Miközben az USA-ban a teljes betiltás fenyegeti, az öreg kontinensen bizonyos elemeit iktatnák ki a kínai tulajdonú alkalmazásnak, mert a gyanú szerint rossz hatással van a fiatalokra.

Brüsszelben is feljebb csavarták a hőfokot a TikTok üstjében, miután a kínai ByteDance tulajdonában lévő közösségi platform olyan új funkciókat vezetett be több EU-s országban, amelyek ellentétesek lehetnek a digitális szolgáltatásokat szabályozó, nemrégiben élesedő keretrendszerrel (DSA).

Az Európai Bizottság (EB) tegnap közölte, hogy immár a második hivatalos vizsgálatot indítja meg az alkalmazással szemben, mivel a vállalat nem jogszerűen indította útjára Franciaországban és Spanyolországban a TikTok Lite elnevezésű ösztönzőprogramját, amelynek a mechanizmusa ráadásul káros lehet a fiatalok mentális egészségére. A testület közölte, hogy akár már csütörtökön elrendelhetik a program felfüggesztését.

"Amennyiben a TikTok nem nyújt meggyőző bizonyítékot a biztonságosságáról, amit eddig nem tett meg, készen állunk arra, hogy életbe léptessük a DSA ideiglenes intézkedéseit, beleértve a TikTok Lite funkció felfüggesztését, amely gyanúnk szerint függőséget generálhat" - nyilatkozta Thierry Breton uniós biztos.

A problémát kiváltó TikTok Lite a hálózat új jutalmazási programja, amely a felhasználókat pontokkal jutalmazza különböző aktivitásokért (például videók megnézése, tartalmak lájkolása, alkotók követése, barátok meghívása stb.). Az így összegyűlt pontokat pedig idővel vásárlási utalványokra és egyéb valódi értéket képviselő dolgokra válthatják be.

Meghízott a hatósági bunkósbot

A digitális tér nagy szereplői számára óriási változást (leginkább rengeteg kötelezettséget) hozó DSA rendelkezései alapján a sok millió felhasználóval rendelkező online platformoknak hatékonyan kell fellépniük a rendszereiken belül megjelenő káros, erőszakos és illegális tartalmak ellen, és fokozottan ügyelniük kell a gyermekek és fiatalok védelmére. Ezek esetleges megszegése nagyon súlyos, a vétkes cég éves globális árbevételének akár 6 százalékát is elérő bírságot vonhat maga után.

A TikTok szerdáig kapott időt arra, hogy benyújtsa azokat a dokumentumokat, amelyek alapján elkerülheti a csütörtöki felfüggesztést, ennek része egy 24 órán belül benyújtandó kockázatértékelési jelentés is, amelyet egyébként még a bevezetés előtt kellett volna eljuttatni Brüsszelbe. A platform ugyanakkor hangsúlyozta, hogy 18 éven aluliak nem használhatják ösztönzőprogramját, illetve hogy az ehhez köthető aktivitásokra is napi limit van érvényben. A TikTok szóvivője egyúttal közölte, hogy "folytatják a megbeszéléseket a  Bizottsággal".

Többfrontos háború

Ahogy feljebb írtuk, a közösségi alkalmazás ellen rövid időn belül ez már a második hivatalos EU-s eljárás. Az elsőt idén februárban indította az EB, részben szintén a fiatalok védelmével kapcsolatos intézkedések hatékonysága kapcsán, de a hatóság szakembereinek a reklámozási rendszer átláthatósága kapcsán is támadtak kételyei.

Miközben az "európai csata" is nagyon komoly tétekben zajlik, az óceán túlpartján szó szerint élethalálharcot vív éppen a TikTok. A kínai alkalmazás kapcsán ugyanis az amerikai politikusok között szokatlan egyetértés formálódik, miszerint a hálózat nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA-ra nézve. A TikTok potenciális betiltását lehetővé tevő rendelkezések pedig immár csak egy napokban tartandó szenátusi szavazásra és egy elnöki aláírásra vannak az élesedéstől.

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.