A 3D nyomtatás lehet a blokkokból építkező Project Ara készülékek nagy lehetősége.

A 3D nyomtatás nagyszerűségével, forradalmi voltával kapcsolatban sosem volt véleménykülönbség a szakértők között, abban viszont igen, hogy pontosan milyen területeken, iparágakban hozhat ez valóban nagy fejlődést. Az illegalitás határán egyensúlyozó, 3D nyomtatással készült fegyverek például nem biztos, hogy jó hírét viszik a technológiának, de ha azt mondjuk, hogy nyomtassunk vele mobil alkotóelemeket, akkor az már sokkal vonzóbb lehetőség. 

Project Ara 3D-ben

A Motorola és a 3D nyomtatás szakértője, a 3D Systems bejelentése szerint a két vállalat több évre szóló együttműködést kötött egymással, amelynek értelmében közösen fogják kikísérletezni, hogy miként lehetnek a Project Ara készülékeihez alkotóelemeket nyomtatni. A Project Ara a Motorola legújabb kísérlete arra nézve, hogy hogyan lehetne blokkokból, alkotóelemekből megépíteni egy készüléket úgy, hogy azzal költséget csökkentsenek, és a környezet védelme is megvalósuljon. A terv bejelentésekor az elképzelést rengeteg kritika érte, melyek leginkább arra irányultak, hogy az ötlet technikailag megvalósíthatatlan, és azért is biztos a kudarc, mert az ezzel  a módszerrel készült mobilok piacképtelenek lesznek. 

A 3D Systems egyik otthoni használatra szánt 3D nyomtatója

A Motorola ennek ellenére megy előre és a 3D Systems-szel kötött megállapodás is azt mutatja, hogy a Google tulajdonában lévő gyártó nem hónapok alatt oldaná meg a feladatot, hanem akár évekig tartó fejlesztési folyamatra készül. A Lego kockák módjára összeállítható mobilok ötlete azonnal más megvilágításba kerül, ha az a lehetőség is felmerül, hogy magánemberek, érdeklődők, tervezőcsoportok, közösségek (a Motorola és a 3D Systems támogatása mellett) maguk tervezhetnek, majd nyomtathatnak ki alkatrészeket, komponenseket a mobiljukhoz. Azt még egyelőre nem lehet tudni, hogy ez pontosan milyen keretek között fog működni és főleg milyen képzettség, tudás kell hozzá, de az alapelképzelés az, hogy a Project Ara közössége közel kerülhessen az alkotás folyamatához. 

Nagy távlatokban gondokodnak

Regina Dugan, a Motorola Advanced Technology & Projects csoportjának vezetője szerint az együttműködés abban lesz nagy segítségére a projektnek, hogy így felgyorsulhatnak a gyártási folyamatok, amivel sokkal könnyebb lesz kielégíteni a tömeggyártás igényeit. A partnerségből a 3D Systems is csak profitálhat, hiszen a cégnek olyan nyomtatási eljárást kell kitalálnia, amely képes vezető anyagok beépítésére is. A mostani 3D nyomtatási eljárások olyan speciális gyantával, illetve additív eljárás alapján működnek, amelyek apránként építik fel a kinyomtatandó tárgyat. Ahhoz, hogy a Project Ara keretén belül bevethető legyen a három dimenziós nyomtatás, szükség lesz a szubtraktív, vagy egyéb printelési technikák kombinálására is.  

Mindezekből kiderülhet, hogy az elképzelés nem a közeljövőben érik be, hanem hosszabb kifutású projektről van szó. A 3D Systems képviselője szerint most 12 hónapnyi kutatás és fejlesztés következik és csak akkor lehet beszélni a forgalomba kerülésről, aminek távlatát még onnan számítva is több évre becsülik a szakemberek. A Motorola Mobility kutatási részlege nem vesztegeti az idejét: csak pár hete jelentették be, hogy együttműködnek az ötletet elsőként a nagyközönség elé állító Phonebloks ötletgazdájával, illetve a mögötte azóta felsorakozó közösséggel. 

Mobilitás

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.