A vállalat új szabadalma alapján a kiszállítást végző drónok a levegőben úszó elosztóközpontokból indulnának a vásárlókhoz.

Az Amazon egy kicsivel még közelebb araszolt a teljesen automatizált online áruházak felé vezető úton. Az e-kereskedelmi óriásvállalat, amely már jó ideje dolgozik egy légi drónokra épülő kiszállítási rendszeren, most egy levegőben úszó kiszolgáló központ (airborne fulfillment center - AFC) ötletét szabadalmaztatta, amely az áruk raktározása mellett egyfajta anyahajóként is szolgálna a környéket ellátó repülő robotoknak.

Nagyon nagy, kisebb és nagyon kicsi repülők

A dokumentum szerint az AFC-k olyan léghajók lennének, amelyek 45 ezer láb (13-14 ezer méter) magasságban lebegnek, a drónok pedig innen ereszkednének a kiszállítani való áruval a föld közelébe. Ott aztán vizszintes irányban, minimális energiafelhasználással jutnának a meghatározott helyekre - ez utóbbira tulajdonképpen csak a jármű stabilizálásához és a navigációhoz lenne szükség.


Magyarázó ábra az Amazon beadványából


A két nappal karácsony előtt feltárt elképzelések alapján magukat a kiszolgáló központokat a drónoknál nagyobb repülőgépek látnák el az elosztásra váró cikkekkel, az új drónokkal, üzemanyaggal és a többi szükséges eszközzel, illetve ezek szállítanák oda-vissza a beszámolókban kiskereskedelmi Halálcsillagnak nevezett léghajókon dolgozó embereket.

Az ételt is odafentről hordanák ki

A szabadalom kitér rá, hogy a repülő raktárak egyik komoly előnye lenne, hogy mindig a leginkább megfelelő helyre lavírozhat, így például egy időszakos esemény, mondjuk egy futballmérkőzés idején közelebb úszhat a helyszínhez, és hatékonyabban elégítheti ki az egyes terméktípusokban rövid időre megnövekvő keresletet. Az AFC-k ugyanakkor lehetővé tennék az Amazon drónjai által kihordott áru választékát, bevonva közéjük a készételeket és általában a romlandó árucikkeket is.

Idén nyáron az Amazon már szabadalmaztatott egy marék megoldást a drónos logisztikával kapcsolatban, így dokkoló és töltőállomásokról, dróntöltőnek és adótoronynak használható lámpaoszlopokról is szóltak a hírek. A megvalósítás előtt természetesen még számtalan akadály áll, nem csak technológiai, hanem szabályozási oldalról is.

A vállalat, amely november óta Magyarországra is térítésmentesen juttatja el a megfelelően nagy összegű rendeléseket, eltökélten halad a kijelölt úton, nemrég például Nagy-Britanniában is lebonyolította a legelső drónos házhoz szállítást. A nagy magasságban röpködő raktárak azonban egyáltalán nem biztos, hogy ebben a formában valaha megjelennek majd a fejünk felett - persze az is igaz, hogy az Amazon kereskedelmi, légiszállítási feladatokat felvető Prime Air szolgáltatása, azon belül is a 30 perc alatti házhoz szállítás 2015 elején még szintén utópisztikus ötletnek tűnt.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.