A ruházati termékeket forgalmazó vállalatnál már a világjárvány előtt beindult az automatizálás, de a helyzet miatt gyorsított menetben kellett munkába állítani az önálló munkavégzésre képes gépeket.
Hirdetés
 

A kiskereskedelemben labdába rúgni kívánó szereplők számára már korábban sem volt kérdés, hogy versenyképességüket csakis magas fokú digitalizációval biztosíthatják. Elég például a világ egyik legnagyobb áruházláncát üzemeltető Walmartot említeni, amely saját igényei szabott, high-tech logisztikai megoldással igyekszik felvenni a harcot online oldalról fenyegetve érkező riválisával, az Amazonnal.

Hasonló, de eltérő nagyságrendű és készültségi állapotú folyamatok zajlanak máshol is. Az amerikai Gap ruházati cégnél például épp idén év elején írtak alá egy megállapodást arról, hogy raktáraiban őszre több mint háromszorosára bővítik a termékek szortírozását önállóan végző robotok számát. Mint annyi minden mást, a koronavírus aztán ezt a tervet is teljesen átírta.

Nem győzik leszállítani

Csakhogy miközben a világgazdaság nagy általánosságban térdre rogyot a nem várt esemény miatt, az automatizálásban utazó vállalkozásokat hirtelen ellepték az érdeklődők és a konkrét megrendelések. A Gap esetében viszont már pecsét került az említett üzletre, de a kényelmes őszi telepítés helyett erőltetett menetre kellett váltani. Ennek oka az volt, hogy miközben a cég fizikai boltjai bezártak, az online megrendelések rekord magasságokba emelkedtek. Komoly problémát jelentett ugyanakkor ennek a (jelenleg szinte egyetlen) csatorna igényeinek a kielégítése, mivel a raktárakban az egészségügyi óvintézkedések miatt csak korlátozott számú ember dolgozhat.

A Reuters beszámolója szerint a Gapnek sikerült elérnie, hogy a nagyjából 2,5 méteres automata és intelligens karokat gyártó Kindred AI néhány tucatnyi gépet idő előtt állítson üzembe. A további megrendeléseket is vélhetően még júliusban sikerül teljesíteni. Az erőltetett ütemű beüzemelést nem csak a gyártási kapacitások szűkössége nehezíti, hanem a járvány miatt még mindig érvényben lévő biztonsági szabályok, többek között az utazási korlátozások is.

A kereskedelmi cég számára szó szerint életbevágóan fontos az internetes megrendelések megfelelő szintű teljesítése, hiszen "békeidőben" forgalma háromnegyede származik a hagyományos boltokban keletkező bevételekből. Utóbbiak pedig az elmúlt hónapokban szinte teljesen eltűntek. A nagyjából 6500 raktári dolgozónak pedig extra bért kell fizetni a járvány miatti kockázatok kompenzálására.

A robotok viszont sem bért nem kérnek, sem a koronavírus nem fog rajtuk. Ugyanakkor a cég képviselője a Reutersnek adott nyilatkozatában sietett hangsúlyozni, hogy mindez nem tekinthető a sokszor emlegetett "robotok elveszik a munkát" történetnek, mivel a cégnél jelenleg is felvétel van a logisztikai területen.

Hasonló cipőben

Egy másik automatizálásban érdekeltcég, a RightHand Robotics a Reuters értesülései szerint a már emlegetett Walmartnak segít be a szortírozásba a kereskedelmi óriás számos létesítményében. Bár ezt a konkrét üzletet a RightHand Robotics képviselője nem erősítette meg, de a hírügynökségnek nyilatkozva annyit elárult, hogy igen nagy lett az érdeklődés a megoldásaik iránt. Hasonló a helyzet más iparági szereplőknél is, de ahogy már említettük, a felfokozott érdeklődést a szigorú járványügyi rendelkezések miatt a robotikai vállalkozásoknak sem triviális azonnal pénzre váltani.

Persze ettől még nem kell kétségbe esni az említett cégeknek, hiszen a járvány hatásai rájuk nézve hosszú távon is bőven pozitív eredményt ígérnek. Az általános gazdasági nehézségek miatt a cégek, szervezetek a szokásosnál is aktívabban fogják keresni a hatékonyságot javító, költségeket kímélő új megoldásokat. Márpedig az automatizálás pontosan ezt ígéri, ráadásul a robotok, öntevékeny rendszerek szállítói nem egy esetben nem kérnek előre pénzt, beérik a javuló mutatókkal arányos sikerdíjjal is.

Cloud & big data

Milliárdos felvásárlást ütöttek nyélbe úgy, hogy a felek nem találkoztak személyesen

Megvan az első olyan milliárdos nagyságrendű akvizíció, amit teljes egészében online zavartak le. A Cisco vette meg így a ThousandEyes nevű startupot.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.