A CIO Klub podcastjában nyeretlen kétévesként faggatom Kovács Dávidot, a Supercharge CTO-ját, és Marhefka Istvánt, az Agiluu alapítóját. Podcast azoknak, akik bizalmatlanok a DevOpsszal szemben.

Nem csak a DevOps lényegét világította meg a CIO Klub hangos kiadásának legújabb számában két vendégünk, a Braun Péter-díjas Kovács Dávid, a Supercharge CTO-ja, és Marhefka István, az Agiluu alapítója, agilis coach, szoftver architekt (ő hasonló témában tartott előadást 2020 augusztuságban Egerben, a CIO Hungaryn.) Ha valakiben voltak kétségek, hogy érdemes-e foglalkoznia IT-vezetőként a DevOps-módszertannal – Marhefka István szerint inkább az agilitáshoz szorosan kapcsolódó mozgalommal –, akkor hallgassa meg a két szakember tapasztalatait.

A fogalom és a keretek

Marhefka István elsősorban tanácsadóként és az elméleti alapokat is oktató szakemberként, Kovács Dávid pedig a napi gyakorlatot bemutatva vágott rendet a DevOps dzsungelében.

A beszélgetés első felében a két szakember megkísérel a fejlesztést és üzemeltetést egységben kezelő működési modellre egy közelítőleg pontos definíciót adni. Utána sorra vesszük a modell vagy szemlélet lényegi elemeit, valamint azokat az értékeket, melyekkel a DevOps hozzájárulhat a teljes IT működéséhez.

A beszélgetés során több olyan gyakorlatból vett példa is elhangzik, amiket az elméletre kevésbé fogékonyak is hasznosíthatnak. Ezek a példák ahhoz is adnak ötleteket, hogy milyen módon érdemes belekezdeni az építkezésbe, és hogyan alakítható ki a DevOpsnak megfelelő működés.

Lesz hozzá megfelelő szakember is?

Manapság kulcskérdés a működési modell átalakításánál, hogy találunk-e olyan szakembereket, akik az új folyamatokba zökkenőmentesen és gyorsan be tudnak illeszkedni. A beszélgetés második felében szóba kerülnek többek között azok a kompetenciák és skillek, melyekre például egy ilyen irányú szervezetfejlesztést lehet építeni, valamint arról is szó esik, hogy miért nem elég a DevOpshoz, ha összeválogatunk sok ügyes és nyitott üzemeltetési mérnököt egy csapatba.

Lezárásként pedig szó esik a jövőről. Merre fejlődik a DevOps? A különböző területek, például a biztonság (DevSecOps) bevonása befolyásolja-e majd a lényegi DevOps-folyamatokat?

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.