Felemásan vélekednek az európai szolgáltatók a roamingdíjak megszüntetésével és a netsemlegességgel kapcsolatos uniós döntésről. – tudtuk meg Pataki Dánieltől, a GSMA szabályozási alelnökétől.

Két fontos döntés is született a régóta megújulásra váró európai digitális piaccal kapcsolatban a hét elején, amiről a Bitport is beszámolt. Mint ismert a legfelsőbb uniós szervek döntöttek a roamingdíjak 2017-es megszüntetéséről, valamint a netsemlegesség európai szabályozásáról. Kiváncsiak voltunk rá, hogyan vélekednek az új keretfeltételekről az ágazat szolgáltatói. A téma szakértőjét, Pataki Dánielt Londonban értük utól. A hírközlési hatóság korábbi elnöke jelenleg a GSMA nemzetközi szervezet szabályozási alelnöke. (Patakival áprilisban készített interjúnkat egy kattintásnyira olvashatják.)

Foghíjas szabályozás

Az alelnök emlékeztetett arram hogy a távközlésben korábban éllovas Európa visszaszorulásának az elsődleges oka épp a nem megfelelő szabályozási rendszerben keresendő. A korábbi szabályozás, ami csak a versenyre és az árakra fókuszált, már nem elégséges, a jövőben fontos az innováció és a befektetés. Az új szabályozásnak erre kellene koncentrálnia. Az európai döntéshozatal viszont még mindig nagyon lassú, az elmúlt három év is csak a helyzet komolyságának a felismeréséről szólt. A korábbi távközlési biztosnak Nellie Kroesnek 2012-ben ugyanis már volt egy előremutató javaslatcsomagja, ami figyelembe vette az innovációs és befektetési szempontokat is.

"A csomagból azonban most épp azt a kettőt fogadták el, ami az említett igazán fontos szempontok egyikéhez sem kötődik" – mondta Pataki. Hozzátette, hogy a végleges szöveget még nem ismerik, és a részleteken sok múlhat, és még kidolgozásra várnak a szabályozás végrehajtási feltételei is.

Azt ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a spektrumszabályozásról végül mégsem született döntés, bár ezzel kapcsolatban már hónapokkal előbb látszott, hogy nem nagy az egyetértés. "Ettől függetlenül örülünk, hogy legalább ezeknek a részeknek a végére pont kerülhetett" – jegyezte meg az alelnök.

Átalakulhatnak az üzleti modellek

Pataki Dániel,
a GSMA szabályozásért felelős alelnöke

Ami a roamingdíjak eltörlését illeti, annak Pataki szerint elsősorban a felhasználók örülhetnek, de többé-kevésbé az iparág is támogatja, vagy legalábbis nem ellenzi. "A díjak eltörlése ugyanakkor nem egyformán érinti az európai fogyasztókat, de legalább ezen most már túlléphetünk" – mondta.

Az új roamingszabályozás más szakértők szerint jelentős változásokat hozhat az európai mobilszolgáltatók üzleti modelljeiben, hiszen a barangolásból kieső bevételeket más forrásból kell majd pótolniuk.  

A hálózatsemlegességgel kapcsolatos döntés viszont Pataki meglátása szerint jóval kevésbé tetszik a szolgáltatóknak. Persze itt is sok múlik a szabályozás részletein. Az azonban mindenképpen pozitívum, hogy ha kompromisszumok árán is, de legalább megszületett a döntés, és lesz ebben végre egységes európai szabályozás. Annak a hiánya ugyanis eddig eléggé megnehezítette a több országban is működő internet- és távközlési szolgáltatók helyzetét.

Szükség van hálózatok forgalmának irányítására

A hálózatsemlegesség ügye már legalább egy évtizede téma, de a fogalom alatt mindenki azt értett, amit el akart érni belőle. A szabályozási ügyeket viszont ma már tényleg globális szemmel kell nézni. "Az Egyesült Államokban például a hálózatsemlegesség már egyfajta szólásszabadsági üggyé vált, holott valójában nem erről van szó" – hangsúlyozta Pataki.

Abban ugyanis a szolgáltatók egyetértenek, hogy ne lehessen blokkolni, egymással szemben diszkriminálni a különböző netes tartalmakat. Az igazi vita tárgya a forgalomirányítás, amit ellehetetlenítenek azok az irányzatok, amelyek szerint minden bit legyen egyenrangú, vagyis hogy a hálózatirányítással ne lehessen bizonyos biteket előrébb helyezni, a másik rovására.

Csakhogy ez a felfogás Pataki meglátása szerint több szempontból is problémás. Egyrészt aki ismeri a mobilhálózatok működését, az tudja, hogy a hálózatokat méretezni kell. Ahhoz pedig, hogy gazdaságosan működjenek, szükség van a forgalom irányítására. Ha nem így lenne, akkor a szolgáltatók többletbevétel fejében nem tarthatnának prémium ügyfeleket, pedig az mi végső soron az egész ökoszisztémának hasznos. Ha ugyanis a szolgáltatóknak van módjuk jövedelmezőbben értékesíteni a hálózatukat, a képződő hasznot újabb befektetésekbe forgathatják.

Piaci hírek

Podcastokat szinkronizál géppel a Spotify

A svéd szolgáltató egyelőre néhány népszerű podcastot igyekszik minél több emberhez eljuttatni. Természetesen az MI hatékony közreműködésével.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.