Miközben tízből nyolc cégnél tervezik, hogy nagyon ráfekszenek a digitális átállásra, csak tízből három esetben sikerül elérni a kitűzött célokat – derül ki a BCG kutatásából.

A Boston Consulting Group (BCG) csütörtökön közzétett kutatása alapján midössze a digitális transzformációs projektek 30 százaléka éri el vagy haladja meg az előzetesen meghatározott célokat, és eredményez fenntartható változásokat a szervezetek működésében. A kudarcok ráadásul inkább nagyobbak, mint kisebbek: a megvizsgált 895 transzformációs projekt 44 százaléka zárult az elvárásokhoz képest nem megfelelő módon, míg további 26 százalék a kitűzött célok felét sem érte el, és a célértékek 50 százaléknál gyengébb megvalósítása mellett még csak fenntarthatónak sem bizonyultak.

A siker és a kudarc közötti különbséget még jobban érzékelteti, hogy a sikeresnek ítélt programok kétharmada, 66 százaléka termelt az előirányzottnál több értéket, nem beszélve a megfelelő vállalati képességek több mint 80 százalékos fejlesztéséről. Ugyancsak érdekes, hogy az eredményesen zárt projektek kétszer nagyobb eséllyel érik el céljaikat a kitűzött határidőkön belül, vagyis a félresikerült átalakítások nem csak kevésbé effektívek, de jellemzően jobban el is húzódnak.

A BCG szerint ezek az arányok azért fontosak, mert jelenleg már a cégek 80 százaléka tervezi, hogy felpörgeti saját digitális transzformációs folyamatait, köszönhetően nagyrészt a világjárvány nyomán kialakult körülményeknek. Az átalakulásban élen járó vállalatok és a lemaradók növekedési üteme között már 1,8-szoros átlagos különbségről beszélnek, miközben cégértékük kétszer gyorsabban gyarapodik, de az átgondolatlan digiatlizációs folyamatok nem segtenek áthidalni ezeket a különbségeket.

Hatból hatra lesz szükség

A digitális technológia és az arra épülő új munkafolyamatok bevezetése már rövid távon is a termelékenység vagy az ügyfélelégedettség növelését ígéri, középtávon pedig növekedési lehetőségekkel és a meglévő üzleti modellek fejlesztésével kecsegtet. Igazán sikeresnek azonban csak a fenntartható változások tekinthetők, amelyek elősegítik a folyamatos innovációt, ugyanakkor nem teszik szükségessé az újabb és újabb nekifutásokat a digitális transzformációs projekteknek.

A BCG hat olyan szempontot is meghatároz, amelyek közül egy-kettő elmaradása is a programok kudarcához vezethet. Ezek közül a legelső és a legkevésbé meglepő a világos célokkal rendelkező, integrált stratégia kialakítása. A második a vezetőség elköteleződése a digitális átalakulás mellett, a vezérigazgatói szinttől egészen a középvezetőkig; a harmadik a megfelelő szakemberk és források azonosítása és felszabadítása a transzformációs programok előmozdításának érdekében.

A negyedik az agilis gondolkodásmód meghonosítása az irányításban, ami elősegíti a széles körű adaptációt, de ugyanilyen fontos az ötödik pont, a programok előrehaladásának folyamatos monitorozása az elvárt kimeneti eredményekhez viszonyítva. Ez utóbbi a célok meghatározása mellett már valamilyen metrikát is feltételez, ami azonban nem működik a megfelelő mennyiségű és minőségű adat előteremése és rendelkezésre bocsátása nélkül.

A hatodik pont a BCG olvasatában az üzleti igények mentén meghatározott, moduláris technológiai és adatplatform kialakítása, ami ideális esetben egy célirányos, biztonságos, skálázható teljesítményű, gyorsan frissíthető és a meglévő ökoszisztémába integrálható architektúra lenne. A stratégiai tanácsadó szerint a vezetőség feladata, hog érvényesítse ezeket a szempontokat a tervezés, az előkészítés és a megvalósítás fázisaiban, illetve hogy kivétel nélkül mind a hat szempontot érvényesítse.

Részletek a Boston Business Group közleményében »

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.