Iparági partnereket keres a rendszerintegrátor cég közös munkához. Speciális IoT fejlesztőcsomagot adnak ötletek megvalósításához.

Iparági partner- és fejlesztési programot indított a T-Systems IoT területen működő fejlesztőknek és piaci szereplőknek. A program célja, hogy szélesebb körben ismertté váljanak a M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció keskenysávú infrastruktúrájának alkalmazási lehetőségei. Az együttműködéshez a T-Systems egy speciális fejlesztői csomagot biztosít, illetve segíti az akár még csak ötletként felmerült fejlesztések kidolgozását.

A szélessávot nem erre találták ki

Bár a világ távközlési trendjeit ma még a szélessávú, nagy adatátvitelre képes mobilinternet kínálta lehetőségek határozzák meg, a jövőt éppúgy alakítják majd a gépek közötti kommunikációt támogató, keskenysávú (NarrowBand IoT, NB-IoT), minimális adatmennyiséget hordozó megoldásai – írja a vállalat közleménye. A kis adatforgalmú felhasználási területeket ugyanis csak költségesen lehet kiszolgálni meglévő szélessávú mobilhálózatokon (GPRS, 3G, LTE). Erre a feladatra sokkal gazdaságosabb és egyszerűbb és műszakilag is hatékonyabb a keskenysávú infrastruktúra. Itt ugyanis nem a nagy mennyiségű és gyors adatátvitel a fő kritérium, hanem a kiemelkedő beltéri és kültéri lefedettség, az alacsony költségszint és a magas szintű folyamatos rendelkezésre állás.

Ehhez fejlesztették ki az NB-IoT hálózati technológiát – 2016-ban szabványként is elfogadta a 3GPP –, amely viszonylag olcsón kiépíthető, és alacsony energiafelhasználású (a technológiáról itt írtunk bővebben). Az ilyen hálózatra nagy tömegben csatlakoztathatók kis méretű, egyszerű és alacsony sávszélességen (600 bit/s – 250 kB/s) kommunikáló berendezések. (Ezeknél a berendezéseknél kulcsfontosságú, hogy akkumulátoruk akár több évig is működjön egy feltöltéssel, amiben a kis mennyiségű és alacsony sávszélességű adatforgalom is segít.).

A technológiát elsősorban olyan területekre és feladatokra szánják, melyeket a ma meglévő hálózatokkal nem lehet hatékonyan kiszolgálni. Ilyenek például a közüzemi szolgáltatások – a szemétszállítás racionalizálása vagy az okos mérőórák alkalmazása –, a háztartási gépek hálózatba kapcsolása, vagy a logisztikai területen a különböző eszközök nyomon követése vagy állapotának folyamatos figyelése.

A megfelelő hálózatok is épülnek. Magyarországon először az MVM Net kezdhetett M2M-célú hálózat építésébe 450 MHz-en még 2015-ben. A Deutsche Telekom pedig a németországi hálózat kiépítése után tavaly kezdte meg a NarrowBand-IoT hálózat kiépítését a leányvállalatoknál, így Magyarországon is. A technológia lehetőségeinek hazai kiaknázását segíti az is, hogy a DT tavaly év végén Budapestre telepítette European Smart Solutions Centerét, ahonnan többek között a NB-IoT-s smart city megoldások fejlesztését és megvalósítását koordinálják.

Egyelőre év végig terveznek

A T-Systems partnerprogramja a nagy számú felhasználási terület feltérképezésében igyekszik segítséget nyújtani. A programban részt vevő iparági szereplők kaphatnak egyedi ajánlatokat, de használhatnak közösségi felületeket, részt vehetnek szakmai találkozókon, workshopokon is. Ehhez a cég kialakított egy olyan, ez év december 31-ig használható csogagot, amely tesztelési és fejlesztési célra használható. A csomag 500 kB adatforgalmat biztosít a SIM-kártyák igénybevételével. A program bekapcsolódó fejlesztők hozzáférnek egy közös tudásbázishoz, de a T-Systems igény esetén egyéni támogatást is nyújt.

Mobilitás

Ilyen lesz, amikor személyes adatainkkal is fizetünk a lakásbérlésért

New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
 
Hirdetés

GYORS GDPR-ANALÍZIS

Egyetlen online kérdőív kitöltésével meggyőződhetnek róla a kkv-s vállalatvezetők, hogy sikeres volt-e felkészülésük a GDPR-ra, és mit érdemes még tenniük.

Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.