Két évet is kell még várni ahhoz, hogy a vezető mobilgyártók az Apple, a Samsung és a Huawei piacra dobják a beágyazott, vagyis eSIM kártyás eszközeiket, de aztán rakétasebességgel bővülhet a kínálat.
Hirdetés
 

Az eSIM-piac 2021-ben az IHS Markit előrejelzése szerint már megközelítheti az egymilliárdot is, ami jelentős előrelépés, hiszen tavaly alig több mint 100 millió darab ilyen eszköz került forgalomba.

A viselhető eszközök és a hálózatos autók generálják a nagyobb keresletet

A következő években az okosórák, fitneszkarköltők, virtuális szemüvegek, intelligens ruhák, a hálózatba kötött autók azonban jelentős keresletet generálnak a SIM-kártyák tekintetében. Elsősorban a nano SIM-es és az eSIM-kártyás eszközök száma gyarapszik majd. A mobilszolgáltatóknak a kivehető változat fekszik jobban, egyszerűen azért, mert vele növelhetik az előfizetői számot, azzal pedig a bevételeiket – mutatnak rá az elemzők. A legtöbb készülékgyártó ma még az operátorokon keresztül adja el a telefonok zömét, egy-egy márka esetében ez a forgalom akár kétharmadát is jelentheti.  

Jó ideje beszédtéma, hogy mikor is lenne időszerű az eSIM-ek tömeges bevezetése, amely változást hozhat a készülékértékesítés üzleti modelljében. Az IHS szakértői most úgy látják, hogy az elsődleges okostelefongyártók, mint amilyen az Apple, a Samsung és a Huawei 2019 előtt nem valószínű, hogy piacra lépnek vele.

Annál inkább a másod-, harmadvonalbeli gyártók, amelyek kisebb mennyiségekkel tudják tesztelni a piacot. Jelenleg valódi telefon funkcióval egyetlen eSIM-es okostelefon sincs kereskedelmi kínálatban, az Apple iPad Prójának néhány változata, valamint egyes okosórák rendelkeznek beépített SIM-kártyával.

 

Leszállított eSIM-ek mennyisége az IHS szerint (millió db)

 

Amint azonban megjelennek vele a nagy telefongyártók, a piac szabályszerűen felrobbanhat: az eSIM kártyák értékesítése a 2016-os 109 millióról 2021-re 986 millióra ugorhat. Kezdetben nem a telefonokban, hanem a viselhető eszközökben, a szórakoztató elektronikai berendezésekben és a dolgok internetéhez (IoT) kapcsolódó készülékekben jelennek majd meg, ahol nem kell bajlódni azzal, hogyan oldják meg az új típusú megoldással esetleg keletkező jogi vitákat a megszokott értékesítési keretekben. Egyelőre a nagyok is hallgatnak, egyikük sem kívánta kommentálni a feltételezéseket az elemzést megjelentető FierceWirelessTech megkeresésére.

Megfontoltan halad a szabványosítással a GSMA

A mobiloperátorokat és a -gyártókat tömörítő nemzetközi szervezet, a GSMA az eSIM mielőbbi szabványosítását szeretné elérni, amit még a 2015-ös barcelonai mobil világkonferencián jelentett be. Azóta is folyik az egyeztetés a piaci szereplőkkel, ennek újabb fordulója az idei év vége felé várható.

A Microsoft 2016-ban jelentette be, hogy platformja alapból támogatja az eSIM-specifikációt, hozzá csatlakozott a Gemalto is, hogy a redmondi óriással karöltve ruházzák fel beágyazott SIM-technológiával a Windows 10-et. Az okostelefongyártók viszont úgy tűnik kivárják, amíg a GSMA előáll a komplett szabvánnyal.

Az eSIM megjelenése nem feltétlenül és főleg nem azonnal vezet a hagyományos SIM-kártyák kimúlásához. Utóbbiak részesedése azonban mindenképpen csökkenni fog, számítások szerint a 2016-os 98 százalék öt év múlva kevesebb mint 84 százalékra mérséklődik.

Az eSIM-es okostelefonokkal egyszerűbb lesz a szolgáltatóváltás

Milyen egyéb változásokat hozhat a piac szereplői számára az eSIM? A fogyasztóknak nagyobb rugalmasságot, például az okostelefonok esetében könnyebbé válhat a szolgáltatóváltás, illetve olcsóbbak lehetnek a hálózatba köthető eszközök.

Az operátoroknál nemcsak a SIM-értékesítés szorulhat háttérbe, persze a vele járó költségekkel egyetemben, hanem a SIM-ek eddig megszokott szoros hálózati integrációja is. Piacképesnek tűnik viszont a dual-SIM modell: okostelefon eSIM-mel és egy kivehető SIM-kártyával. Ez a gyártóknak is jobb, hiszen a SIM-kártyát sűrűbben cserélik az előfizetők, mint a készüléket, viszont ha csak eSIM lenne az eszközökben, akkor a SIM-kártyát sem cserélnék olyan gyakran.

Mobilitás

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.