A TranferWise alapító-vezérigazgatója, Kristo Käärmann a BBC The Boss című műsorában beszélt arról, mi vezetett a cég alapításához.
Hirdetés
 

Valószínűleg sokan ismerik a TranferWise alapításának történetét, de annyira tanulságos, hogy érdemes felidézni. A ma már mintegy 1,2 milliárd fontra (kb. 1,6 milliárd dollár) értékelt brit fintech alapító-vezérigazgatója, Kristo Käärmann (a fenti képen balra) a BBC The Boss című műsorában idézte fel a sikertörténetet.

500 font miatt volt az egész

Az egész onnan indult, hogy Käärman, aki 2008-ban Londonban dolgozott tanácsadóként, kapott 10 ezer font bónuszt. Mivel Észtországban magasabbak voltak a kamatok, gondolta, hazautalja a pénzt az ottani megtakarítási számlájára. Gondolta, 15 fontot megér a dolog – ennyibe került az utalás –, hiszen többet keres a kamatkülönbözeten. Csakhogy az utalás után kiderült, 500 fonttal kevesebb érkezett meg észtországi számlájára. Mint kiderült, bank ugyanis más árfolyammal számolt az átváltásnál, mint amit például a Bloomberg vagy a Reuters közöl.

Lényegében innen jött az ötlet, hogy összeáll haverjával, Taavet Hinrikusszal (a fenti képen jobbra), aki akkoriban még a Skype igazgatója volt Tallinban, és gyakran utalt pénzt Angliába. Amikor Hinrikus akart utalni, azt Londonból Käärmann teljesítette fontban, amikor pedig Käärmann Észtországba, azt Hinrikus fizette ki észt koronában (2011-ig, az euró bevezetéséig az volt a fizetőeszköz Észországban). Egymás között pedig elszámoltak napi deviza középárfolyamon.

És itt jött az, ami a kis balti állam hatalmas előnye: Észtországban százezer lakosra 31 startup jut, amivel a harmadik helyen áll a kontinensen. Mivel a belső piac kicsi, a startupok eleve nemzetközi piacban gondolkodnak, ami mozgékonnyá teszi a startup körökben mozgó szakembereket. Emiatt Käärmanék baráti körében rengetegen jártak hozzájuk hasonló cipőben, így hamarosan egész kis közösség végezte nemzetközi utalásait Käärmanékon keresztül. Ők pedig rájöttek: ha ekkora az érdeklődés, akkor ebből üzletet is lehet csinálni.

Először létrehoztak egy egyszerű weboldalt, amin keresztül 0,5 százalékos jutalékért lehetett utalni külföldre pénzt ugyanúgy, ahogy eredetileg Käärmann és Hinrikus boltolt egymással.

Organikusan és lassan épült

Kezdetben a két alapító – leszámítva a Seedcamptől kapott 50 ezer eurót – saját forrásaira támaszkodva organikusan építkezett, és az oldal híre is főleg szájról szájra terjedt. Azonban már 2012-ben rájöttek, hogy a továbblépéshez befektetők kellenek, mert egyre nehezebben tudták tartani a lépést a növekvő igényekkel. Első körben európai befektetőkkel tárgyaltak. Legalább tizenöt befektetőt kerestek meg, de mindegyikük túl kockázatosnak találta a vállalkozást annak ellenére, hogy Käärmanék már nagyon korán megszerezték az FSA (Financial Services Authority – a brit pénzügyi szabályozó testület) engedélyét.

Végül egy New York-i társaság, az AI Ventrures volt hajlandó arra, hogy pénzt adjon a továbblépéshez. A befektetőtársaság az Index Venturesszel összeállva még további hat befektetőt bevonva végül 1,3 millió dollárt rakott össze a cégnek. Innentől nem volt megállás: egyhamar a befektetők kedvencévé vált a TranferWise. 2013-ban 6 millió dollárt, a következő évben 25 milliót, 2015-ben már 58 milliót, 2016-ban 280 milliót, tavaly pedig újabb 68 milliót kaptak.

 
TransferWise Revenue, 2015-2018
Infogram


A cég növekedésének dinamikáját jól mutatja, hogy míg tavaly 69 országban mintegy 3 millió felhasználójuk napi 2 milliárd fontnyi (kb. 2,6 milliárd dollár) összeget utalt 47 különféle pénznemben a TransferWise-on keresztük, most a BBC műsorában Käärmann azt állította, hogy idén már 4 millió felhasználójuk van, 49 pénznemet támogatnak, és a napi utalás volumene 3 milliárd font (közel 4 milliárd dollár).

Jelenleg 1400 alkalmazottja van a cégnek világszerte, és két éve már nyereséges, még ha arányaiban meglehetősen szerény összeg is marad év végén a kasszában (tavaly például 154 millió dollár bevétellel 8,2 millió dollár profitot csináltak). A cél azonban egyelőre a további növekedés.

Robbanás előtt a P2P utalások piaca

A szakértők nagy lehetőséget látnak a cégben, amely még a sikeres fintechek közül is kiemelkedik. Ráadásul egy olyan piacon működik, amiben óriási potenciált látnak az elemzők. A Statista adatai szerint különböző peer-to-peer (P2P) utalási megoldásokat globálisan 2017-ben is már közel 180 millióan használták, és bár 2023-ig a használók száma nem emelkedik drámaian (kb. 190 millióra), a tranzakciók értéke a 2017-es szint ötszörösére nő (lásd az alábbi grafikont).

 
Statista: Total Transaction Value in the P2P Money Transfers, 2017-2023
Infogram


De elég nagy is a tülekedés ezen a piacon. A nemzetközi P2P pénzutalásban a nyugati piacokon is vannak a TransferWise-nak erős konkurensei, például a 2010-ben alapított WorldRemit, és akkor még az egyelőre a belső piacukra koncentráló kínai versenytársakról nem is beszéltünk. Ez jót fog tenni a felhasználói élménynek (egyszerűsítés) és az áraknak is.

Közösség & HR

99,9 százalékban biztonságosak az uberes utazások

Akit a maradék egytized százalék érdekel, az átböngészheti vállalat legelső ízben kiadott biztonsági statisztikáit.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.