Teljes értékű szereplője lesz a magyar mobilpiacnak a Digi – nyilatkozta a Bitportnak a cég hazai vezetése. A belső roaming lehetőségét még vizsgálják, de a végcél az országos lefedettség.
Hirdetés
 

A hétfőn hirdette ki az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) a legutóbbi frekvenciatender eredményét. A tenderen új szereplőként a Digi 10 MHz-nyi frekvenciát nyert az 1800 MHz-es sávban.

A céget mobilpiaci terveikről kérdeztük. Hivatalos közleményük nemrég látott napvilágot, de mellette válaszoltak korábban feltett kérdéseinkre is. Kiderült, hogy a korábbi elemzői várakozásokkal szemben nemcsak a piac egyes szegmenseit, legfőképpen a mobilinternetet célozzák meg, hanem hangszolgáltatást is akarnak indítani.

Alap lesz az LTE

A cég válaszaiban egyértelművé tette: az elnyert 1800 MHz-es mobilfrekvencián a hangszolgáltatás mellett 40 Mbit/s maximális sebességű adatszolgáltatást nyújtó hálózatot akarnak építeni és üzemeltetni, azaz eleve LTE-ben gondolkodnak. Hosszú távon pedig országos hálózat kiépítését is tervezik.

Erre azonban még jó néhány évet várni, hiszen a mobilfrekvenciák eredményhirdetésén az NMHH vezetői úgy nyilatkoztak, hogy a következő tender legkorábban 2019-ben várható. Akkor járnak le ugyanis a versenytársak által 2004-ben megvásárolt UMTS frekvenciák használati jogai, illetve akkorra szabadulnak fel a műsorszórásból újabb frekvenciasávok.

Átmeneti megoldásként szóba jöhet a belső roaming

Amíg azonban a Digi nem tudja biztosítani saját frekvenciákkal a teljes országos lefedettséget, minden bizonnyal szüksége lesz a versenytársak hálózatának a használatára, azaz belső roamingra. Erre azonban – mint korábban is írtuk – nem kötelezte az NMHH a már piacon lévő szolgáltatókat, vagyis az árakról és a feltételekről a Diginek velük kell piaci alapon megegyeznie. Romániában, ahol a társaság anyavállalata is található, a Vodafone-nal kötött a cég belső roamingra szerződést. "Magyarországon még vizsgáljuk az esetleges belső roaming lehetőségeket" – válaszolták a Bitportnak a szóba jöhető partnert firtató kérdésünkre.

Elemzők körében már korábban felmerült, hogy a Digit a mielőbbi piacszerzés kényszere akár a mobil VoIP irányába is terelheti, ezzel kapcsolatban azonban a cégnél még nem tudtak érdemben nyilatkozni. Azt viszont megtudtuk, hogy a lehető leghamarabb szeretnének piacra lépni, ezért a szükséges hatósági engedélyek megszerzését és az egyéb adminisztratív előkészületeket követően azonnal elkezdik a hálózatépítést.

A Digi azt tervezi, hogy a majdani mobiltermékeit nemcsak csomagban, a cég kábeles és műholdas szolgáltatásaival együtt kínálja, hanem de önálló előfizetés formájában is. Azt viszont, hogy a Digi milyen tartományból kaphat számmezőt mobilszolgáltatásokra, egyelőre nem tudni – nyilatkozta a cég.

Az NMHH-tól viszont azt az információt kaptuk, hogy a számtartományt a szolgáltatónak kell majd kérelmeznie a hatóságnál. Mint mondták, a Digi még nem nyújtott be számtartomány-igénylést, és ilyen eljárás sincs folyamatban jelenleg, de ha ez megtörténik az 50-es számtartományból biztosítható számára számmező.

Mobilitás

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.