Az idén piacra dobott készülékek ötöde már úgy érkezik, hogy külön fel van vértezve a mesterséges intelligenciához kötődő feladatok elvégzésére.

Tavaly még gyakorlatilag nem is létezett a kategória, idén pedig már mind a személyi számítógépek, mind az okostelefonok esetében szemmel nagyon is látható, 22 százalékos arányt fognak elérni a mesterséges intelligenciára kihegyezett modellek. Legalábbis így lesz, amennyiben bejönnek a Gartner által frissen prezentált piaci jóslatok.

Az amerikai piackutató a mostanában egyre gyakrabban emlegetett AI PC kifejezés alatt olyan számítógépeket ért, amelyek olyan dedikált gyorsítókkal, magokkal és feldolgozóegységekkel (NPU, APU, GPU) rendelkeznek, amelyek az MI-hez kötődő munkaterheléseket optimalizálják és gyorsítják a feladatfeldolgozást.

A mobilok esetében használt GenAI kifejezetten a generatív algoritmusokra utal, de a lényeg ebben az esetben is ugyanaz: akkor sorolnak ide egy okostelefont, amennyiben annak hardveres és szoftveres háttere lehetővé teszi az MI-funkciók és -alkalmazások zökkenőmentes integrálását és hatékony végrehajtását.

A két terület közös metszetét képezi az is, hogy ezeknél az eszközöknél nem, vagy nem teljesen kell külső erőforrásra, felhőszolgáltatásra támaszkodni annak érdekében, hogy a szükséges feladatokat megfelelő módon és sebességgel elvégezze a rendszer.

 

Az AI PC-k és GenAI telefonok várható elterjedése a két szektorban (forrás: Gartner) 

 

A fenti grafikon jól szemlélteti, milyen gyors változások jönnek a személyi eszközök két legfontosabb szektorában. A Gartner becslése alapján idén év végére 240 millió GenAI okostelefon és 54,5 millió AI PC kerül forgalomba, ami teljes piaci tortát nézve mindkét szegmensben 22 százalékos aránynak felel meg. A trend pedig jövőre sem változik sokat: várhatóan a személyi számítógépek közel fele, míg a mobilok nagyjából harmada lesz kihegyezve az MI-képességekre.

Inkább elvárás, mint feature

A piackutató jelentése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek a dedikált megoldások nagyban nem lökik meg a termékek globális keresletét. Ennek részben az az oka, hogy az ilyen jellegű plusz tudást és képességeket mintegy elvárják a fejlődést természetesnek vevő fogyasztók. Másrészt viszont egyelőre kevés konkrét, széles körben használható példa van ezeknek a lehetőségeknek a gyakorlati kiaknázására. Utóbbi pedig szükséges lenne például a vállalati beszerzések "megolajozásához".

A Gartner elemzésében egyébként a két szektor idei általános teljesítményével kapcsolatban is szerepelnek jóslatok. A  hosszú szenvedés után tavaly év végén végre felfelé indul PC-s piacon 250 millió darab fölé nőhet a piac, ami 3,5 százalékos növekedést jelentene. A mobilok esetében hasonló a helyzet: a prognosztizált 1,2 milliárdos szállítási mennyiség 4,2 százalékkal több, moint a tavalyi eredmény.

Konzumer tech

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.