A videójáték-közvetítő platformon elszaporodtak a kamu profilok. A mesterséges intelligenciával támogatott irtóhadjárat keretében 7,5 millió hamis fiókot töröltek.

A tavasz hagyományosan a nagytakarítás ideje. Mostanság azonban a lakások mellett a különböző közösségi hálózatokat, internetes platformokat is alávetik ilyesminek, mivel a különböző csalások és egyéb nem kívánt akciók alapjait adó álprofilok aláássák a rendszerek működését.

Ami sok, az sok

A kontrollálatlanul garázdálkodó botok régről ismert problémát jelentenek az Amazon tulajdonában lévő Twitch esetében. A jellemzően játékok közvetítésére használt platformon ugyanis sokan programozott kamu profilokkal igyekeznek tisztességtelen előnyhöz jutni. Mind a follow-botting, mind a view-botting gyakran felmerülő jelenség. Előbbi egy csatorna követői számát dúsítja mesterségesen, utóbbi pedig egy-egy közvetítés népszerűségét nagyítja fel nem megengedett módon. Amennyiben ezeket a módszereket nem szűrik ki, úgy az adott csatorna tulajdonosa jogosulatlan előnyhöz jut. Például azzal, hogy a Twitch ajánlójába felkerül a közvetítése, ami további, immár valódi látogatókat hozhat.

A vállalat a héten jelentette be, hogy gépi tanulásra képes algoritmus bevetésével 7,5 millió kamu profilt sikerült azonosítani. Ezeket a fiókokat a felhasználási feltételeknek megfelelően kiiktatják, valamint az indokolt esetekben jogi eljárást is indítanak a mögöttük lévő személyek ellen. A cég reméli, hogy a mesterséges intelligencia fokozatos fejlesztésével az ehhez hasonló takarító akciók egyre hatékonyabbá válhatnak.

Ez már csak azért is üdvös volna, mert a botokat nem csupán a nézettségi adatok felpumpálására, vagy éppen arra használják fel, hogy egy adott közvetítőnek sikerüljön bekerülnie a folyamatos pénzszerzési lehetőséget jelentő kiemelt felhasználók közé.

Legalább ilyen, ha nem nagyobb probléma a közvetítések "megtrollkodása". Ilyenkor a kamu profilok megszállják a közvetítő csetét, és azt mindenféle trágár, vagy jobb esetben érdektelen szöveggel árasztják el, ami értelemszerűen lehetetlenné teszi a valódi nézőkkel való kapcsolattartást, és így praktikusan magát a közvetítést is.

A nagytakarításnak ugyanakkor lehetnek számszerű negatív következményei is szinte bármelyik, legálisan üzemelő felhasználónál. A kipurgált botok miatt ugyanis az ő követői táborukban is bekövetkezhet egy hirtelen zuhanás.

A nagyság átka

A Twitch természetesen nem az egyetlen hálózat, ahol ilyen csalási kísérletekkel, trollkodási akciókkal kell küzdeni. Minél nagyobb, népszerűbb egy közösségi hálózat, platform, annál jövedelmezőbbé válik azon mindenféle kétes üzelmekbe kezdeni. Nem véletlen, hogy a Facebook esetében már két évvel ezelőtt is milliárdos tételben kellett kilapátolni a szemetet a rendszerből.

Közösség & HR

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.