Az Elastifile megvásárlásával a cég a legnagyobb ügyfeleknél erősítheti pozícióját.

A Google blogbejegyzésben adta hírül, hogy felvásárolja és portfóliójába integrálja a fejlett cloudos fájltárolási szolgáltatást nyújtó Elastifile-t. A hivatalos közlemény vételárat nem említ, de piaci pletykák szerint nagyjából 200 millió dollárba került a kaliforniai székhelyű, de izraeli gyökerű startup bekebelezése.

Rugalmasan kezelt komoly feladatok

A Herzliyában öt évvel ezelőtt beindított vállalkozás flexibilis, minden környezethez jól alkalmazkodó és skálázható fájltárolási szoftverszolgáltatást fejleszt. A megoldásuk az ígéretek szerint megkönnyíti az átállást a felhős működésre és biztonságos, stabil funkcionalitást biztosít az legnagyobb teljesítményt igénylő üzleti kritikus alkalmazások esetében is.

A Google Cloud, az Amazon Web Services és az Azure nagyvállalatok számára kínált felhős szolgáltatásaival egyaránt használható Elastifile az adat- és számításigényes munkafolyamatok kezelését és skálázását segíti. Mindezzel petabájtos nagysegrendű adatokkal "zsonglőrködő" üzleti alkalmazások fejlesztése és használata is viszonylag egyszerűen megoldható - ígéri a cég. 

Erwan Menard, az Elastiflie vezérigazgatója szerint a cég összetett szolgáltatási csomagjai különösen hasznosak az olyan iparágakban, mint a média és a szórakoztatóipar, ahol a különböző helyeken dolgozó munkatársaknak folyamatosan szükségük lehet a közös állományok elérésére, miközben a renderelés óriási számítási kapacitást igényel. De a mikrobiológiától a félvezetőgyártó cégekig egy sor másik terület is hasznosíthatja az állományok gyors, konzisztens elérésének és kezelésének lehetőségét. 

Munkakapcsolatból házasság

A Google és az Elastifile egyébként már hosszabb ideje, nagyjából két és fél éve működik együtt szorosabban. A mostani megállapodás tehát egyfajta természetes evolúciónak is tekinthető. A szokásos körök és jóváhagyási procedúrák végeztével a startup betagozódik a Google Cloud részlegbe.

A kereső- és hirdetési piacon domináns óriásvállalatnak szüksége is van az erősítésre, hiszen ami a vállalati cloud szolgáltatásokat illeti, ott alapos elmaradásban van a két éllovas, az AWS és a Microsoft mögött. Ezt a helyzetet igyekszik megváltoztatni a cég azzal, hogy a tavaly kinevezett, Oracle-től igazolt üzletágvezetőtől a portfólió szélesítését várják több, jól kiválaszott felvásárlással. Ebbe a tervbe illeszkedik a mostani bejelentés is, még ha a nagyságrendet tekintve messze nem ez lehet az év legkomolyabb üzlete. Alig pár hete például az volt a hír, hogy 2,6 milliárd körüli összeget szán a Google az analitikai megoldásokat fejlesztő Looker megszerzésére.

Habár még mindig a hirdetések termelik a legtöbb pénzt, a cloudos üzletág azért már mutat némi potenciált. A legutóbbi, áprilisi negyedéves jelentés kapcsán például arról beszélt a Google vezérigazgatója, hogy az Alphabet anyavállalat összes részleg közül a Google Cloud Platform hozta a legnagyobb éves növekedést.

Cloud & big data

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.