Idén várhatóan 13,8 milliárd dolláron osztozkodhatnak a három dimenziós nyomtatás területén érdekelt cégek. Az IDC szerint a torta komoly sebességgel hízik majd az előttünk álló években is.

Egyre kiforottabbá válik a 3D-s nyomtatás technológiája, ami lehetőséget teremt a vásárlói kör kiszélesítésére. Az IDC számításai szerint azonban a hobbicélú felhasználás továbbra sem játszik majd meghatározó szerepet, sőt a végfelhasználói költések aránya várhatóan csökkeni is fog 2022-re.

Ipari lendület

Az amerikai piackutató előrejelzése alapján idén 13,8 milliárd dollárt tesz ki a teljes piac, azaz az eszközök, a kellékanyagok és a 3D-nyomtatást támogató szoftverek és szolgáltatások együttes értéke. A tavalyi eredményhez képest mindez 21,2 százalékos növekedésnek felel meg. Ez a lendület nagyásgrendileg kitart majd az előttünk álló három évben is. Az IDC kalkulációja szerint 2022-ben már 22,7 milliárdos forgalmat generál a szegmens, ami átlagosan évente 19,1 százalékos expanziót jelent.

A három láb idén meglehetősen testvériesen osztozik a bevételeken: a nyomtatók 5,3, a kellékanyagok 4,2 milliárd dollárnyi összeget mozgatnak meg, a programok és kiegészítő szolgáltatások pedig 3,8 milliárdot hoznak a szállítók konyhájára. Hosszabb távon a kellékenyagok és a szoftverek iránti kereslet haladhatja meg az iparági átlagot. 

 

 

Ami a felhasználási területet illeti, ott nincs különösebb meglepetés. A technológiát már évtizedek óta használó gyártóvállalatok állnak most is a legnagyobb költők helyén. Ahogy a piackutató által készített ábrán is jól kirajzolódik: az egyedi termékeket készítő cégek megrendelései meghaladják az összes többi szektor együttes igényét.

Fontos bevetési terület még az egészségügy, ahol az elmúlt évek során az orvosbiológiai eszközöktől a különböző protéziseken át a sejtnyomtatásig számos felhasználási módozat kezdett körvonalazódni. Ez lesz az a szegmens egyébként, amelyik az előttünk álló években messze átlag feletti, közel 30 százalékos éves átlagos növekedést produkálhat.

Otthonra még nem kell

Érdekes módon az egyre olcsóbb, természetesen nem ipari minőségre képes nyomtatók megjelenése nem hoz különösebb változást az erőviszonyokban. A konzumer szektor vásárlásai idén kevesebb mint 5 százalékát teszik ki a teljes iparágnak és jelenleg az ötödik legnagyobb tortaszeletet adják. 2022-re a helyzet még kicsit romlani is fog, mivel az előrejelzések szerint a végfelhasználói kereslet akkorra már nem lesz elég nagy ahhoz, hogy a szegmens felférjen a legnagyobb ötös listájára.

Piaci hírek

Elindult a nagy 5G-s projekt. Összeállt a frekvenciapályázat tervezete

Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.