Az USA tagállamában múlt hét végén két komoly törvényt is elfogadtak, amelyekkel a kiskorúakra leselkedő online veszélyekkel, illetve adataik áruba bocsátásával igyekeznek szembe szállni.

Újabb fronton kerülhetnek nehezebb a helyzetbe a nagy felhasználói bázissal rendelkező közösségi platformok. Múlt hét végén ugyanis két, gyermekek jogait és egészségét védő javaslat is átment New York állam képviselőházán és szenátusán. Ugyan az élesedéshez még mindkét jogszabályról hiányzik a kormányzói szignó, de ez csak formalitásnak tűnik, mivel Kathy Hochul demokrata kormányzó "történelmi lépésként üdvözölte" a fejleményeket.

A Reuters beszámolója szerint a most elfogadott jogszabályok egyike megtiltja a közösségi média platformoknak, hogy szülői beleegyezés nélkül "függőséget okozó", algoritmikusok által szelektált tartalmakat tegyenek közzé 18 év alatti felhasználóknak. A jogszabály azokra a platformokra vonatkozna, amelyeknek a hírfolyamai nagyrészt felhasználók által létrehozott tartalmakból és a felhasználóktól gyűjtött adatok alapján a felhasználóknak ajánlott anyagokból állnak.

A szigorúbb szabályozás támogatói többek között olyan kutatásokra hivatkoznak, amelyek szerint a social media túlhasználata növeli a depresszió, a szorongás, az alvászavarok és más mentális egészségi problémák kialakulásának esélyét a fiatal korcsoportoknál.

Pénz beszél

Mindez természetesen nem jönne jól az online hálózatok üzemeltetőinek, mivel egy Harvard Egyetem által publikált tanulmány szerint csak 2022-ben 11 milliárd dollárt keresett a hat legnagyobb közösségi platform azon, hogy kiskorúaknak szánt reklámokat tett közzé felületén. 

Nem véletlen, hogy a jelentős internetes vállalatokat tagjai között tudó NetChoice élesen kikelt a most hozott paragrafusok ellen, azokat "a szólásszabadság és a nyílt internet elleni támadásnak" titulálva. Az iparági szövetség szerint az új keretrendszer „arra kényszeríti a weboldalakat, hogy cenzúrázzanak minden tartalmat, hacsak a látogatók nem igazolják korukat személyazonosító okmányokkal”.

A kormányzó szóvivője ugyanakkor elutasította bármiféle cenzúra vádját, továbbá hangsúlyozta, hogy a jogszabály lehetőséget ad olyan korellenőrzési módszerek alkalmazására, amelyekkel megőrizhető a felhasználó anonimitása.

A fentiek mellett élesedhet egy gyermekadatvédelmi törvény is New Yorkban, amely megtiltaná minden online oldalnak, hogy 18 év alattiak személyes adatait gyűjtse, felhasználja, megossza vagy értékesítse, kivéve, ha erre (megfelelő tájékoztatást követően) kifejezetten felhatalmazzák őket az érintettek. 13 éven aluli gyermekek esetén ilyen felhatalmazást csak a szülő adhat.

Lassan normává válik

Bár az Egyesült Államokban csak most kezd tagállami szinten nagyobb figyelmet kapni a téma, a személyes adatok és a kiskorúak védelme az EU polgárainak nem tekinthető akkora újdonságnak. Előbb az online adatok kezelésén szigorított a GDPR, majd élesedett a digitális szolgáltatások működését szabályozó DSA, amivel a kontinensen lényegesen szorosabbra húzták a techóriások pórázát.

Aki pedig megpróbálja feszegetni a kereteket, az immár nagyon súlyos következményekkel járó brüsszeli vizsgálatnak néz elébe. Így járt például legutóbb a TikTok is. A közösségi alkalmazás ugyanis a gyanú szerint a két európai országban bevezetett TikTok Lite ösztönzőprogramjának mechanizmusa káros lehet a fiatalok mentális egészségére

Közösség & HR

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.