Globális vírusjárvány ide, egyre mérgesebben néző önkormányzatok oda, a szállásfoglalással foglalkozó cégnél nem tettek le a nyilvános részvénykibocsátással kapcsolatos tervekről.

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) hétfőn benyújtott regisztrációs dokumentumok alapján az Airbnb eltökélt szándéka, hogy amint lehet, tőzsdei cégként jegyezzék. Ez igen bátor húzásnak tűnik akkor, amikor a szolgáltató egész évét szinte a porig rombolta a koronavírus okozta világméretű járvány. Másrészt viszont pontosan a kritikus helyzet miatt nagyon jól jönne a vállalatnak némi extra tőke, hogy átvészelje ezt a nehéz periódust. Kérdés már csak az, hogy a befektetők mennyire bíznak a feltámadásban.

Bezárt a bazár

A 2008-ban alapított online piactéren jellemzően magánszemélyek adnak ki rövidebb időre lakást, házat. A koncepció igencsak bevált, és a cég komoly növekedésbe kezdett. 2016-ban például már 35 milliárd dollárra taksálták az üzletet. A szárnyalásnak aztán alaposan keresztbe tett az idén tavasszal világjárvánnyá terebélyesedő COVID-19.

A társaság foglalásai áprilisban 72 százalékkal zuhantak az előző év azonos időszakához képest. A kritikus helyzetre a cégnél masszív elbocsátásokkal és a prioritások újratervezésével reagáltak. A májusban hozott intézkedések idején úgy kalkuláltak, hogy a 2020-as pénzügyi éve drámai visszaesést hoz majd: az első lezárt, illetve a második, éppen futó negyedév eredményei alapján az Airbnb forgalma több mint felével esik majd vissza az előző évi 4,8 milliárd dollárhoz képest.

Ehhez képest azonban kellemes meglepetést hozott a nyári időszak. A harmadik negyedév forgalma már "csak" 20 százalékkal maradt el a 2019-es teljesítménytől. Az Airbnb úgy látja, mindez a megnövekedett belföldi utazásoknak és az otthoni munkavégzés elterjedésének köszönhető. Utóbbihoz tartozik némi magyarázat: úgy tűnik, az irodából kitiltott munkavállalók egy része inkább kivesz valahol máshol egy helyet, mintsem összezárva harcolja végig a munkanapokat a család szintén otthon ragadt más tagjaival.

Nekifutnának

A koronavírus előtti rózsaszín időkben az volt az Airbnb szándéka, hogy mostanra már tőzsdei cégként jegyzik. Ezt viszont a helyzet miatt jegelni kellett, és sokan abban sem voltak biztosak, hogy valaha megtörténik a nyilvános részvénykibocsátás. A hét elején a SEC-hez eljuttatott papírok alapján viszont a cég megpróbálkozik az IPO-val. Információk szerint a vállalat mintegy 3 milliárd dollárnyi friss tőkét remél az akciótól. Hogy mindez összejön-e, az igencsak kérdéses. A befektetés finoman szólva is kockázatosnak tűnik, ugyanakkor a bátrabb invesztorok sokat is nyerhetnek, ha a világ hamar visszatalál a korábbi kerékvágásba.

Ami a kockázatokat illeti, a cég beadványában maga is több ilyen elemet említ. Az egyik ilyen, hogy bár az Airbnb sok más hasonló internetes vállalkozáshoz képest üzemi szinten már nyereséges tudott lenni, a nettó profit soron egyelőre csúnya mínuszok állnak. A 2020 szeptember végi állapot szerint 2,1 milliárd dollárra rúg a felhalmozott hiány. Értelemszerűen a koronavírus elleni küzdelem hossza és eredményessége egy másik olyan tényező, amely alapvető hatással lehet az ügymenetre.

Pluszban érdemes megemlíteni azt is, hogy az Uber gyakorlatához hasonlóan az Airbnb üzletpolitikáját sem mindenhol fogadják tárt karokkal. A szállodaipar életét megkeserítő alternatív szálláspiac működését sok város önkormányzata nem nézi túl jó szemmel, és különböző szigorításokat, limiteket léptettek életbe. Bár ezek a kezdeményezések a világjárvány miatt most esetleg nem szaporodnak, de ha újra utazhatnak az emberek, akkor az ilyen jellegű nehezítésekkel ismét csak számolni kell.

Közösség & HR

Fontos tervrajzokat loptak az Apple-től. Zsarolják a vállalatot

A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.