A Simple-használókat levélben tájékoztatták, hogy már a virtuális Simple kártyákkal is használható az Apple mobilfizetési megoldása. Vannak korlátai is.

Bármelyik magyar bank ügyfele hozzájut az Apple Pay-hez, ha Simple alkalmazást használ, értesítette levélben felhasználóit az alkalmazást fejlesztő OTP Mobil. A szolgáltatás oldalán olvasható leírás szerint ugyanis a Simple-ben más bankok kártyájához regisztrálható virtuális prepaid kártyával is használható az Apple Pay.

Az OTP Mobile két éve, az NFC-s fizetés lehetővé tevő app elindítása után nem sokkal azt is lehetővé tette, hogy más (nem OTP) bankok kártyáit is be lehessen költöztetni az alkalmazásba. Ehhez egy virtuális Simple kártyát kell regisztrálni, amit más bankok által kibocsátott bankkártyával lehet feltölteni. Értelemszerűen a virtuális kártyával csak a feltöltött összeg (törvényi szabályozás miatt havonta max. 65 ezer forint) erejéig lehet fizetni.

Kicsit bonyolultabb, mint a natív OTP kártyával

A kezdeti lépések kicsit bonyolultabbak, mint az OTP által kibocsátott kártyákkal, melyeknél csak a kártya adatait kell megadni, és perceken belül, a banki jóváhagyás után már fizethetünk is a mobillal. Más bankok ügyfeleinek először létre kell hozniuk a virtuális kártyát, amit Mastercard, Maestro, VISA vagy American Express bankkártyával lehet feltölteni.

Onnantól azonban már ugyanaz a metódus, mint az OTP-s fizikai bankkártya és az Apple Pay összekapcsolásánál. Az iPhone-on meg kell nyitni a Simple-t, majd a virtuális bankkártyát kiválasztva rá kell bökni a "Hozzáadás Apple Wallet-hez" gombot.

Apple Watch-on némileg más a metódus. Az iPhone-on el kell indítani a Watch alkalmazást, majd annak Wallet & Apple Pay menüjében ki kell választani a "Hitel- vagy betétikártya hozzáadása" pontot. Itt meg kell adni a kártya biztonsági kódját (aláírás mellett háromjegyű szám), és utána  hozzá lehet adni az iTunes fiókhoz rendelt hitel- vagy betéti kártyát. A kártyaadatokat egyébként a telefon kamerájával is be lehet olvastatni.

A véglegesítéshez a felhasználó sms-ben kap egy ötjegyű azonosítót, és annak begépelése után már használhatja is az Apple Pay-t.

Előnyök és korlátok

Bár az OTP kétségtelenül helyzeti előnyhöz jutott ezzel a fejlesztésével, hiszen bármely, akár külföldi bank ügyfelének tudja biztosítani a mobilfizetési lehetőséget, a virtuális kártya használhatósága korlátozott. Nemcsak a 65 ezer forintos havi értékhatár szab korlátokat a vásárlási vágynak, hanem az is, hogy a Simple virtuális kártya kizárólag Magyarországon használható mobilfizetésre, illetve az országon belül sem lehet parkolást fizetni vele.

Jelenleg három bank kínálja bankkártyáihoz az Apple Payt. Elsőként az OTP lépett piacra. A május 21-én indított szolgáltatás gyorsan népszerű lett a hazai iPhone-használók körében. Mint utólag kiderült, a banknak bizonyos időszakra exkluzivitása volt a hazai bevezetést illetően. Így a többi bank csak ennek lejárta után tudta felvenni portfóliójába az Apple Payt. A héten két további pénzintézetnél, a Gránit Banknál és az Erste Banknál indították el a szolgáltatást. Utóbbi bank már az OTP indulásakor jelezte, hogy készen várják, hogy ők is biztosíthassák a szolgáltatást ügyfeleiknek.

Az mindenesetre jól látszik, hogy az OTP jó lóra tett a Simple alkalmazással, még ha az ügyfélszám kezdetben nem is az elvárt tempóban növekedett. Beszéltünk olyan – nem OTP-s – pénzintézeti szakemberrel, aki egyenesen úgy fogalmazott a Simple virtuális kártya bevezetése után: függetlenül a tervek alakulásától az utóbbi évek legütősebb innovációját hozta össze az OTP az alkalmazással, amivel még konkurensei kártyaüzletágából is hasznot tud húzni.

Mobilitás

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.