A vállalat új szabadalma alapján a kiszállítást végző drónok a levegőben úszó elosztóközpontokból indulnának a vásárlókhoz.

Az Amazon egy kicsivel még közelebb araszolt a teljesen automatizált online áruházak felé vezető úton. Az e-kereskedelmi óriásvállalat, amely már jó ideje dolgozik egy légi drónokra épülő kiszállítási rendszeren, most egy levegőben úszó kiszolgáló központ (airborne fulfillment center - AFC) ötletét szabadalmaztatta, amely az áruk raktározása mellett egyfajta anyahajóként is szolgálna a környéket ellátó repülő robotoknak.

Nagyon nagy, kisebb és nagyon kicsi repülők

A dokumentum szerint az AFC-k olyan léghajók lennének, amelyek 45 ezer láb (13-14 ezer méter) magasságban lebegnek, a drónok pedig innen ereszkednének a kiszállítani való áruval a föld közelébe. Ott aztán vizszintes irányban, minimális energiafelhasználással jutnának a meghatározott helyekre - ez utóbbira tulajdonképpen csak a jármű stabilizálásához és a navigációhoz lenne szükség.


Magyarázó ábra az Amazon beadványából


A két nappal karácsony előtt feltárt elképzelések alapján magukat a kiszolgáló központokat a drónoknál nagyobb repülőgépek látnák el az elosztásra váró cikkekkel, az új drónokkal, üzemanyaggal és a többi szükséges eszközzel, illetve ezek szállítanák oda-vissza a beszámolókban kiskereskedelmi Halálcsillagnak nevezett léghajókon dolgozó embereket.

Az ételt is odafentről hordanák ki

A szabadalom kitér rá, hogy a repülő raktárak egyik komoly előnye lenne, hogy mindig a leginkább megfelelő helyre lavírozhat, így például egy időszakos esemény, mondjuk egy futballmérkőzés idején közelebb úszhat a helyszínhez, és hatékonyabban elégítheti ki az egyes terméktípusokban rövid időre megnövekvő keresletet. Az AFC-k ugyanakkor lehetővé tennék az Amazon drónjai által kihordott áru választékát, bevonva közéjük a készételeket és általában a romlandó árucikkeket is.

Idén nyáron az Amazon már szabadalmaztatott egy marék megoldást a drónos logisztikával kapcsolatban, így dokkoló és töltőállomásokról, dróntöltőnek és adótoronynak használható lámpaoszlopokról is szóltak a hírek. A megvalósítás előtt természetesen még számtalan akadály áll, nem csak technológiai, hanem szabályozási oldalról is.

A vállalat, amely november óta Magyarországra is térítésmentesen juttatja el a megfelelően nagy összegű rendeléseket, eltökélten halad a kijelölt úton, nemrég például Nagy-Britanniában is lebonyolította a legelső drónos házhoz szállítást. A nagy magasságban röpködő raktárak azonban egyáltalán nem biztos, hogy ebben a formában valaha megjelennek majd a fejünk felett - persze az is igaz, hogy az Amazon kereskedelmi, légiszállítási feladatokat felvető Prime Air szolgáltatása, azon belül is a 30 perc alatti házhoz szállítás 2015 elején még szintén utópisztikus ötletnek tűnt.

Piaci hírek

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.