A Facebook vezér döbbenetes mennyiségű pénzről mond le a világ jobbá tételéért cserébe.

Mark Zuckerberg mindig is aktív volt, amikor jótékony célokra kellett áldozni, de a tegnapi bejelentése az összes eddigi projekten túl tett. A Facebook alapítója és CEO-ja bejelentette, hogy a részvényeinek 99 százalékát a világ legfontosabb problémáinak megoldására szeretné fordítani.

45 milliárd részletekben

A cég jelenlegi értékén számolva 45 milliárd dollárnyi részvényről van szó, ami azt jelenti, hogy ez eddig a legmagasabb, ilyen célra felajánlott összeg. Az adakozás pontos részletei egyelőre nem ismertek, azt azonban már lehet tudni, hogy a pénz kezelésével egy erre a célra létrehozott, a pár nevét viselő alapítványt hoznak létre.

A szervezet nem jut hozzá azonnal a teljes összeghez, hanem folyamatosan érkezik a támogatás. A szabályok szerint a következő három évben, évente 1 milliárd dollár értékű részvény fordítható az alapítvány megfogalmazott céljaira. Ezzel együtt ez nem jelenti azt, hogy Mark Zuckerberg nem igazgatná többet a cég ügyeit, hiszen többségi szavazati joga ugyanúgy megmarad, ahogy eddig.

A kezdeményezés okait, az elérendő célokat a házaspár újszülött gyermekének címzett levélben foglalja össze. Ebben alapvetően kettő fő téma köré szerveződnek a mondanivalók. Az első úgy általában az emberiség boldogulása, amibe beletartozik az orvostudomány támogatása, a gazdasági lehetőségek kibővítése és a kommunikációs akadályok áthidalása.

Hogy jobb hely legyen a világ

A másik fő szál az a gondolat, hogy senki ne legyen korlátozva amiatt, ahova, amilyen körülmények közé született. Az egyenlőség megteremtése, előmozdítása, vagy legalábbis az arra való törekvés a Zuckerberg család egyik fontos célja, ami miatt úgy érezték, hogy hosszú távon valamiféle megoldásra van szükség. A levél több részében megjelennek a korábbi kezdeményezések gondolatai is: ilyen például a világ összes lakosának internet hozzáférést biztosítani kívánó Internet.org kezdeményezés.

A Mark Zuckerberg és Priscilla Chen kezében lévő részvények értékének jelentősége jobban megérthető, ha tudjuk, hogy a legutóbbi adatok szerint a Facebook teljes piaci értékét 306 milliárd dollárra teszik. Ezzel a vállalat a hetedik a világranglistán, amit az Apple vezet 674 milliárd dollárral, a második, harmadik helyen pedig az Alphabet (Google), illetve a Microsoft található 514 és 434 milliárd USD cégértékkel.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.