Utolsó utáni pillanatban az Unió döntött: az Egyesült Királyság kellő szigorral szabályozza a személyes adatok kezelését ahhoz, hogy szabadon lehessen vele adatokat cserélni.

Az európai digitális gazdaság szempontjából fontos kérdésben állapodtak meg tegnap az Európai Unió tagállamai: a személyes adatok védelmére vonatkozó brit szabályozás kellően szigorú ahhoz, hogy lehetővé tegye az ilyen jellegű adatok szabad áramlását az Egyesült Királyság és az EU között.

A megállapodás az utolsó utáni pillanatban jött. A hónap végével lejár ugyanis az az átmenti időszak, ami tavaly év végével véget ért kilépési átment után további 4+2 hónapra garantálta az EU és az Egyesült Királyság közötti szabad adatforgalmat olyan módon, mintha utóbbi még mindig az unió tagja lenne. (Az alapmegállapodás 4 hónapra szólt, amit meg lehetett toldani automatikusan két hónappal.)

Mint a Reuters beszámolója írja, a döntés felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy meghozza azokat a megfelelőségi határozatokat, amelyek biztosítják a zökkenőmentes átmenetet az adatáramlásban. Ezek az EB-határozatok szabályozzák többek között a GDPR hatálya alá eső, valamint a különböző bűncselekményekkel kapcsolatos személyes adatok (áldozatok, tanúk, gyanúsítottak) átadását és kezelését.

A tagállamok döntését egy jogi szakértő úgy foglalta össze a Reutersnek, hogy a vállalkozások fellélegezhetnek. A megállapodás ebben a formájában egyedi, nincs végdátuma, de az EU folyamatosan felülvizsgálja a brit változtatásokat, például az adatátviteli rendszerben tervezett liberalizációt. Az Unió amúgy más országok adatkezelését is megfelelőnek minősítette, többek között Argentína, Izrael, Japán, Kanada, Svájc és Új-Zéland adatkezelési szabályozását fogadta el.

Nem kapkodták el

Mint korábban megírtuk, a Brexit-saga csak idén februárban jutott abba a szakaszába, hogy az EU és volt tagállama közötti együttműködés zavartalansága szempontjából létfontosságú adatcsere kérdésével foglalkozzon. Ennek módját ugyanis még a kilépés utáni átmeneti időszak alatt, tavaly év végéig sem sikerült tisztázni.

Egy korábbi megállapodás értelmében 2021 első felében még minden maradt a régiben, azaz ugyanúgy ment az adatcsere, mintha az Egyesült Királyság az EU tagja lenne. A kérdés nyitott volta azonban nagy bizonytalanságot okozott mindkét oldalon az érintettek körében. Még február végén sem tudták ugyanis, hogy az év közepéig milyen – akár kifejezetten nagyszabású – változtatásokra lesz szükség az adatcseréhez.

Az sem lehetett számukra megnyugtató, hogy az EU sem borítékolta, lesz-e határidőre megállapodás. Pedig a brit kormány már korábban deklarálta: az Egyesült Királyság szabályozásának megfelel az EU-ban alkalmazott adatvédelmi keretrendszer. Ezért az egyeztetésekkel párhuzamosan elkezdték kidolgozni azokat az általános szerződési feltételeket, amelyek akkor léptek volna életbe, ha nincs meg időre a megfelelőségi határozat.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.