Ma már a gyorstalpalóktól egészen a magánegyetemekig választhatnak tudásszerzési lehetőséget, akik informatikai területen építenék karrierjüket.

Miből van hiány az IT-s munkaerőpiacon? Mindenből. A szoftverfejlesztőt épp úgy nagyítóval kell keresni a munkaerőpiacon, mint a szabad adatelemzőt, felhőüzemeltetőt vagy IT-biztonsági szakembert. A hiány mértékéről becslések vannak, de biztosat senki sem tud. Az azonban tény, hogy egyre több informatikusra lenne szükség Magyarországon. Már nemcsak a technológiai szektorban, hanem más ágazatokban is kell a jó IT-szakember. 2018-ban mi lehet erre a megoldás

A személyzetisek kihívásai a hazai IT-szektorban

A magyar gazdaságból hiányzó informatikusokkal kapcsolatban többféle szám is kering a szakmában, van aki még mindig az Informatikai Vállalkozások Szövetsége(IVSZ) által egy két évvel ezelőtti felmérés 22-25 ezres mutatóját emlegeti, de vannak akik szerint a szám azóta akár meg is duplázódhatott.

"Az erőforrás hiánya két irányból is megközelíthető. Egyrészt az oktatás és elvándorlás miatt, másrészt a megnövekedett adatmennyiség és annak feldolgozása miatt lesz egyre nagyobb az igény olyan területeken is, ahol korábban sosem kellett informatikus. A digitalizálódó társadalomban, a dolgok internetével(IoT), valamint az okos eszközök megjelenésével  a tárolt adatok mennyisége sokszorosára nőtt; naponta annyi adat keletkezik, mint az elmúlt kétezer évben összesen" – mondja Rábaközi Tamás, az IT-munkaerő közvetítéssel foglalkozó Bluebird International Zrt. vezérigazgatója.

Nagyon változott a világ. Régebben akár ezer jelentkező is volt egy-egy állásra, most pedig a cégek versengenek a szakemberekért, nem mindegy hogyan. Változnak a munkahelyválasztási motivációk is. Bencze Róbert, a PwC Magyarország People & Organisation csoportjának igazgatója néhány hónapja egy szakmai rendezvényen arról beszélt, hogy a fiatalok körében ma már jóval kevésbé számít a munkaadó megítélése, vagy a társadalmi felelősségvállalási aktivitása. Ennél sokkal fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, illetve az ezt biztosító rugalmas munkavégzés lehetősége. Legalább ennyire fontos a fiataloknak a szakmai tapasztalatszerzés lehetősége is, amihez odafigyelő főnök, jó munkahely, érdekes és szakmailag is fontos feladatok kellenek.

Az álláshirdetések zöme informatikusoknak szól

Az állami oktatási rendszer és a hagyományos HR-módszerek nehezen tudnak lépést tartani a piaci oldalon megjelenő igényekkel – ez már a Codecool informatikai szakoktató cég HR-vezetők körében végzett legutóbbi kutatásából derült ki, megállapítva, hogy a pályakezdők mellett egyre nagyobb szerephez jutnak a pályamódosítók is.

A megkérdezettek több mint a négyötöde szerint a legtipikusabb hiányszakma az informatikában a szoftverfejlesztő, megtalálásuk a jövőben átlagon felüli kihívást jelent majd a HR-esek számára.

A menedzsment jellegű, tehát IT-szakértelmet elváró, de inkább üzleti profilú – értékesítő, tanácsadó, elemző – pozíciók is még a keresettebbek közé tartoznak, míg a hardverrel és üzemeltetéssel foglalkozókat az átlagnál kevesebben látják pótolhatatlannak. Kisebb az elhelyezkedési esélye ugyanakkor a közép- vagy felsővezetői pozícióra vágyó menedzsereknek, illetve a projektmenedzsereknek.

Divatosak a gyorstalpaló kurzusok

"Jelenleg az informatikai szakmában a legalacsonyabb a belépési korlát" – hívja fel a figyelmet Boda József, a Codecool társalapító-cégvezetője, hozzátéve, hogy az érintett cégek tárt karokkal várják a pályakezdőket vagy pályamódosítókat.

