Iparági partnereket keres a rendszerintegrátor cég közös munkához. Speciális IoT fejlesztőcsomagot adnak ötletek megvalósításához.

Iparági partner- és fejlesztési programot indított a T-Systems IoT területen működő fejlesztőknek és piaci szereplőknek. A program célja, hogy szélesebb körben ismertté váljanak a M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció keskenysávú infrastruktúrájának alkalmazási lehetőségei. Az együttműködéshez a T-Systems egy speciális fejlesztői csomagot biztosít, illetve segíti az akár még csak ötletként felmerült fejlesztések kidolgozását.

A szélessávot nem erre találták ki

Bár a világ távközlési trendjeit ma még a szélessávú, nagy adatátvitelre képes mobilinternet kínálta lehetőségek határozzák meg, a jövőt éppúgy alakítják majd a gépek közötti kommunikációt támogató, keskenysávú (NarrowBand IoT, NB-IoT), minimális adatmennyiséget hordozó megoldásai – írja a vállalat közleménye. A kis adatforgalmú felhasználási területeket ugyanis csak költségesen lehet kiszolgálni meglévő szélessávú mobilhálózatokon (GPRS, 3G, LTE). Erre a feladatra sokkal gazdaságosabb és egyszerűbb és műszakilag is hatékonyabb a keskenysávú infrastruktúra. Itt ugyanis nem a nagy mennyiségű és gyors adatátvitel a fő kritérium, hanem a kiemelkedő beltéri és kültéri lefedettség, az alacsony költségszint és a magas szintű folyamatos rendelkezésre állás.

Ehhez fejlesztették ki az NB-IoT hálózati technológiát – 2016-ban szabványként is elfogadta a 3GPP –, amely viszonylag olcsón kiépíthető, és alacsony energiafelhasználású (a technológiáról itt írtunk bővebben). Az ilyen hálózatra nagy tömegben csatlakoztathatók kis méretű, egyszerű és alacsony sávszélességen (600 bit/s – 250 kB/s) kommunikáló berendezések. (Ezeknél a berendezéseknél kulcsfontosságú, hogy akkumulátoruk akár több évig is működjön egy feltöltéssel, amiben a kis mennyiségű és alacsony sávszélességű adatforgalom is segít.).

A technológiát elsősorban olyan területekre és feladatokra szánják, melyeket a ma meglévő hálózatokkal nem lehet hatékonyan kiszolgálni. Ilyenek például a közüzemi szolgáltatások – a szemétszállítás racionalizálása vagy az okos mérőórák alkalmazása –, a háztartási gépek hálózatba kapcsolása, vagy a logisztikai területen a különböző eszközök nyomon követése vagy állapotának folyamatos figyelése.

A megfelelő hálózatok is épülnek. Magyarországon először az MVM Net kezdhetett M2M-célú hálózat építésébe 450 MHz-en még 2015-ben. A Deutsche Telekom pedig a németországi hálózat kiépítése után tavaly kezdte meg a NarrowBand-IoT hálózat kiépítését a leányvállalatoknál, így Magyarországon is. A technológia lehetőségeinek hazai kiaknázását segíti az is, hogy a DT tavaly év végén Budapestre telepítette European Smart Solutions Centerét, ahonnan többek között a NB-IoT-s smart city megoldások fejlesztését és megvalósítását koordinálják.

Egyelőre év végig terveznek

A T-Systems partnerprogramja a nagy számú felhasználási terület feltérképezésében igyekszik segítséget nyújtani. A programban részt vevő iparági szereplők kaphatnak egyedi ajánlatokat, de használhatnak közösségi felületeket, részt vehetnek szakmai találkozókon, workshopokon is. Ehhez a cég kialakított egy olyan, ez év december 31-ig használható csogagot, amely tesztelési és fejlesztési célra használható. A csomag 500 kB adatforgalmat biztosít a SIM-kártyák igénybevételével. A program bekapcsolódó fejlesztők hozzáférnek egy közös tudásbázishoz, de a T-Systems igény esetén egyéni támogatást is nyújt.

Mobilitás

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.