Alföldi Istvánt, aki több mint két évtizedig irányította az NJSZT-t, Szalay Imre alelnök váltja.

Nyugdíjba vonulása miatt ősszel távozik a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) éléről a társaság ügyvezetője, Alföldi István. Helyét a jelenlegi alelnök, Szalay Imre veszi át.

Alföldi, aki idén 71 éves, 1997 óta irányítja az NJSZT-t ügyvezető igazgatóként. 1972-ben szerzett villamosmérnöki és mérnök-tanári diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen megszerezte a mérnök-közgazdász végzettséget is. Már egyetemi évei alatt foglalkozott az akkoriban Magyarországon még gyerekcipőben járó számítástechnikával. A BME elvégzése után tizennyolc éven át a Központi Statisztikai Hivatal számítóközpontjának vezetője volt, majd az MTA Központi Fizikai Kutatóintézet Mérés-, és Számítástechnikai Kutatóintézetébe ment dolgozni, ahol három évet töltött projektmenedszerként. 1993-tól két évig a BULL Magyarország, majd a KOPINT-DATORG informatikai vezetője lett.

1997-től irányítja az NJSZT munkáját. Az ő vezetése alatt valósult meg többek között az Európai Számítógép-használói Jogosítvány (ECDL – European Computer Driving Licence) hazai bevezetése, valamint több iskolai informatikai oktatási segédanyag kidolgozása is. A társaság általa megfogalmazott mottója – "megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez és legjobb tudásunk szerint befolyásolni a jövőt" – szellemében az ő időszaka alatt indult el a magyar informatika történetének feldolgozása. Ennek keretében készült egy videoportré-sorozat a magyar számítástechnikai ágazat kialakulásában fontos szerepet játszó szakemberekkel, tudósokkal, többek között Dömölki Bálint matematikussal vagy Havass Miklóssal, aki részt vett az első magyar fejlesztésű számítógép, az EMG 830 fejlesztésében.

Alföldi István távozását azzal indokolta, hogy az egyre gyorsabban változó világ új szemléletet követel, szükség esetén azonban a jövben is szeretné segíteni az NJSZT munkáját.

Utóda Szalay Imre lesz, akit tavaly választottak meg az NJSZT alelnökévé. Szalay, aki 1983. óta tagja az NJSZT-nek, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett matematikus diplomát. Az egyetem után Számítógép-alkalmazási Kutató Intézet (SZÁMKI) munkatársa lett, ahol tizenegy évet töltött projektmenedzserként. 1990 után ő is piaci cégeknél helyezkedett el, a Digitalnal, a Compaq-nál és a HP-nál összesen közel 18 évet töltött, majd a Vodafone következett. 2003-ban részt vett a PMI (Project Management Institute) magyar tagozatának alapításában, és 1998-ig a szervezet elnöke is volt.

(Kép: Infotér Egyesület)

Közösség & HR

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.