Valószínű, hogy a vállalat idei forgalma a tavalyi felét sem éri majd el, és a cég a jelentős megszorítások mellett bejelentette alkalmazottai negyedének elbocsátását is.

Az Airbnb vezérigazgatója az alkalmazottaknak küldött levélben értesítette őket a vállalat túlélését célzó változásokról, ennek részeként pedig a szervezet teljes létszámának nagyjából negyed részét érintő, 1900 fős leépítési tervekről. Brian Chesky üzenetéből kiderül, hogy nem csak a most bejelentett lépéseket tartják mindenképpen szükségesnek, de az is valószínű, hogy a jövőben még ennél is tovább kell menniük: egyrészt ma még senki sem látja, hogy az utazási iparág mikor talál újra magára, másrészt biztosra vehető, hogy a kilábalást követően sem fog soha többé a korábbi formájában működni.

A szerdai levél szerint a társaság 2020-as pénzügyi éve drámai visszaesést hoz majd: az első lezárt, illetve a második, éppen futó negyedév eredményei alapján azt valószínűsítik, hogy az Airbnb forgalma több mint felével esik majd vissza az előző évi 4,8 milliárd dollárhoz képest. Erre pedig nem csak az utazási és kijárási korlátozások miatt számítanak, hanem az általános bizonytalanság miatt is, ami a megszorításokat már enyhítő vagy feloldó piacokat jellemzi.

A cég a kedvezőtlen körülményre egy 2 milliárd dolláros tőkeemeléssel és az alaptevékenységét nem érintő területeken nagyszabású költségcsökkentésekkel készül, de eredeti üzletének, a szálláshelyeket kiadását és lefoglalását lehetővé tévő online piactérnek is újragondolja a működését. Mindennek része a most bejelentett nagyszabású leépítés is, amit egyébként az Airbnb vezérigazgatója a kommentárok szerint példás módon kezelt. Ez nem csak a tájékoztatás tisztelettudó és pragmatikus stílusára vonatkozik, de arra a támogatásra is, amit biztosítani próbálnak a kényszerűen távozóknak.

A társaság amerikai alkalmazottai például minimum 14 heti fizetésüket kapják meg végkielégítésként, és az Airbnb a következő 12 hónapban is fizetni fogja utánuk az egészségbiztosítási díjakat, amit más országokban egyébként szintén magára vállal 2020 végéig. Ugyancsak feloldják a részvényopciók igénybevételének korlátozásait, ami azt jelenti, hogy május végén azok az érintett dolgozók is a vállalat részvényeseivé válhatnak, akik még nem dolgoztak ott elég hosszú ideje. Az elbocsátott munkavállalóknak ezen felül az Airbnb toborzói segítenek új állást keresni, és a munkakeresést könnyítendő megtarthatják a céges laptopjukat is.

A legnagyobb probléma a bizonytalanság

Ahogy az ügyben megszólaló szakértők is kiemelik, ezek azok a pillanatok, amikor egy márka megerősödhet vagy meggyengülhet, így az Airbnb a lehetőségekhez mérten maximálisan etikus hozzáállása kifizetődő lesz. Egy hasonló átalakítás levezénylése alapvetően meghatározhatja a későbbi toborzás és tehetségek bevonzásának sikerét: egyrészt nem vágják el a lehetőségét annak, hogy a megfelelő helyzetben újra felvegyék a most elküldött, de szakmailag megfelelő alkalmazottakat, másrészt az érintettek sem fogják teleszórni a Glassdoort vagy más állásportálokat az elrettentő kritikákkal.

Visszatérve az Airbnb átalakulására, a vállalat alaposan visszavágja azoknak a projekteknek a költségeit, amelyek révén egy minden területen jelenlévő utazási óriássá akart növekedni. Ezek közül legfontosabb a teljesen befagyasztott Transport üzletág, ami hosszabb távon az ingatlanok kiadását egészítette volna ki, hogy az Airbnb teljeskörű szolgáltatásokat biztosítson az utazásokhoz. Ugyancsak leállítják az Airbnb Studios 2019-ben indított fejlesztéseit, ami szórakoztató mozikkal és dokumentumfilmekkel keltette (volna) fel a turisták érdeklődését.

A vállalat visszavágja ingatlanbefektetéseit és a hotelfoglalások területén való nyomulást, amit mások mellett a HotelTonight tavaly ilyenkor lezárt felvásárlása fémjelez, és egyelőre az exkluzív Luxe szolgáltatásra sem akar költeni, ami több ezer luxusingatlant kínált olyan extrákkal, mint amilyen a dedikált utazástervező. Bár ez utóbbi területeken nem hagynának fel teljesen a beruházásokkal, a helyzet az Airbnb vezetői szerint annyira bizonytalan, hogy a lefaragások mértékét még korai lenne meghatározni.

A Financial Times ezzel párhuzamosan arról is beszámol, hogy az európai piacon a fogyasztók már újra elkezték tervezgetni a nyári vakációt, Dániában és Hollandiában például újra felfutóban vannak a belföldi Airbnb-foglalások. Ez azonban csak annyit jelent, hogy jobban megy az üzlet, mint mondjuk két héttel ezelőtt – Brian Chesky a lapnak nyilatozva el is mondta, hogy egyelőre lehetetlen megmondani, időleges vagy folyamatos fellendülésről lesz-e szó. A Boston Consulting Group áprilisi felmérése szerint az amerikai fogyasztók fele, a briteknek pedig majdnem 70 százaléka tervezi az utazásra betervezett kiadások csökkentését a következő hat hónapban; Chesky ugyanakkor pozitív jelnek tekinti, hogy az Airbnb platformján egyre többen futtatnak dátum szerinti kereséseket, ami az egyik legfontosabb indikátora szokott lenni a tényleges foglalásoknak.

Piaci hírek

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.