Ez annak a részvénypakettnek az ára, amely közvetlenül az SAP tulajdonában volt.

Megállapodott az SAP, valamint a Silver Lake magántőke társaság és a kanadai CCP Investments nyugdíjalap a Qualtricsról. A két befektető konzorciuma 7,7 milliárd dollárt fizet az SAP tulajdonában lévő részvénypakettért. Ezzel elindulhat a piackutatási megoldásokat fejlesztő cég tőzsdei kivezetése is.

A konzorcium az előzetes hírekben is szereplő 18,15 dollárt fizette részvényenként. Eszerint a Qualtrics piaci értéke 12,5 milliárd dollár. Az ügyletre még rá kell bólintaniuk az illetékes hatóságoknak is, így várhatóan csak az év második felében zárul le.

A két cég között szoros piaci, illetve technológiai partnerség lesz, és továbbra is közösen szolgálják ki az ügyfeleiket, nyilatkozta a megállapodás kapcsán Christian Klein, az SAP vezérigazgatója. Zig Serafin, a Qualtrics vezére, ellenben azt emelte ki, hogy független vállalatként nagyobb lesz a mozgásterük, hogy együttműködjenek más szoftvergyártókkal, és így gyorsabban bővíthetik az ökoszisztémájukat (ez már elindult, és olyan cégekkel léptek partnerségre, mint a Service Now, a Genesys vagy a Mercer).

Gyorsan elkelt

Mint korábban megírtuk, az SAP az év elején bocsátotta áruba a 2018-ban megvásárolt, majd 2021-ben tőzsdére vitt céget. A Qualtrics a felvásárláskor regnáló SAP-vezér, Bill McDermott koncepciójába nagyon is belefért, mert ő egy új szoftverkategória, az ún. "élménymenedzsment" felépítésében gondolkodott. Christian Kleinébe viszont nem, ő ugyanis a klasszikus termékvonalat erősítené, foglalta össze az eladás egy fontos monivációját a Handelsblatt.

Pedig McDermott elképzelésében volt ráció. Ő abból indult ki, hogy egy olyan platform, amely meg tudja mérni az ügyfelek és az alkalmazottak elégedettségét, valamint a márkák és a termékek megítélését, olyan infromációkat ad a menedszment kezébe, ami segíthet javítani az üzleti folyamatok hatékonyságát.

Csakhogy volt néhány probléma, amivel már McDermott utódjának kellett megküzdenie. A Qualtrics sokba került (8 milliárd dollár), de alig termelt nyereséget. Nem sikerült szervesen hozzáilleszteni az alaptevékenységhez, miközben az eredeti cél a szoros integráció volt. A Handelsblatt szerint már az is az integráció kudarcának beismerése volt, hogy Kleinék 2021 elején, kihasználva a technológiai részvények iránti kereslet élénkülését, önállóan vitték tőzsdére.

Az SAP idén januárban pedig egyértelművé tette: az ERP-re és a kapcsolódó területekre kíván koncentrálni. Luka Mucic, a hónap végével távozó pénzügyi vezető ezt azzal magyarázta, hogy itt az SAP egyértelműen globális piacvezető, és még mindig tudja növelni részesedését.

Jó üzlet? Nézőpont kérdése

De jó üzlet volt-e eladni? Az biztos, hogy a pénz révén nagyobb mozgástere lesz az SAP-nak – ezt hangsúlyozta Mucic is –, például több osztalékot fizethet, aminek a részvényesek örülnek. Ugyanakkor a vállalat belekezdett egy átszervezésbe is: összevonják a marketing, értékesítési és ügyfélszolgálati szoftverek (belső terminológiával CRM/CX), valamint  az iparágspecifikus megoldások fejlesztését. Az átszervezés nyomán megszűnik 3000 munkahelyet (de bizonyos területeken továbbra is lesz felvétel). Az átszervezést és a core üzlet fejlesztését is könnyebb lesz finanszírozni a befolyó vételárból.

Az is pozitív, hogy Qualtrics-üzlet pluszban zárt. Az UBS befektetési bank becslése szerint mindent figyelembe véve (tőzsdei bevezetés, részvényeladás stb.) több mint kétmilliárd eurót keresett rajta.

De van más szempont is. A Qualtrics már a tőzsdére lépésekor is 15 milliárd dollárt ért, de járt 26 milliárd fölött is a piaci értéke. Ettől azért nagyon messze van a 12,5 milliárdos értékelés.

És persze a cég árbevétele is kiesik. Mint a német gazdasági lap írja, a Qualtrics tavaly 36 százalékkal növelte forgalmát, amely így közelített az 1,5 milliárd dollárhoz, és ennek jelentős része előfizetésből származott. Persze a magas beruházási szint miatt ezzel szembenállt mínusz 1,1 milliárd dolláros üzemi eredmény. Emiatt a Qualtrics nélkül mintegy egy százalékponttal javulna az SAP működési eredményhányada. Mint a Handelsblatt írja, Mucic utóda, Dominik Asam várhatóan hamarosan beszámol arról, hogy a konszolidáció milyen hatást gyakorol az SAP üzletmenetére.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.