A Masterpass után ezt is is beleteszi mobiltárcájába. A pénzügyi szolgáltató partner ezúttal is a Budapest Bank.

A Telenor Magyarország ismét a Budapest Bankkal szövetkezett, hogy egyérintéses (pontosabban NFC-s érintés nélküli) mobilfizetési megoldással bővítse a két éve bevezetett Telenor Wallet alkalmazást. A vállalat világelső volt abban, hogy egy helyre integrálta a távoli és a közeli fizetés lehetőségét – mondta a szolgáltatást beharangozó tájékoztatón Banovic Aleksandra, a Telenor lakossági szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese.

Mint egy klasszikus feltöltő kártya

A Telenor MobilPass néven futó új szolgáltatásával itthon szinte bárhol lehet érintés nélkül fizetni, hiszen a hazai kiskereskedelemben jelenleg több mint 83 ezer NFC-képes terminál van. Természetesen a MobilPass külföldön is használható. A szolgáltatáshoz kell egy NFC-képes androidos mobiltel, valamint egy NFC-képes SIM-kártya. (Az iPhone-ok NFC-s megoldása, az Apple Pay hivatalosan egyelőre nem használható Magyarországon, a Windows Phone-ok pedig lényegében eltűntek a piacról). Bár a szolgáltatás banki hátterét a Budapest Bank biztosítja, a MobilPasst használóknak természetesen nem kell bankot váltaniuk.

A Telenor üzleteiben lehet ingyenesen igényelni MobilPass kártyát, aminek segítségével feltölthető a Telenor Wallet alkalmazás például egy netbanki utalással. A feltöltéskor a Budapest Banknál automatikusan megnyílik egy technikai számla, amely a tranzakciókat kezeli. Ezután a feltöltött összeg erejéig lehet fizetni a Wallettel. A szolgáltatáshoz jár egy ugyancsak ingyenes plasztikkártya is, amellyel további Telenor Wallet-szolgáltatásokat érhet el a felhasználó. Ez akkor is használható, ha például az adott helyen csak hagyományos bankkártya-terminál van, vagy interneten akar valaki vásárolni a feltöltött összegből. A kártyával bankautomatából is lehet felvenni pénzt.

Még tanuljuk a használatát

A MobilPass szolgáltatás a bevezetés első három hónapjában díjmentes, utána havi 490 forintba kerül. A Budapest Bank azzal igyekszik kedvet csinálni a konstrukcióhoz, hogy minden felhasználó egyenlegére egyszeri 1000 forintot utal a számlanyitást követő munkanapon. A szolgáltatásnak nincs számlanyitási díja, és a tranzakcióról küldött SMS is díjmentes.

A Telenor Wallettel egyébként lehet parkolást fizetni, autópálya-matricát vásárolni, számlát befizetni, taxit rendelni, lottót venni, utasbiztosítást kötni, és a jegy.hu-n is lehet vele cásárolni. A mobiltárcával a MasterPass segítségével minden olyan hazai és külföldi webáruházban lehet fizetni, ahol van Buy with MasterPass lehetőség a fizetési opciók között. A kártyaadatok biztonságát az ún. Split Secret technológia garantálja. Ennek lényege, hogy a kártyaadatokat "eltörik", és az eltört részeket fizikailag más-más helyen tárolják.

A szolgáltatások köre a későbbiekben cafeteria elemekkel és egyéb más szolgáltatásokkal is bővülhet, mondta a jövőbeni tervekről Horváth Norbert üzletfejlesztési igazgató. Az alkalmazást a Cellum Zrt fejlesztette, a technológiai hátteret a Gemalto szolgáltatja.

Kérdésünkre Banovic Aleksandra elmondta, hogy bár a Telenor ügyfelei által használt telefonok közül 600 ezren található meg a Wallet alkalmazás, és több százezren már aktívan használják is, a magyar piac még kevésbé fogadta be ezt a fizetési formát. Emiatt a mobiltárca első évei sem az üzleti megtérülésről, hanem inkább az edukációról szólnak. A hazai mobilpiacon korábban megjelent mobiltárca jellegű kezdeményezések is azért buktak meg, mert a piac még nem ismerte fel az innováció valódi felhasználási területeit, nem voltak adott hozzá a megfelelő ökoszisztéma.

Fatér Gyula, a Budapest Bank lakossági üzletágvezetője elmondta, hogy a Budapest Bank azon ügyfelei, akik egyben a Telenor előfizetői is, hamarosan a bank néhány fiókjában is megrendelhetik a mobilfizetési szolgáltatást, az NFC-képes SIM-kártyával együtt, így elég csak az egyik szolgáltatót megkeresni az ügyintézéshez.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.