Októberben érkezik a teljes mértékben érintőképernyős bevitelre alapuló okostelefon.

Mint azt korábban megírtuk, a kanadai cég magát a hardvergyártást kiszervezte, az eszközöket már a kínai TCL gyártja. A két vállalat hosszú távú megállapodásával a BlackBerry (korábbi nevén RIM) végleg megszabadul a telefonokkal kapcsolatos problémáktól és koncentrálhat a sokkal vonzóbb terepnek számító vállalati szoftverekre, biztonsági megoldásokra. Ennek a frigynek a gyermeke a billentyűzet nélküli okostelefon.

Vége egy korszaknak

A BlackBerry védjegye volt az üzleti felhasználóknak szánt telefonok esetében a billentyűzet fenntartása. Amikor már minden más gyártó csupán érintésérzékeny kijelzővel szerelte kommunikációs eszközeit, a kanadaiak még mindig kitartottak amellett, hogy az ügyfelek igénylik a fizikai gombokon alapuló szövegbevitel lehetőségét. Így születhettek olyan szörnyezetek, amik egyszerre kínálták a modern okostelefonok és a régi butatelefonok képességeit.

Ennek a kialakításnak köszönhetően azonban a kijelző sosem hízhatott olyan nagyra, mint a konkurenseknél, hiszen helyet kellett szorítani a gomboknak is. Azoknak a gomboknak, melyeket még egészen kis ujjakkal is nehéz volt magabiztosan nyomkodni hosszútávon. A prediktív szótárak korában végül csak megpecsételődött a fizikai billentyűzet sorsa.

Ehhez persze kellett a fent említett TCL-BlackBerry megállapodás is. A kínaiak minden okostelefonokkal kapcsolatos feladatot megkaptak, így ők felelnek a BlackBerry márkát hordozó készülékek megtervezésétől, gyártásán és eladásán át egészen a támogatásig mindenért. Az üzlet része volt az is, hogy a TLC licencelni fogja a BlackBerry biztonsági szoftvereit és szolgáltatási csomagját.

Óvatos átmenet

Az első, már TCL gyártotta, KeyOne készülék hamarosan társat kap. Ám míg a tavaszi MWC-n bejelentett okostelefon még rendelkezett fizikai billentyűzettel, addig az októberben érkező új modellről ez már hiányozni fog. Ezt François Mahieu, a TCL globális értékesítésért felelős részlegének feje erősítette meg a berlini IFA konferencián. Elmondása értelmében nagyjából ugyanannyiba fog kerülni a kizárólag érintésérzékeny bevitelre támaszkodó modell, mint a KeyOne.

Az Alcatel készülékeit is gyártó TCL egyébként Barcelonában még arról beszélt, hogy idén összesen három új modellel fognak előrukkolni. Ha ezt az elképzelésüket tartani akarják, akkor hamarosan be kell jelenteniük a harmadik okostelefont is, tekintve, hogy október már az utolsó negyedév eleje.

Azt talán említeni sem kell, hogy nem lett kirobbanó siker a KeyOne. Az iPhone 7 és a Samsung Galaxy S8 jelentette csúcskategória piacára nem egyszerű betörni, még akkor sem, ha a vállalati ügyfelek jelentik a célcsoportot. Nem segítette a készülék terjedését az sem, hogy az USA-ban csak hónapokkal a bejelentést követően jelenhettek meg az első példányok a boltokban. Ráadásul a következő pár hónap sem lesz sétagalopp: a frissen debütált Samsung Galaxy Note 8 és a hamarosan megjelenő, tizedik generációs iPhone 8 egyaránt ellene dolgozik. És akkor még nem is említettük az LG V30-at és a Google Pixel következő változatát.

Éppen ezért kell a BlackBerry-nek annyira figyelnie rajongói táborára, hiszen ők tartják életben a céget. A fizikai billentyűzet teljes feladása minden bizonnyal nagy felháborodást váltana ki belőlük; ha a felhasználók kénytelenek lennének átszokni a touchscreenes modellekre, akkor sokan valószínűleg más gyártó termékére voksolnának. Mahieu ennek tudatában szögezte le az IFA bemutató alatt, hogy a billentyűs készülékek még jó darabig nem fognak eltűnni a cég kínálatából.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.