Az idén piacra dobott készülékek ötöde már úgy érkezik, hogy külön fel van vértezve a mesterséges intelligenciához kötődő feladatok elvégzésére.
Hirdetés
 

Tavaly még gyakorlatilag nem is létezett a kategória, idén pedig már mind a személyi számítógépek, mind az okostelefonok esetében szemmel nagyon is látható, 22 százalékos arányt fognak elérni a mesterséges intelligenciára kihegyezett modellek. Legalábbis így lesz, amennyiben bejönnek a Gartner által frissen prezentált piaci jóslatok.

Az amerikai piackutató a mostanában egyre gyakrabban emlegetett AI PC kifejezés alatt olyan számítógépeket ért, amelyek olyan dedikált gyorsítókkal, magokkal és feldolgozóegységekkel (NPU, APU, GPU) rendelkeznek, amelyek az MI-hez kötődő munkaterheléseket optimalizálják és gyorsítják a feladatfeldolgozást.

A mobilok esetében használt GenAI kifejezetten a generatív algoritmusokra utal, de a lényeg ebben az esetben is ugyanaz: akkor sorolnak ide egy okostelefont, amennyiben annak hardveres és szoftveres háttere lehetővé teszi az MI-funkciók és -alkalmazások zökkenőmentes integrálását és hatékony végrehajtását.

A két terület közös metszetét képezi az is, hogy ezeknél az eszközöknél nem, vagy nem teljesen kell külső erőforrásra, felhőszolgáltatásra támaszkodni annak érdekében, hogy a szükséges feladatokat megfelelő módon és sebességgel elvégezze a rendszer.

 

Az AI PC-k és GenAI telefonok várható elterjedése a két szektorban (forrás: Gartner) 

 

A fenti grafikon jól szemlélteti, milyen gyors változások jönnek a személyi eszközök két legfontosabb szektorában. A Gartner becslése alapján idén év végére 240 millió GenAI okostelefon és 54,5 millió AI PC kerül forgalomba, ami teljes piaci tortát nézve mindkét szegmensben 22 százalékos aránynak felel meg. A trend pedig jövőre sem változik sokat: várhatóan a személyi számítógépek közel fele, míg a mobilok nagyjából harmada lesz kihegyezve az MI-képességekre.

Inkább elvárás, mint feature

A piackutató jelentése ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy ezek a dedikált megoldások nagyban nem lökik meg a termékek globális keresletét. Ennek részben az az oka, hogy az ilyen jellegű plusz tudást és képességeket mintegy elvárják a fejlődést természetesnek vevő fogyasztók. Másrészt viszont egyelőre kevés konkrét, széles körben használható példa van ezeknek a lehetőségeknek a gyakorlati kiaknázására. Utóbbi pedig szükséges lenne például a vállalati beszerzések "megolajozásához".

A Gartner elemzésében egyébként a két szektor idei általános teljesítményével kapcsolatban is szerepelnek jóslatok. A  hosszú szenvedés után tavaly év végén végre felfelé indul PC-s piacon 250 millió darab fölé nőhet a piac, ami 3,5 százalékos növekedést jelentene. A mobilok esetében hasonló a helyzet: a prognosztizált 1,2 milliárdos szállítási mennyiség 4,2 százalékkal több, moint a tavalyi eredmény.

Konzumer tech

Gyors zuhanásra is fel kell készülniük a menő MI-cégek befektetőinek

A buborék kialakulása sem kizárt, de az árfolyamok gyors felfutását követően anélkül is elkerülhetetlen lesz korrekció – jósolja a Wharton School veterán közgazdásza.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.