A kínai céget és vezetőit egy sor bűncselekménnyel vádolja az amerikai igázságügy minisztérium, de közben újabb 45 nappal meghosszabbítottak bizonyos szankciók alóli felmentését. Kanadában pedig egy 5G-s üzletet üthetnek nyélbe.

A Huawei vezetői igazán nem unatkozhatnak mostanában, hiszen nem elég a hazai pályán pusztító, de amúgy az egész világra kiható koronavírus, a vállalatot most már menetrendszerűen támadja az Egyesült Államok. Ez a "keresztes hadjárat" a héten egy igencsak hosszú bűnlajstromot tartalmazó perrel fokozódott.

Mindennel IS vádolják őket

Az összesen 16 vádpontot tartalmazó beadvány szerint a Huawei, illetve a cég USA-ban lévő érdekeltségei évtizedek óta folytatnak illegális tevékenységet. Utóbbiak közé tartozik - a teljesség igénye nélkül - az ipari kémkedés, a szellemi tulajdon megsértése, a zsarolás, a csalás és a pénzmosás is.

Az egészen a 2000-es évek elejéig visszanyúló ügyek között találni "sima" dokumentációlopásokat és akciófilmbe illő komolyabb ipari kémkedést és érzékeny eszközök eltulajdonítását is. A kínai vállalatot azzal is vádolják, hogy az amerikai leányvállalatok és érdekeltségek dolgozói között pénzdíjas programot futtatott, amelyből az részesült, aki a legtöbb és legfontosabb információk birtokába jut. De a terjedelmes anyagban szerepel professzorok megkörnyékezése is, illetve kényes adatok ellopása kutatási projektnek álcázott manőverekkel.

Szintén előkerült a nemzetközi szankciók megsértésének vádja is. Az amerikai ügyészek szerint a Huawei mind Észak-Koreának, mind Iránnak szállított meg nem engedett eszközöket. Ezt a tevékenységet pedig belső anyagaiban kódnevek használatával igyekezett észrevétlenné tenni.

A vádakat - mondhatni menetrnedszerűen - mind a Huawei, mind a kínai kormány élesen visszautasította. A cég legfrissebb tájékoztatása szerint a vádak alaptalanok és javarészt régi polgári peres eljárásokat használnak fel újból, amelyek az elmúlt 20 évben már rendeződtek. Ezeket vagy enyhítették vagy bizonyos esetekben visszautasították az amerikai szövetségi bíróságok és esküdtszékek. A Huawei közleménye azzal zárul, hogy bizonyítani fogják, hogy a felrótt törvénysértéseknek nincs alapja és az eljárás igazságtalan.

Egyébként nem is ez volt a napokban az egyetlen komoly támadás az amerikai fél részéről. Kedden ugyanis azzal vádolták meg a Huaweit, hogy "rutinszerűen" hallgatja le a világban működő telekommunikációs hálózatait. Ezt a kínai vállalat most ugyanúgy tagadta, mint korábban bármilyen hasonló vádat.

Öröm az ürömben

Nem telt azonban el a hét a Huawei számára az USA-ban pozitív fejlemény nélkül. Hiszen a fenti vádakkal szinte egy időben az amerikai hatóságok újabb 45 nappal meghosszabbították azt a különleges engedélyt, amelynek birtokában a kínai vállalat továbbra is üzletelhet bizonyos amerikai cégekkel. Utóbbi ugyanis elvileg tavaly óta tiltott lenne, ám a korlátozásak ezen részét az engedélynek köszönhetően egyelőre nem léptették életbe.

Persze az USA nem altruizmusból jegeli a tavaly májusban, nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva meghozott szankciók egy részének élesítését. Az ottani telekommunikációs cégek, különösen a kisebb vidéki szolgáltatók ugyanis komoly arányban támaszkodnak a Huawei eszközeire. Az ezekkel kapcsolatos üzletelés azonnali megtiltása nem kívánt problémák sorát hozta volna az országban. A türelmi idő végét jelezheti viszont, hogy a korábban rendszeresen 90 nappal meghosszabbított felmentést most csak ennek a felével toldották meg.

Kanadában szebb az élet

A hét egyértelműen legkellemesebb eseménye viszont az USA északi szomszédjánál történt a Huaweijel. A kanadai telekommunikációs szolgáltató, a Telus csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan útjára indul 5G-s hálózata, amelynek kiépítésében a Huawei eszközeire támaszkodik.

Az 5G-vel kapcsolatban az USA különösen "háklisnak" mutatkozik, és minden eszközzel azon van, hogy szövetségeseit meggyőzze arról, mennyire veszélyes volna számukra, ha kínai technológiával oldanák meg a fejlesztéseket. A nagyobb szomszédjától rendszerint eltérő utat járó Kanadában azonban egyelőre nincs döntés ezzel kapcsolatban, a hatóságok mindössze mérlegelik a lehetséges kockázatokat.

Piaci hírek

Autonóm repülő kamerát költöztet a lakásokba az Amazon

Ha minden Amazon-kütyüt beengedünk, lassan kiköltözhetünk a garázsba vagy rosszabb esetben az utcára.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.