Szárnyal a Microsoft. Minden várakozást felülmúltak a negyedéves eredményei.

Erős negyedévvel és a folyó negyedévre vonatkozó pozitív kilátásokkal örvendeztette meg a Microsoft menedzsmentje a befektetőket. Az eredmények közzététele után kilőtt az árfolyam.

A Microsoft bevétele a március végével zárult negyedévben 18 százalékkal 49,4 milliárd dollára nőtt a tavalyi azonos időszakhoz (41,7 milliárd dollár) képest. Az impresszív eredménnyel kapcsolatban a CNBC azonban két dologra is felhívja a figyelmet: az előző negyedévi növekedés 20 százalék volt, illetve hogy 2018 óta a most zárt negyedév hozta a legkisebb bevételnövekedést, amely most az elemzői konszenzust csak nem egészen 1 százalékkal haladta meg.

Az sem elhanyagolható az üzleti lap szerint, hogy a magasabb bevétel magasabb értékesítési és marketingkiadásokkal is járt. Erre 5,6 milliárd dollár ment el a negyedév során, ami 10 százalékkal haladja meg az előző negyedév ilyen jellegű kiadásait. Három éve ez a legnagyobb mértékű növekedés.

Ezek a fontosabb részletek

Az intelligens felhő szegmens (Azure, SQL Server, Windows Server, vállalati szolgáltatások) bevétele 26 százalékos növekedéssel 19,1 milliárd dollár bevételt zsákolt be. Ezen belül maga az Azure és az egyéb felhőszolgáltatások összesen 46 százalékkal hoztak többet, mint egy évvel korábban. Satya Nadella vezérigazgató az elemzői konferenciahíváson külön ki is emelte, hogy a negyedévben több mint kétszeresére nőtt a legalább 100 millió dollárt költő Azure-ügyletek száma.

A produktivitási és üzleti folyamatok szegmense (ide tartozik pl. az Office, a LinkedIn és a Dynamics) 15,8 milliárd dolláros bevételt ért el. Ez éves összevetésben 17 százalékos bővülésnek felel meg. A bevételnövekedésbe már belejátszhatott, bár valószínűleg még nem jelentősen, hogy a Microsoft március elsejétől emelte az Office 365 árát.

Az egyéb személyi számítás szegmens (Windows, Xbox, keresőhirdetések, Surface) az előzőekhez képest visszafogottan teljesített a maga 11 százalékos növekedésével. Ez bevételben 14,5 milliárd dollárt jelent.

A PC-gyártóknak értékesített OEM Windows licencekből 11 százalékkal több folyt be, mint egy éve, de ez jobb, mint amit a vállalat várt. Januárban még egy számjegyű növekedést prognosztizált a menedzsment. Ez azért is számít egyébként jó eredménynek, mert a PC-piac megint lejtmenetre váltott: a Gartner 6,8 százalékos , az IDC 5,1 százalékos csökkenést mért.

Amy Hood, a Microsoft pénzügyi vezetője az elemzői konferenciahíváson a folyó negyedévre is pozitív előrejelzést adott. A menedzsment 52,4 és 53,2 milliárd dollár közötti bevételt vár.

Annak ellenére, hogy a vállalat kiválóan teljesít, Redmond részvényei 19 százalékot estek ebben az évben. Igaz, a technológiai cégek papírjai általánosan rosszul szerepelnek mostanság.

Piaci hírek

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.