Minek nekünk tartalomkezelő rendszer? – teszi fel a kérdést sok kis- és közepes vállalat vezetője. Pedig egy CMS-sel nem csak a költséghatékonyság javítható, hanem bevételek is növelhetők.
Hirdetés
 

Manapság már nem kell speciális webprogramozó tanfolyamokat végezni ahhoz, hogy valaki összerakjon egy látványos, könnyen módosítható, keresőoptimalizált website-ot. Előző cikkünkben végigvettük az ehhez szükséges tartalomkezelő rendszerek fajtáit; ezúttal azt járjuk körbe, hogy miért elengedhetetlen a kis- és közepes méretű vállalatok (kkv) számára a CMS-ek használata.

Költséghatékony megoldás

Vitathatatlanul a WordPress az egyik legnépszerűbb eszköz a webes jelenlét kialakítására és az azt érintő változtatások gyors és könnyű végrehajtására. Ennek számos oka van, többek között az, hogy maga a rendszer extrém mértékben rugalmas. Mindezt ráadásul úgy tudja, hogy közben sikerült megőrizni a használat egyszerűségét is, tehát azokat sem tántorítja el a CMS használatától, akik ezen a téren egyáltalán nem rendelkeznek jártassággal.

Ebből következik az is, hogy ha egy vállalat úgy dönt, hogy WordPresst vagy valamilyen ahhoz hasonló megoldást alkalmaz, nem kell felvennie egy ezen a téren specializált tudással bíró alkalmazottat is. Vagyis a website-fejlesztésből és -karbantartásból származó költségek minimalizálhatók.

Ugyanez a költséghatékonyság jellemzi az egyéni igények kielégítését. Mivel a WordPress az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer, ezért eköré épült ki az egyik legnagyobb közösség is. Ennek köszönhetően több ezer különböző téma közül lehet választani, melyek további testre szabásával elkerülhető, hogy "tizenkettő egy tucat" kinézetű weboldalakkal kelljen a kkv-knak partnereik, ügyfeleik elé állniuk a kibertérben.

Olcsó eszköz a feladatokra

Gyakorlatilag a Google webes keresőjének születése óta megy a harc (más weboldalakkal és a kereső algoritmusát folyamatosan finomító-módosító Google-lel), hogy egy weboldal a találati listákban minél előbb. lehetőleg az első oldal tetején jelenjen meg. Ezt leegyszerűbben úgy érheti el a weboldal tulajdonosa, ha fizet, azaz reklámozza az oldalát. Ha azonban hosszabb távú hatást szeretne elérni, foglalkoznia kell azzal, hogy weboldalát a keresők számára optimálisan építése fel.

A WordPress ebben is nagy segítséget jelent, többek között az olyan pluginek révén, mint a Yoast. A könnyen telepíthető és konfigurálható kiegészítés számos alapvető hiba kiiktatására képes. Így a keresők feljebb sorolhatják az oldalt a találati listában, aminek köszönhetően megnőhet az adott honlap látogatottsága. Ennek ügyfélre/bevételre konvertálása pedig innentől már csak a website tulajdonosán múlik.

Amint azt már említettük, a nyílt forráskódú megoldás egyik nagy előnye a körülötte létrejött online közösség. Mivel sokan foglalkoznak a WordPress-szel, ezért sok szem sokat lát alapon annak legtöbb hibájára nem csak ismert a válasz, de az többnyire egy gyors kereséssel könnyen el is érhető. Anélkül lehet tehát rövid idő alatt kiutat találni egy-egy problémából, hogy ahhoz rendszeresen komoly összegeket kellene termék/szolgáltatástámogatásra költeni.

Nem csak webdesing és funkció alkalmazásra használható a WordPress és a hozzá hasonló megoldások. Jelentős részük blogolásban is egészen kiváló eszközt ad felhasználóik kezébe. De miért fontos ez? Egy a weben vezetett nyilvános "napló" számos területen nyújt segítséget a kkv-nak, mindenekelőtt segít az ügyfeleikkel való kapcsolattartásban. A személyes kapcsolattartás és az adatbázis frissen tartása mellett ugyanis az is fontos, hogy a vállalkozás legfrissebb eseményeiről is egyszerűen és gyorsan el lehessen juttatni információkat a klineseknek. Ezzel fenntartható, növelhető a partnerek és ügyfelek lojalitása, aminek ismételten pénzben kifejezhető eredménye van.

Nagyságában az átka

Nincsen rózsa tövis nélkül, szól a mondás, és ez vonatkozik a tartalomkezelő rendszerekre is. A CMS megoldások egyik legérzékenyebb pontja a biztonság. A tartalmak jogosultságokhoz kötött elérhetősége növeli a vállalati adatvagyon belső támadásokkal szembeni védettségét, a backup szolgáltatások pedig gyors mentési és helyreállítási lehetőséget kínálnak. De ez sokszor nem elég.

A legjobb CMS-eket sokan használják, és bár a népszerűség a nyílt forráskódú modellnél magával hozza, hogy folyama bővül az adott rendszer funkcionalitása, egyben nagy átok is. Ahogy az operációs rendszerek piacán a legnépszerűbb Windows ellen irányul a legtöbb kibertámadás, úgy a CMS-ek területén hasonló helyzettől szenved a WordPress. A széles felhasználói tábor miatt a kiberbűnözők népszerű célpontjává vált, így hiányosságai az elsők között válnak széles körben ismertté a webes alvilágban.

Ennek a jelenségnek a vizsgálatára a következő cikkünkben kerítünk sort.

Közösség & HR

Csak a távmunka miatt nem omlik össze teljesen az infokom eszközök piaca

De a globális járvány hatása így is meglehetősen pusztító a szegmens idei eladásaira nézve - állítja a Gartner legfrissebb előrejelzése.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.