Az utóbbi években elmozdulni látszik a korábbi egyensúlyi állapot: a hazai internetezők körében már népszerűbb a készpénzmentes vásárlás.

Ami a fizetési megoldásokat illeti, nem mondhatjuk, hogy mi lennénk a világ legbátrabb népe. Bár itthon folyamatosan és erőteljesen emelkedik az e-kereskedelem aránya, az utánvéttel, készpénzben fizetés népszerűségét csak nagyon lassan sikerül aláásni. Egy friss felmérés szerint azonban a múlt régi bástyája leomlóban van.

Bátrabbak lettünk

Az eNET az OTP Mobil megbízásábol szondázta meg a hazai felnőtt internetezőket az álatluk preferált fizetési megoldásokról. A piackutató közleménye szerint néhány évvel ezelőtt még nagyjából egyenlő arányban voltak a készpénzmentes, a készpénzes és a mindkét fizetési módot kedvelők. Ehhez képest az idei adatok már azt mutatják, hogy a készpénzmentes csoport aránya 44 százalékra nőtt, a másik oldalon viszont 28 százalékra olvadt a készpénzes fizetéshez ragaszkodók tábora.

A reprezentatívnak tekinthető eTrends Monitor kutatássorozat mostani felméréséből az is kiderül, hogy a mobilos vásárlásoktól, fizetési megbízásoktól sem idegenkedünk már különösebben. A számítógépes preferenciákhoz képest annyi eltérést mutatnak az okostelefonos tranzakciók, hogy azokat inkább alkalmazásból vagy SMS-sel egyenlítik ki, a böngészőből történő fizetés nem annyira gyakori. Ezt persze betudhatjuk a két platform közötti természetes eltéréseknek is. Összességében a mobiljukon (akár böngészőn keresztül, akár alkalmazással, SMS-sel) a felnőtt internetezők 44 százaléka, 2,5 millióan fizetnek.

A mobilfizetési megoldások közül a bankok alkalmazásaiban történő átutalás a legnépszerűbb (23 százalék), ezt követi az alkalmazásból indított (15 százalék) és a fizetési alkalmazásokon keresztüli fizetés (14 százalék); utóbbi esetén a PayPal és a Simple alkalmazás bizonyultak a legnépszerűbbeknek.

Míg korábban a mobilról történő online vásárlás elsősorban a parkolójegy és az autópálya matrica megvásárlását jelentette (melyeket jelenleg 31, illetve 30 százalék szokott mobillal megvásárolni), addig mostanra ezen a területen is fontos korszakváltás zajlott le: a webáruházban történő vásárlás átvette a vezető szerepet, 41 százalék szokta készülékét erre a célra használni.

Menteni is merünk már

A felmérés készítői szerint a készpénzmentes fizetési módok terjedésében a fizetési megoldások körének bővülésén túl szerepet játszhattak a szolgáltatók által beépített extra funkciók, kényelmi megoldások is. Ilyen többek között a kártyaadatok elmentése online felületen, hogy később ne kelljen újra begépelni a hosszú számsort, vagy a kártya társítása alkalmazásokhoz, ami szintén gyorsít a folyamaton. Előbbiről a felnőtt netezők kétharmada hallott már és harmaduk el is mentette az adatait valamilyen online felületen; utóbbiról több mint fele hallott és hatoda mentette el kártyaadatait alkalmazásban vagy adta hozzá kártyáját az alkalmazáshoz.

Közösség & HR

Adatokból jósolták meg, hogy melyik bolt csődöl be

Érdekes mellékszálakat szül a prediktív adatelemzés. Cambridge-i tudósok 80 százalékos pontossággal megmondták, hogy egy üzlet bejön vagy bukik fél éven belül.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.