Már ha a felhasználó is úgy akarja. A Samsung egy új programot talált ki arra, hogy kitolja mobileszközei élettartamát.

Akár hasznos kezdeményezés is lehet a Samsung Galaxy Upcycling at Home programja. Jelen formájában nem több egy "mi megmentjük a világot" önfényezésnél, de ha sikerül kikerekíteni, mindenki nyerhet vele. A felhasználók például hasznos okosotthon-eszközöket, a Samsung pedig elkötelezettebb felhasználókat.

Egyre nagyobb problémát okoz az elektronikai hulladék eltüntetése. 2019-ben 54 millió tonna elektronikai hulladékot termetünk globálisan, 20 százalékkal többet, mint öt évvel korábban. Azaz tavalyelőtt a bolygó minden lakója, belelértve a csecsemőket is,  kidobott nagyjából 7 kilónyi elektronikus szemetet. Ennek jelentős része ráadásul veszélyes hulladék, aminek közel ötödétől illegálisan szabadulunk meg.

A legjobb eset, ha a nem használt eszközök valami szelektív gyűjtőben végzik, és újrahasznosítják az alkatrészeit. De a szelektív gyűjtés sem oldja meg azt a problémát, hogy az eszközök életciklusának rövidülése miatt továbbra is nő az elektronikushulladék-termelés volumene (az ENSZ mellett működő Nemzetközi Távközlési Egyesület, az ITU szerint az évtized végére eléri az évi 74 millió tonnát).

A Samsung ennek a trendnek az ellensúlyozására találta ki a Galaxy Upcycling at Home programot, amit a CES-en kezdett el propagálni. A gyártó új funkciót adna a kidobásra ítélt mobiljainak, melyek IoT-eszközként maradnának meg a háztartásokban. Még nem találtak ki túl sok használati esetet. A CES-re időzített és a Youtube-on közzétett hirdetésében elektronikus bébicsőszként és kutyafelügyelőként működnek régi Samsung-telefonok (a videót nem szedték szét a Samsung-rajongók, egyelőre mintegy százezren látták, miközben a feliratkozók száma 5,2 millió). Az első esetben egy telefon érzékeli, ha éjszaka felsír a baba, és azonnal riasztást küld a szülők telefonjára. A másik esetben a telefon felkapcsolja a villanyt, ha a kutya egyedül marad otthon a sötét lakásban. Emellett említenek egy otthonbiztonsági megoldást is, amihez a Samsung Knox nevű szoftverét kell telepíteni. Ennek használatát azonban nem részletezik a pár perces filmecske.

Nem váltja meg a világot

A kezdeményezés biztosan nem váltja meg a világot egy olyan iparágban, ahol a hardverek élettartama sokszor épp csak eléri a két évet, egyes szoftververziókhoz pedig jó, ha egy évig kapunk támogatást. Ezzel együtt is figyelemre méltó, hogy a Samsung próbál változtatni ezen a szemléleten, értékelte a kezdeményezést a The Register. A döntés amúgy racionális: az elavult szoftverű vagy javítható hardverhibás (pl. lenullázódott akku, törött képernyő) telefonokban kellő számítási teljesítmény van ahhoz, hogy az IoT vagy beágyazott számítástechnika területén használhatók legyenek.

Sok múlik a részleteken, amikről a Samsung egyelőre hallgat. Nem tudható, hogy mely készülékek kerülnek be az Upcycling programba. Az új alkalmazási lehetőségek valószínűleg egy opcionális szoftverfrissítés formájában érkeznek majd.

A The Register szerint egy komoly kérdés lehet: a biztonság. A hagyományos IoT-eszközökön gyakran futnak nem biztonságos szoftverek. Emiatt egyre népszerűbbek a botnetépítő hekkerek körében. A Mirai botnet, amely kb. 600 ezer IoT-eszközt kompromittált, már 2016-ban majdnem megfektette a globális internetet, és a jövőt illetően sem optimisták a biztonsági kutatók.

A Galaxy Upcycling sikeréhez tehát az is kell, hogy a Samsung meggyőzze felhasználóit, ügyfeleit: képes lesz hosszabb távon biztosítani az IoT-alkalmazások biztonságát például azzal, hogy rendszeres kiad ezekhez az eszközökhöz javításokat, frissítéseket.

Konzumer tech

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.