Szárnyal a Microsoft. Minden várakozást felülmúltak a negyedéves eredményei.

Erős negyedévvel és a folyó negyedévre vonatkozó pozitív kilátásokkal örvendeztette meg a Microsoft menedzsmentje a befektetőket. Az eredmények közzététele után kilőtt az árfolyam.

A Microsoft bevétele a március végével zárult negyedévben 18 százalékkal 49,4 milliárd dollára nőtt a tavalyi azonos időszakhoz (41,7 milliárd dollár) képest. Az impresszív eredménnyel kapcsolatban a CNBC azonban két dologra is felhívja a figyelmet: az előző negyedévi növekedés 20 százalék volt, illetve hogy 2018 óta a most zárt negyedév hozta a legkisebb bevételnövekedést, amely most az elemzői konszenzust csak nem egészen 1 százalékkal haladta meg.

Az sem elhanyagolható az üzleti lap szerint, hogy a magasabb bevétel magasabb értékesítési és marketingkiadásokkal is járt. Erre 5,6 milliárd dollár ment el a negyedév során, ami 10 százalékkal haladja meg az előző negyedév ilyen jellegű kiadásait. Három éve ez a legnagyobb mértékű növekedés.

Ezek a fontosabb részletek

Az intelligens felhő szegmens (Azure, SQL Server, Windows Server, vállalati szolgáltatások) bevétele 26 százalékos növekedéssel 19,1 milliárd dollár bevételt zsákolt be. Ezen belül maga az Azure és az egyéb felhőszolgáltatások összesen 46 százalékkal hoztak többet, mint egy évvel korábban. Satya Nadella vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson külön ki is emelte, hogy a negyedévben több mint kétszeresére nőtt a legalább 100 millió dollárt költő Azure-ügyletek száma.

A produktivitási és üzleti folyamatok szegmense (ide tartozik pl. az Office, a LinkedIn és a Dynamics) 15,8 milliárd dolláros bevételt ért el. Ez éves összevetésben 17 százalékos bővülésnek felel meg. A bevételnövekedésbe már belejátszhatott, bár valószínűleg még nem jelentősen, hogy a Microsoft március elsejétől emelte az Office 365 árát.

Az egyéb személyi számítás szegmens (Windows, Xbox, keresőhirdetések, Surface) az előzőekhez képest visszafogottan teljesített a maga 11 százalékos növekedésével. Ez bevételben 14,5 milliárd dollárt jelent.

A PC-gyártóknak értékesített OEM Windows licencekből 11 százalékkal több folyt be, mint egy éve, de ez jobb, mint amit a vállalat várt. Januárban még egy számjegyű növekedést prognosztizált a menedzsment. Ez azért is számít egyébként jó eredménynek, mert a PC-piac megint lejtmenetre váltott: a Gartner 6,8 százalékos , az IDC 5,1 százalékos csökkenést mért.

Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője az elemzői konferenciahíváson a folyó negyedévre is pozitív előrejelzést adott. A menedzsment 52,4 és 53,2 milliárd dollár közötti bevételt vár.

Annak ellenére, hogy a vállalat kiválóan teljesít, Redmond részvényei 19 százalékot estek ebben az évben. Igaz, a technológiai cégek papírjai általánosan rosszul szerepelnek mostanság.

Piaci hírek

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.