A 3D nyomtatás lehet a blokkokból építkező Project Ara készülékek nagy lehetősége.
Hirdetés
 

A 3D nyomtatás nagyszerűségével, forradalmi voltával kapcsolatban sosem volt véleménykülönbség a szakértők között, abban viszont igen, hogy pontosan milyen területeken, iparágakban hozhat ez valóban nagy fejlődést. Az illegalitás határán egyensúlyozó, 3D nyomtatással készült fegyverek például nem biztos, hogy jó hírét viszik a technológiának, de ha azt mondjuk, hogy nyomtassunk vele mobil alkotóelemeket, akkor az már sokkal vonzóbb lehetőség. 

Project Ara 3D-ben

A Motorola és a 3D nyomtatás szakértője, a 3D Systems bejelentése szerint a két vállalat több évre szóló együttműködést kötött egymással, amelynek értelmében közösen fogják kikísérletezni, hogy miként lehetnek a Project Ara készülékeihez alkotóelemeket nyomtatni. A Project Ara a Motorola legújabb kísérlete arra nézve, hogy hogyan lehetne blokkokból, alkotóelemekből megépíteni egy készüléket úgy, hogy azzal költséget csökkentsenek, és a környezet védelme is megvalósuljon. A terv bejelentésekor az elképzelést rengeteg kritika érte, melyek leginkább arra irányultak, hogy az ötlet technikailag megvalósíthatatlan, és azért is biztos a kudarc, mert az ezzel  a módszerrel készült mobilok piacképtelenek lesznek. 

A 3D Systems egyik otthoni használatra szánt 3D nyomtatója

A Motorola ennek ellenére megy előre és a 3D Systems-szel kötött megállapodás is azt mutatja, hogy a Google tulajdonában lévő gyártó nem hónapok alatt oldaná meg a feladatot, hanem akár évekig tartó fejlesztési folyamatra készül. A Lego kockák módjára összeállítható mobilok ötlete azonnal más megvilágításba kerül, ha az a lehetőség is felmerül, hogy magánemberek, érdeklődők, tervezőcsoportok, közösségek (a Motorola és a 3D Systems támogatása mellett) maguk tervezhetnek, majd nyomtathatnak ki alkatrészeket, komponenseket a mobiljukhoz. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan milyen keretek között fog működni és főleg milyen képzettség, tudás kell hozzá, de az alapelképzelés az, hogy a Project Ara közössége közel kerülhessen az alkotás folyamatához. 

Nagy távlatokban gondokodnak

Regina Dugan, a Motorola Advanced Technology & Projects csoportjának vezetője szerint az együttműködés abban lesz nagy segítségére a projektnek, hogy így felgyorsulhatnak a gyártási folyamatok, amivel sokkal könnyebb lesz kielégíteni a tömeggyártás igényeit. A partnerségből a 3D Systems is csak profitálhat, hiszen a cégnek olyan nyomtatási eljárást kell kitalálnia, amely képes vezető anyagok beépítésére is. A mostani 3D nyomtatási eljárások olyan speciális gyantával, illetve additív eljárás alapján működnek, amelyek apránként építik fel a kinyomtatandó tárgyat. Ahhoz, hogy a Project Ara keretén belül bevethető legyen a három dimenziós nyomtatás, szükség lesz a szubtraktív, vagy egyéb printelési technikák kombinálására is.  

Mindezekből kiderülhet, hogy az elképzelés nem a közeljövőben érik be, hanem hosszabb kifutású projektről van szó. A 3D Systems képviselője szerint most 12 hónapnyi kutatás és fejlesztés következik és csak akkor lehet beszélni a forgalomba kerülésről, aminek távlatát még onnan számítva is több évre becsülik a szakemberek. A Motorola Mobility kutatási részlege nem vesztegeti az idejét: csak pár hete jelentették be, hogy együttműködnek az ötletet elsőként a nagyközönség elé állító Phonebloks ötletgazdájával, illetve a mögötte azóta felsorakozó közösséggel. 

Mobilitás

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.