Bármelyik bank kártyáját bele lehet költöztetni az appba, de csak megkötéssel. Első lépésnek így sem rossz.

Aki használja az OTP Mobile Simple alkalmazását, a napokban üzenetet kapott arról, hogy most már egy virtuális kártya segítségével bankfüggetlenül is fizethet mobiljával érintésmentes módon. Ehhez egy ún. virtuális feltöltőkártyát lehet használni. Az alkalmazás ilyen irányú bővítésére már jó ideje készül a vállalat.

A társaság közleménye szerint a júniusban bevezetett NFC fizetés nagyon bejön az embereknek. Eddig 24 ezer bankkártyát tettek át az amúgy több százezer példányban telepített appba, és eddig több mint 750 millió forint értékben vásároltak NFC-vel.

Plusz egy lépés

Az alkalmazásba direkt továbbra is csak az OTP által kibocsátott bankkártyákat lehet beleköltöztetni. Ahhoz, hogy más bank ügyfelei is tudják fizetésre használni az alkalmazást, létrehoztak egy virtuális kártyát. Ennek azonban több fontos korlátozása is van a valódi bankkártyákhoz képest.

Először is ahhoz, hogy a virtuális kártyát valaki használhassa, előre fel kell tölteni, majd a feltöltött összeget lehet elkölteni. Ez alapvetően egyszerű folyamat, az appból elvégezhető pár bökéssel. Ha bonyolultabb is egy külsős bankkártya összehozása a virtuális Simple kártyával, mint az OTP saját kibocsátású kártyáinak az appba költöztetése, nem annyira, hogy ez leriasztó hatású legyen. A virtuális kártyával offline módban tízszer lehet vásárolni, mert az alkalmazás csak tíz tokent tud tárolni. De ha elfogytak, az alkalamzás automatikusan letölti a következő tízes pakkot, ha a telefon netre kapcsolódik.

Vannak azonban olyan korlátozások, melyeknek a potenciális ügyfelek esetleg nem örülnek. Mindenekelőtt az, hogy a virtuális kártyára a jogszabályok miatt havonta maximum 65 ezer forintot lehet feltölteni, így értelemszerűen ez a havi vásárlási limit is, amit az ügyfél nem is módosíthat. Szintén korlátozás, hogy az OTP saját kártyájával ellentétben a Simple virtuális kártya nem használhat külföldön. Ez utóbbi korlátozás egy fontos potenciális felhasználói kört egyből kilő: az átmenetileg külföldre utazó diákokat, akik már jogosultak valamilyen ifjúsági bankszámla-csomagra (a Simple kártyát is 14 éves kor felett lehet használni), és a szülőktől kártyára kapják a zsebpénzüket.

A saját appnak nem lesz konkurense

A Simple ezzel nagy lépéselőnybe került a magyar piacon a hasonló fejlesztésekkel szemben. Azoktól a bankoktól azonban, melyek maguk is rendelkeznek NFC-s fizetést biztosító alkalmazással, nem valószínű, hogy el tudnak hódítani ügyfeleket. Azoknak viszont jó lehetőség lesz ez, hogy bekapcsolódjanak a mobilfizetési trendbe, akiknek a saját bankja még nem lépett erre a piacra – ráadásul a technikai követelmények sem eget rengetőek: 4.4-es Androidot futtató, NFC-s telefon kell hozzá.

De hol itt a pénz? Azaz mit keres ezen a fejlesztő? Nem kérnek pénzt sem a bankkártyáért, sem a letiltásáért. A zárlati díj havi 300 forint, a keret feltöltéséért 1 százalékot, de minimum 200 forintot számolnak fel, a teljes keret feltöltése így 650 forint (ezt a két díjat a bank visszavonásig, de legkésőbb jövő február végéig elengedi). A visszavezetési díj szintén 300 forint. Ha valakinek bizonylatmásolatra vagy másik hiteles eredeti példányra van szüksége, azt vastagon megszámítják. Vásárlásokért viszont nem kell fizetni,

Mobilitás

Cseheké lesz a magyar Telenor

A PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.