A Gartner előrejelzése szerint 2024-ben globálisan 5 ezer milliárd dollárnál is többet költünk majd infokommunikációs eszközökre és szolgáltatásokra.

Több pozitív stimulus is éri idén az informatikai és kommunikációs szektort (IKT), így egészséges, éves szinten 8 százalékra rúgó növekedésnek néz elébe a világ egyik legjelentősebb iparága. Mindez a Gartner héten kiadott jelentéséből olvasható ki, amely szerint a globális kiadások 2024-ben valamivel átlépik az 5000 milliárd dolláros szintet. A mostani előrejelzés jelentős javulást jelent az alig egy negyedévvel ezelőtt mondott jóslathoz képest, amikor még csak 6,8 százalék sejlett fel idénre az amerikai piackutató üveggömbjében.

A derűsebb képhez többek között hozzájárulnak a kellő informatikai szakértelem hiányában külső támogatásra szoruló vállalatok, akik immár többet költenek tanácsadásra, mint a belső IT-s állományra. Mindez az informatikai szolgáltatások szegmensének erőteljes, közel 10 százalékos növekedésében érhető tetten idén. A terület éves szinten már több mint 1,5 milliárd dolláros forgalmat generál, ami a kommunikációra fordított kiadásokkal immár gyakorlatilag megegyező tétel. 

 

 

Az adatközponti rendszerekbe a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos felfokozott várakozások pumpálják a pénzt. A szolgáltatók sorra építik speciális szerverparkjaikat, amelyeket kifejezetten algoritmusok támogatására hegyeztek ki. A Gartner becslése szerint például a legnagyobb szereplők szerveres kiadásainak 60 százaléka megy idén ilyen célra.

Több év szenvedés után idén az eszközök tortaszelete sem zsugorodik tovább, sőt szerény, de szemmel látható mértékű növekedést produkál a terület. Ehhez a mobiltelefonok átlagos élettartamának rövidülése mellett szintén szerepet játszik a mesterséges intelligencia, hiszen az előrejelzések alapján 2024-ben már minden ötödik PC és okostelefon MI-fókuszú modell lesz.

Piaci hírek

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.