Az Apple-ügyekben járatos távol-keleti elemző megszólalása némileg hűtheti a kedélyeket a karácsony előtt újra elszabaduló pletykákkal kapcsolatban.

Mint arról mi is beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt a Reuters belső forrásokra hivatkozva újra bedobta az Apple-kocsi időről időre felmelegített témáját. A karácsony előtt megjelent anyagban többek között szerepelt egy 2024-es céldátum is. Ez az, amit szinte biztosan nem érdemes komolyan venni.

Nem félnapos projekt

Legalábbis akkor nem, ha bízunk Ming-Csi Kuo (Ming-Chi Kuo) megnyilvánulásaiban. (Mivel a TF International Securities elemzőjét az egyik legjobban értesült Apple-specialistának tartják a világban, ez nem is annyira rizikós vállalás.) Kuo témával kapcsolatos jegyzeteit a Macrumors hozta nyilvánosságra. Eszerint a legoptimistább verzió esetén is valamikor 2025 és 2027 között lehet számolni a piacra lépéssel, ám a legismertebb Cupertino-jós szerint reálisabb a 2028-tól kezdődő periódusra tenni az indulást.

A korábbi start csak akkor tűnik tarthatónak, ha a fejlesztések már javában zajlanak és minden a legnagyobb rendben megy - állítja Kuo, ami egy még mindig dúló koronajárvány idején nehezen elképzelhető szcenárió. Az elemző azt sem látja garantáltnak, hogy az Apple képes lehet versenyképes modellt alkotni úgy, hogy mindeközben az önvezető technológiákon dolgozó vetélytársaknál máris legalább öt évnyi tapasztalat halmozódott fel. Ezt a hátrányt kéne a lehető leggyorsabban eltűntetni Cupertinóban, ami még egy Apple-szintű vállalatnak sem lesz egyszerű feladat.

Érdemes egyébként azt is megemlíteni, hogy korábban Kuo maga is a Reuters által hozott idősávban, egészen pontosan 2023-2025-ben gondolkodott egy esetlegesen érkező Apple autó kapcsán. 

Nem akartak a Teslára építeni

A témához lazán kapcsolódik, hogy a Tesla vezére is megszólalt azt követően, hogy a Reuters anyaga megjelent. Elon Musk szokás szerint Twitteren avatta be a nagyközönséget abba a korábbi tervébe, hogy cégét eladja az Apple-nek. Erre nem most, hanem még évekkel ezelőtt került volna sor, amikor a Tesla komoly gondban volt, mert nem tudták a kellő mennyiségben előállítani a Model 3-as autókat.

A jelenlegi, meglehetősen varázslatos piaci értékéhez képest tizedére értékelt akkori Teslában azonban annyira nem láthatott fantáziát az Apple, hogy Tim Cook vezérigazgató még csak egy puhatolózó megbeszélésre sem pazarolta idejét, így Musk ötlete a szemétkosárban végezte.

Az akkuban lapul az ász?

Visszatérve a Reuters értesüléseire: a lap arról számolt be, hogy a régi-új tervek egy saját márkás tömegpiaci termék kifejlesztését és gyártást célozzák, ami nem csak az eddigi elképzeléseket viszik új irányba, de szembe mennek a versenytársak, például az Alphabet-Waymo stratégiájával is, amelynek fókuszában a sofőr nélkül működő robottaxi-flották állnak. Az Apple állítólag egy olyan forradalmi akkumulátor-dizájnban bízik, ami a gyártás költségeit és a járművek hatótávolságát is új szintre emelné.

Ez utóbbi egy olyan "monocellás" dizájn lenne, ami a hírügynökség szerint rengeteg helyet spórolna az akkucsomagokban, vagyis a forgalomban lévő megoldásoknál sokkal nagyobb energiasűrűséget tenne lehetővé, ráaásul a túlmelegedésre is kevésbé hajlamos a többi Li-ionos akkumulátornál. A Reuters forrásai itt akkora dobásról beszélnek, mint amekkora a mobiltelefonos szegmensben az iPhone megjelenése volt.

Konzumer tech

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.