Az FBI igazgatója eltanácsolt mindenkit a Huawei és ZTE gyártású telefonok használatától. Szerint ezeket a készülékeket a kínai kormány kémkedési célokra alkalmazza.

Christopher Wray (nyitóképünkön), a Szövetségi Nyomozóiroda igazgatója egy biztonsági szakértőkből álló csoporttal egyetértésben azzal a figyelmeztetéssel állt az amerikai Szenátusi Hírszerző Bizottság (Senate Intelligence Committee) elé, hogy a fent nevezett két kínai cég termékei potenciális veszélyt jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára. Eközben a kanadaiak nem aggódnak különösebben: az észak-amerikai országban a minap jelentették be az 5G vancouveri tesztelését, melynek technikai alapjait a Huawei biztosítja.

Egyre nő a kihívás

Érdemes fejben tartani, hogy az AT&T és a Verizon az elmúlt hónapokban kötött szolgáltatói megállapodást a Huawei vezetésével. Ezek a fejlemények késztették arra Wrayt, hogy "mély aggodalmát" fejezze ki a bizottságnak a Huawei és a ZTE az USA távközlési iparágágban való térnyerése kapcsán. Mindkét vállalat telefonokat és távközlési eszközöket értékesít.

"Komolyan aggódunk amiatt, hogy a mienktől gyökeresen eltérő társadalmi értékekkel rendelkező idegen kormányzatok befolyása alatt álló vállalatok jelentős pozíciókat szerezhetnek távközlési hálózatainkban" – nyilatkozta az FBI igazgatója. Szerinte ugyanis a két vállalat számára lehetővé válik az amerikai távközlési infrastruktúra feletti ellenőrzés átvétele, ami ártó szándékú információ-manipulációt vagy kémkedést, adatok ellopását is lehetővé teszi, ráadásul észrevétlenül - sorolta az érveket Wray a bizottság előtt.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az AT&T és a Verizon irányába tett korábbi figyelmeztetések miatt sikeresen megakadályozták a Huawei Mate 10 Pro készülék mobilszolgáltatói támogatásának létrejöttét. Ez nagy csapás volt a Huaweinek, mivel a vállalat most készült volna betörni az amerikai fogyasztói piacra. Mivel az USA-ban a telefonok értékesítésének 90 százaléka a mobilszolgáltatókon keresztül zajlik, ezért a Mate 10 Pro gyakorlatilag kiesett az amerikai piacról.

A kihívás idővel nem fog csökkenni, csak növekedés várható ezen a téren, foglalta össze az NSA igazgatója, Mike Rogers. Ezzel tökéletesen tisztában vannak az érintett kormányzati ügynökségek. Amikor ugyanis arról kérdezték az amerikai nemzetbiztonságért felelős szervek – többek között a CIA és a DIA – képviselőit, hogy melyikük javasolná amerikai állampolgároknak Huaweitől vagy ZTE-től származó készülék használatát, egyikük sem támogatta az elképzelést.

Visszautasított vádak

A Huawei természetesen mindent tagad. A kínai vállalat tájékoztatása szerint szerte a világon több mint 100 országban vannak jelen, amely helyeken mindenhol megbízhatónak tartják. Egyben kritikát fogalmazott meg az amerikai kormányzattal szemben, amiért kockázatosabbnak tartja termékeit más országok vezetéséhez képest.

"A világ egyharmadát kötjük össze egymással. A magánszféra és a biztonság kritikusan fontos szempontok számunkra ezekben a napokban, amikor mindannyian igyekszünk megvédeni személyes, családi és üzleti adatainkat azok illetéktelen kezekbe való jutásától" – nyilatkozta William Plummer, a Huawei külkapcsolatokért felelős alelnöke. Egyben azt is hozzátette, hogy "egy olyan világban, ahol minden információtechnológiai megoldás megjelenik a globális ellátási láncban, a hatóságoknak különösen tekintettel kellene lenniük arra, hogy ne bélyegezzenek meg márkákat és beszállítókat másokkal szemben. Ez legjobb esetben is félrevezető, legrosszabb helyzetben pedig egyenesen veszélyes."

Hasonlóképp reagált a másik, az ügyben megnevezett kínai vállalat is. A ZTE leszögezte, hogy büszke az Amerikában elérhető termékeik innovációjára és biztonságosságára. "Elkötelezettek vagyunk minden vonatkozó amerikai törvénynek és szabályozásnak való megfelelésnek, együttműködünk a szolgáltatókkal a szigorú tesztelési protokollok során és a legmagasabb üzleti standardokat alkalmazzuk" – nyilatkozta a ZTE egyik szóvivője a kínai Xinhua állami hírügynökség szerint.

Melyik veszélyesebb, a kínai vagy az orosz befolyás?

Nem ez az első eset, hogy más országokkal biztonsági témát illetően vitába keveredik az Egyesült Államok. Tavaly többször is foglalkoztunk vele, hogy milyen gyanús események történtek a Kaspersky háza táján, melynek eredményeként Donald Trump úgy döntött, száműzi az orosz fejlesztésű antivírus szoftvereket a kormányzati rendszerekből.

A kínai és orosz próbálkozások attól különböznek például az észak-koreai tevékenységtől, hogy míg utóbbiak büszkék arra, ha sikereket érnek el egy-egy USA-ellenes támadásuk során, az oroszok és a kínaiak viszont inkább titkolni igyekeznek ezen tevékenységeket. Az illegálisan megszerzett információk ugyanis addig érnek sokat, amíg azok kiszivárgásáról tulajdonosuk nem értesült.

Biztonság

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.