A két cég 22 Gbps letöltési sebességgel demonstrálta az első magyarországi 5G-s kapcsolat premierjén az új generációs vezeték nélküli hálózatok adatátviteli képességeit.

A szabványosítás előtt álló 5G New Radio (NR) megoldás bemutatója a 15 GHz-es frekvencia sávban zajlott és 800 MHz-es spektrumot használt. A New Radio integrált rádiótechnikája 20-szor gyorsabb sebességet tesz lehetővé, mint a jelenlegi technológiák – hangzott el az Ericsson budapesti fejlesztőközpontjában tartott demonstráción.

Felgyorsítják a szabványosítást

Utóbbi kapcsán Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója emlékeztetett rá, hogy egy éve a ma használatos 4G technológián ugyancsak a Telekom bevonásával egy másik nagyszabású kísérletet hajtottak végre Budapesten. Itt tesztelte először az Ericsson az első 1,2 Gbit/s sebességű 4G+-os adatátvitelt, amihez a mobilfrekvenciák hármas aggregációjára volt szükség.

Azóta felpörögtek az események, ma már a legtöbb hálózatiberendezés-gyártó és operátor nagy dinamikával készül az 5G-korszakra. Nemrégiben a Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom tartott európai 5G-s premiert Berlinben.

A szabványosítás még folyamatban van, legutóbb a tavaszi barcelonai mobil világkonferencián sürgették a technológiában ilyen-olyan módon érdekelt cégek az eljárások felgyorsítását. A legfrissebb hírek szerint az 5G 2020-ra tervezett átfogó kereskedelmi szintű élesítéséig például az említett 5G New Radio megoldásra már jövő márciusra megszülethet az átmeneti szabvány, ősszel pedig a végleges is. (Az 5G NR célja, hogy a vezeték nélküli szélessávot adatátviteli sebességben felhozza a vezetékes optikai hálózatok szintjére.) A szabványosítás gyorsítására pedig azért van szükség, hogy mielőbb meg lehessen találni a megfelelő felhasználási területeket.

Még keresik az első komolyabb felhasználási területeket

Magyarországon 5G Koalíció néven már összeállt az ökoszisztémában érintett üzleti és a kutatói oldal a hazai lehetőségek felderítésére. Az első ilyen a Zalaegerszegen épülő 5G-s tesztpálya lehet, amelynek a létesítésében és üzemeltetésében a Magyar Telekom és az Ericsson is részt vesz – mondta Kim Kyllesbech Larsen, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint az 5G-vel kapcsolatos lehetőségek nem csak a sebességben rejlenek, hanem a beépített hálózati intelligenciában és a más technológiákkal történő együttműködésre való képességben is. Az 5G-t a dolgok internetével (IoT), illetve a robottechnológiával összekapcsolva az operátorok merőben új szolgáltatásokat kínálhatnak a különböző üzletágak, így az autóipar, az egészségügy, a közszolgáltatás, vagy a mezőgazdaság számára.

Az Ericsson természetesen a hálózati technológia szállítójaként lát hatalmas üzleti potenciált az 5G-ben, és arra számít, hogy a mobilos generációváltás 2026-ra mintegy 582 milliárd dollár piaci lehetőséget teremt majd. A technológiának köszönhetően az Ericsson szeretné mostani bevételeit legalább a harmadával megnövelni. A vállalat eddig 36 távközlési szolgáltatóval írt alá 5G szállítására vonatkozó szándéknyilatkozatot.

Mobilitás

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.