A cég nyíltan elérhetővé és felhasználhatóvá tette azt a platformot, amelyet eddig saját mesterségesintelligencia-megoldások fejlesztésére használtak.

Igen jelentős lökést remél a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos globális kutatásoknál a Google attól, hogy saját, eddig belső körben használt fejlesztői környezetét nyílt alapokra helyezi. A többek között öntanuló rendszerek kiépítésére alkalmas TensorFlow így mostantól bárki által hozzáférhetővé válik.

Felszabadított második generáció

A Google rendkívül sok területen hasznosította eddig is az MI-fejlesztést, főként a TensorFlow elődjeként használt, 2011-től működő DistBelief segítségével. A cég első generációs fejlesztési platformja többek között a neurális hálózatok kiépítésében jeleskedett. Ennek folyományaként tudták a gép automatikus képfelismerési képességét fejleszteni, vagy éppen a beszédfelismerő algoritmusok pontosságát finomítani. De olyan különleges projekteket is köszönhetünk a DistBeliefnek, mint például ez a meghökkentő vizuális kísérlet.

Miközben ez a platform jó alapot képzett a kutatók munkájához, de több megkötéssel is együtt kellett élni. Egyrészt jobbára a mesterséges neuronhálózatokra volt kihegyezve, nehéz volt konfigurálni, és nem utolsó sorban szervesen össze volt kapcsolódva a cég belső infrastuktúrájához. Leginkább ez utóbbi volt az oka annak, hogy a "felszabadításra" előbb nem kerülhetett sor.

Nem úgy az új generációt képviselő TensorFlow esetében, amely már - a Google hivatalos tájékoztatása szerint - általánosan használható, flexibilis, könnyen használható rendszer, amely például leveleink automatikus megválaszolásában nyújthat segítséget. Mostantól pedig ezt bárki birtokba veheti, aki ebben a témában kutat, fejleszt.

Standarddá tennék

És hogy ez miért jó a Google-nek? Nem titkolt céljuk, hogy a nyílt hozzáféréssel nemcsak ösztönözni tudják a terület fejlődését, de egyfajta iparági standarddá válhat saját szoftveres környezetük, amelyhez egyébként oktatási segédanyagok, példák és egyéb kiegészítő eszközök is elérhetővé váltak.

A másik pozitívumot abban látják, hogy a cég falain kívül futó kutatások monitorozásával értékes szakembergárdával tudják majd gazdagítani saját csapatukat. Az első visszajelzések mindenesetre pozitívak a korai hozzáférést kapó kutatói szférától. Gyors, jól használható platformként hivatkoznak rá.

Cloud & big data

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.