A szakemberhiány következtében megfelelő tudással ugyan, de a korábban szükségesnek ítélt minősítések megszerzése nélkül is viszonylag könnyedén el lehet helyezkedni. A cégek nagy számban keresnek Java-, .NET- vagy mobilprogramozókat. A kezdők az alapszintű tudást 4-5 hónap alatt el is sajátíthatják – ezt Kovács Zoltán a Training360 oktatási és fejlesztési igazgatója fejtette ki korábban lapunknak.

Kovácsék az üzemeltetői területen is látnak hiányszakmákat, kevés például a nagyvállalati menedzsment-, illetve a felhőrendszerek üzemeltetésével foglalkozó rendszermérnök. Elkelne több a jól képzett biztonsági szakemberekből is.

Rábaközi Tamás szerint az oktatásban már látható több olyan kezdeményezés, ami alternatív módon segíti a probléma megoldását, illetve kormányzati szinten is foglalkoznak már a kérdéssel. A közoktatásban ugyanakkor nem elég naprakész a tudásanyag, illetve túl gyors a fejlődés ahhoz, hogy azt a jelenlegi rendszer követni tudja.

Egyre több a rövid képzéseket nyújtó kezdeményezés, ilyen például a Green Fox Academy és Codecool. Más az üzleti modelljük, a képzési struktúrájuk is eltérő. A Green Fox négy hónap alatt képez a minimális kódolási tudással rendelkezőkből olyan szoftverfejlesztőket, akik tisztában vannak a programozás alapjaival, és némi segítséggel akár komplex szoftvert is tudnak fejleszteni.

A Codecool másfél éves elkötelezettséget vár el a jelentkezőktől, ebből az utolsó fél év a fizetéssel is járó gyakorlati idő. A gyorstalpalói piac 2017-től már egyetemi hátterű képzéssel is bővült. A Metropolitan Egyetem szervezésében indult Metu Jump egy 4 hónapos junior szoftverfejlesztői képzés, amelynek egyediségét a program vezetője, dr. Beck Ildikó abban látja, hogy nem egy startup áll  mögötte, hanem az ország meghatározó magánegyeteme.

Trendforduló az informatika szakokon. Lassul az elvándorlás?

A hagyományos egyetemi képzéseket is korszerűsíteni kell, mert ugyan ezek mélyebb elméleti tudást adnak, de az akár évekig is elhúzódó folyamat túl lassú, és a a szakemberek lassabban kerülnek ki az iparban, mint azt a felpörgött gazdaság igényelné. Tavaly szeptembertől a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és több technológiai multi – például a Microsoft, a Cisco és az SAP – összefogásával 21 felsőoktatási intézményben indulnak informatikus hallgatóknak naprakész tudásanyagot bemutató képzések.

Jó hír, hogy tavaly ősszel 10 százalékkal többen kezdték meg egyetemi tanulmányaikat informatikai szakokon. A szakértők szerint jó esély van arra, hogy pár éven belül megduplázódjon az egyetemi szintű informatikus kibocsátás. A felsőoktatásban jelenleg 23 százalék a műszaki szakokon tanulók aránya, a gazdaság fejlődése szempontjából azonban 40 százalék lenne az ideális.

Aktuális problémát jelent még mindig az elvándorlás is. Rábaközi Tamás szerint az elvándorlás mögött ma már jellemzően nem anyagi megfontolások állnak, a döntés sokkal inkább szakmai szempontú. Egyesek az elvándorlás lassulását látják. Pulay Gellért, a hazai IT-piac népszerűsítésével foglalkozó IThon.info alapító partnere például korábban úgy nyilatkozott a Bitportnak, hogy az elmúlt években átlagosan mintegy kétezer IT-szakember hagyta el évente az országot, most viszont kevesebben indulnak el, mert az itthoni lehetőségek ma már valamivel jobbak.

Külföldiekkel is pótolhatók a hiányzó szakemberek. Csakhogy a szakemberhiány nemcsak magyar, hanem európai, sőt sokkal inkább globális jelenség. Így nagy a verseny a legjobbakért, és ebben a versenyben nem biztos, hogy nekünk áll a zászló. Az Európai Unión kívülről pedig a bürokratikus előírások, jogszabályok miatt nagyon nehézkes a bejutás.

A szakértő szerint a piacon betöltetlen állásoknak legalább a negyede gyakorlottabb szakemberre vár. A vállalkozások azért is keresik a többéves gyakorlattal rendelkező szeniorokat, mert azt tartják róluk, hogy akár több kezdő munkáját is képesek ellátni, ráadásul lojálisabbak és kitartóbbak, mint a pályakezdők.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.