A Xiaomi bebizonyította, hogy egy 5G-s készülék előállítása nem sokkal drágább, mint a 4G-seké.
Hirdetés
 

Miközben világszerte még csak éledezik az 5G, a távol-keleti gyártók már elkezdték teríteni 5G-képes készülékeiket. Jellemzően azonban a csúcskategóriás eszközök kapják meg először a lehetőséget, hogy kapcsolódjanak az egyelőre igencsak korlátozottan, de már Magyarországon is elérhető új hálózatokhoz.

Olcsón is lehet...

A Nikkei beszámolója szerint a Xiaomi azonban gyorsan stratégiát váltott. Az első 5G-s telefonja, a Mi MIX 3 5G hivatalos európai ára 600 euróról (kb. 200 ezer forint) indul, de a Kínában januárban piacra kerülő Redmi K30 5G-t alapváltozatát már csak 2000 jüanért (kb. 85 ezer forint) vesztegetik majd.

A Xiaomi célja egyértelmű: a legjobb ár-érték arányú 5G-s készülékekkel akarja letarolni a még csak formálódó 5G-s piacot, megfordítani a piacvesztését, és Kínában is felzárkózni a Huawei mögé.

A héten tartott bemutatón még az elemzők is felkapták a fejüket a Xiaomi árai láttán. Persze volt ennek előzménye: a Xiaomi tavaly tavasszal bejelentette, hogy a készülékértékesítés nettó haszonkulcsát 5 százalékban maximálja annak érdekében, hogy minden konkurensénél jobb áron értékesíthesse a telefonjait.

Az 5G-s Redmi K30 azért keltett feltűnést, mert 40 százalékkal olcsóbb a piacon elérhető legolcsóbb készülékeknél, és mindössze 25 százalékkal, 4500 jüannal (kb. 17 ezer forint) drágább a 4G-s K30-nál. Ez azt jelenti, hogy a vártnál lényegesen olcsóbbak azok az alkatrészek, melyekkel 5G-képessé tehetők a modellek. (Feltételezve természetesen, hogy a Xiaomi átmenetileg nem veszteséggel értékesíti ezeket a készülékeket piacszerzési okokból.)

A 165,3×76,6×8,8 milliméteres, 208 gramm tömegű készülékben a 7 nm-es gyártástechnológiával készülő Qualcomm Snapdragon 765G processzort építették, amely integráltan tartalmazza a Snapdragon X52 5G modemcsipet is. Az LCD kijelző mérete 6,67 hüvelyk, felbontása 1080×2400 képpont. Mind a kijelzőt, mind a hátlapot Gorilla Glass 5 védi.

Az előlapon egy 20 megapixeles kamera van 2 megapixeles mélységszenzorral, a hátlapon pedig a 64 megapixeles kamerát egy 8 megapixeles ultraszéles látószögű egység és ki egy szintén 2 megapixeles mélységszenzor segíti. A 3,5-es jack aljzat mellett értelemszerűen ott az NFC, van benne kétcsatornás GPS, infra port és a készülék oldalán, a bekapcsoló gombba építve egy ujjlenyomat-olvasó is. Az energiaellátást mindehhez 4500 mAh-s akkumulátor biztosítja.

Az operációs rendszer Android 10, amihez a legfrissebb felhasználói felület, a MIUI 11 jár. Szóval középkategóriának is igencsak impozáns a telefon felszereltsége.

A jó ár-érték arány sem garantálja a sikert

A Xiaomi nagy offenzívát indított az 5G-s fronton. A cég menedzsmentje egy hónapja azt nyilatkozta, hogy komoly készpénz-tartalékokat halmoztak fel az 5G-s piac elfoglalásának finanszírozására. Jövőre például tíz különböző 5G-s modellt akarnak piacra dobni.

Bár az új, olcsó telefon bejelentése után megugrott a Xiaomi-papírok árfolyama a hongkongi tőzsdén, a stratégia sikerét korai lenne borítékolni – fegyelmeztetnek elemzők. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az 5G elterjedése olyan gyors lesz, mint azt a gyártók várják. Könnyen megtörténhet, hogy kezdeti időszakban csak kevés előfizetőt vonz majd a nagyobb sebességet kínáló szolgáltatás, ami ráadásul lényegesen drágább is lehet, mint a jelenlegi 4G.

Az sem látszik egyelőre, hogy az operátorok (vagy partner cégeik) elő tudnak-e állni olyan szolgáltatásokkal, melyekhez az előfizetők elengedhetetlennek tartják az új technológiára váltást.

Konzumer tech

Japánban tényleg komolyan gondolják a repülő autókat

A SkyDrive nevű startup technológiai befektetők és a japán kormányzat támogatását is élvezi az árában és méretében is a hagyományos autókat idéző légi járművek fejlesztésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.