Az X tavaly perelt be egy nonprofit szervezetet, mert utóbbi szerint nem sokat tesz azért, hogy platformján megakadályozza a gyűlöletbeszéd terjedését. Egy tegnapi döntés értelmében azonban annyira gyengék a vádak, hogy tárgyalás sem lesz.

Az X múlt nyáron nagy hanggal és lendülettel indított jogi akciójából termetes pofára esés lett a héten. A közösségi hálózat ugyanis nagyon zokon vette, hogy az online gyűlöletbeszéd és félretájékoztatás ellen fellépő nonprofit szervezet, a Center for Countering Digital Hate (CCDH) jelentése negatív képet festett a platform tartalommoderálási gyakorlatáról. Mindez a cég szerint alkalmas a hirdetők elijesztésére, ezért a CCDH tevékenysége közvetlen kárt okoz.

Tegnap azonban az ügyben eljáró bíró minden felhozott vádpontban megalapozatlannak találta a közösségi média keresetét, és egy különleges jogi eljárásnak köszönhetően tárgyalás nélkül a "kukába dobta" azt [PDF].

Charles Breyer bíró a kereset elutasítása kapcsán meglehetősen keményen fogalmazott. Szerinte a mostani eset mintapéldája annak, amikor a panasz "szemérmetlenül és hangosan" egyetlen, félreérthetetlen dologról szól. Jelen esetben pedig ez nem más, mint az X abbéli szándéka, hogy az alpereseket megbüntesse azok kinyilvánított véleményéért.

Az X ügyvédei egyébként elsősorban arra építették a keresetüket, hogy a CCDH nem jogszerűen (adatkaparással) szerezte be a platformról származó információkat. Ezt azonban a bíró egyáltalán nem látta megalapozottnak, azt viszont annál inkább, hogy a cég azért indította ezt az ügyet, hogy megbüntesse a CCDH-t a közösségi hálózatot kritizáló jelentések miatt - "és talán azért, hogy elrettentsen másokat, akik esetleg ilyen kritikát szeretnének gyakorolni".

Pénz beszél

A nézeteltérés alapvetően abból fakadt, hogy a CCDH által kiadott tanulmányokból kiderült: mióta Elon Musk 2022 végén átvette a Twitter irányítását, a hálózaton elszaporodtak a gyűlöletbeszéddel, dezinformációval és egyéb ártó jellegű megnyilvánulásokkal kapcsolatos bejegyzések. Mindezt egyébként más kutatások is alátámasztják, arról nem is beszélve, hogy a Twitternél végzet nagyarányú elbocsátások közben gyakorlatilag teljesen felszámolták az ezekkel szemben fellépő csoportot.

A megnyilatkozásai szerint a szólásszabadságot nagyra tartó Musk pénzszerzést célzó manővereibe az is belefért, hogy bevételmegosztást kínálva olyan milliós közönséggel rendelkező tartalomgyártókat csábítson magához, mint a korábban letiltott, embercsempészettel és nemi erőszakkal vádolt Andrew Tate. De visszakapta fiókját Kanye West rapper is, akit Adolf Hitler méltatása miatt függesztettek fel korábban. (A szólásszabadság ugyanakkor már annyira nem érdekes Musknak, amennyiben rajta viccel egy humorista, vagy éppen újságírók "provokálják kérdésekkel".)

Még nem adják fel

A bírói döntés komoly arculcsapás a vállalatnak és magának a tulajdonosnak is, aki korábban a tőle megszokott nyersességgel megfogalmazott X-bejegyzésekkel hangolt a perre. Július végén még azt ígérte, hogy az eljárással "lehúzzák a maszkot" a szervezetről. Azt követően pedig, hogy a CCDH megfélemlítési kísérletként értékelte az X jogi fenyegetőzését, Musk azt tanácsolta a szervezetnek, hogy "tartogassák mondandójukat az esküdtszéknek".

Egyelőre viszont úgy tűnik, nem lesz semmiféle esküdtszékre szükség. Az is igaz ugyanakkor, hogy az X máris bejelentette, hogy nem fogadják el a döntést, és felsőbb szinten kívánnak érvényt szerezni álláspontjuknak.
 

Közösség & HR

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.