A Ghost Robotics négylábú robotjai a Boston Dynamics szerint nem véletlenül hasonlítanak annyira a saját modelljeire.

A tavaly óta a Hyundai tulajdonában lévő Boston Dynamics pert indít versenytársa, a Ghost Robots ellen, miután a robotikai vállalat állítása szerint a rivális gyártó hét szabadalmát is megsértette a Spot négylábú robotokhoz meglehetősen hasonló saját termékeivel. A Robot Report tudósítása alapján a szóban forgó robotok nem is csak hasonlóak, hanem nagyjából egyformák, miközben a 2019-ben forgalomba került Spot egértelműen korábban jelent meg a piacon. A Boston Dynamics modellej ugyanis már ebben a formájában 2019 óta elérhető, miközben a Ghost Robotics csak 2020-ban jött ki első saját modelljével, a Spirit 40-essel, majd 2021-ben annak következő iterációjával, a Vision 60-assal.

Ez utóbbi egy ideig gyakran szerepelt a hírekben, miután a cég mesterlövész puskával felszerelt változatot is készített belőle. A Boston Dynamics állítólag már 2020-ban, mindössze néhány hónappal a Spirit 40 megjelenése után felkérte a Ghost Roboticsot, hogy vizsgálja felül a felhasznált szabadalmait, és azóta többször is felszólította a társaságot a szóban forgó technológiák alkalmazásának felfüggesztésére. Erre a jelek szerint mégsem került sor, így az ügy a bíróság előtt folytatódik.

A per az iparág fejlődését is meghatározza

A lap a Boston Dynamics szóvivőjét idézi, aki szerint a gyártó üdvözöli a versenyt a feltörekvő mobil robotikai piacon, de ettől függetlenül elvárná, hogy mindenki tiszteletben tartsa a szellemi tulajdonjogokat. Bár maga a Boston Dynamics az ágazat jelentős szereplője, az még mindig viszonylag fiatal, hasonlóan a robotikai ipar legtöbb területéhez. A kommetárok szerint ezért most jelentős lehetőség nyílik a precedens létrehozására, és a per kimenetele nyilván azt is meghatározza, hogy a riválisok mekkora szeletre pályázhatnak a Boston Dynamics részesedéséből.

Valaki már azon élcelődik, hogy a feltörekvő robotikai cégek esetleg végrehajthatnának egy fajtaváltást, és a változatosság kedvéért elkezdhetnének csivavára vagy tacskóra emlékeztető robotkutyákat is gyártani. Ennél komolyabb dolog, hogy a bármilyen modelleket ellátják-e fegyverekkel.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Ghost Robotics által épített gépeket már az amerikai légierő is alkalmazza a létesítmények őrzésére, és mások mellett a szingapúri hadsereg is innen szerzett be önjáró, veszélyes feladatok elvégzésére alkalmas robotkutyákat. A robotok tényleges fegyverekkel való felszerelése viszont már egy következő szint. A Boston Dynamics öt másik gyártóval közösen októberben adott ki egy nyilatkozatot, amely szerint az általános felhasználásra készült robotokat senkinek sem szabad fegyverré alakítania, de az aláírók között a Ghost Robotics neve nem szerepelt.

Piaci hírek

Az Apple is kénytelen volt feladni a teljes önvezetésről szóló terveit

Nem csak a saját márkás járművek megjelenésének a céldátumát tolták odébb, de a Bloomberg szerint azt is elengedték, hogy belátható időn belül megvalósítsák a legmagasabb szintű autonómiát.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.