Az Alexához fejlesztették, és a hangunk alapján kiderít rólunk egy csomó – természetesen érzékeny – információt.
Hirdetés
 

Nem lehet tudni, hogy valaha is megvalósul-e, de maga a lehetőség is ijesztő. Az pedig még félelmetesebbé teszi, hogy egy a mesterséges intelligenciájával legprivátabb szféránkba is mélyen beleágyazódni igyekvő IT-óriásban fel is merült az alkalmazása.

A The Intercept vette észre, hogy az Amazon múlt hónapban beadott egy érdekes szabadalmat, amihez képest a The Conversationben (magyarul Magánbeszélgetések címen vetítették), Francis Ford Coppola thrillerében ábrázolt félelemetes világ szimpla tündérmese. Egy olyan rendszert akar levédetni, melynek segítségével az okoshangszóró intelligenciája, az Alexa nagy pontossággal be tudná azonosítani hangjából a beszélő fizikai és emocionális jellemzőit.

Ezeket az adatokat kombinálnák a már meglévő infókkal (például az ügyfél fizikai helye az IP-cím, az elsődleges szállítási cím és a böngészőbeállítások alapján), és máris minden lényegeset tudnak az ügyfelükről. Így a hirdetéseket még pontosabban lehet célba juttatni.

Durvább, mint az arcfelismerés

A The Intercept szerint ez a technológia minden korábbi hasonlót überel – veszélyességben. Már az arcfelismerés is durva eszközöket ad azok kezébe, akik vissza akarnak élni a technológia nyújtotta lehetőségekkel.

De miért jobb a hang, mint az arc? Mivel a világ országainak többségében már különböző etnikumú emberek élnek, ezzel sokkal pontosabban beazonosítható, hogy például egy latinos karakterű arc esetében spanyolországi, mexikói, dél-amerikai az illető, vagy már az adott országban született. Ráadásul a kamerarendszerek jellemzően nyilvános terek megfigyelését szolgálja.

A hangfelismerő intelligencia segítségével viszont az ember az egyik legfontosabb természetes élőhelyén, a saját intim szférájában figyelhető meg – totálisan. Az akcentus segít a rasszjellemzőknél pontosabban meghatározni a személy származási helyét, pillanatnyi érzelmi állapot, nemét, életkorát. Ehhez még a háttérzajt is analizálná az algoritmus. A legjobb persze az, ha a két információt – képet és hangot – lehet kombinálni.

A technológia logikája abszolút mértékben beleillik az Amazon koncepciójába: kitalálni a vásárló vágyait, és elhárítani minden akadályt annak kielégítése elől. Egy ilyen hangelemző rendszerrel megfejelhetné – és még inkább személyre szabhatná – eddigi ügyfélelemzési módszereit. Ha például a felhasználó köhécsel, már mehet is neki a köhögés elleni sámánital reklámja, ha meg orosz akcentussal beszélni az albánt, máris kaphat egy ajánlatot egy olyan set-top-boxra, mellyel akadálytalanul foghatja Moszkva M1-ét Tiranában és így tovább.

Ahogy az arcfelismerés, úgy ez az egyelőre csak szabadalom formájában létező elképzelés is pontosan mutatja: a jogalkotás egyáltalán nincs felkészülve a technológiai kihívásokra.

Ha megjelenik a Hivatal

Már az sem épp megnyugtató forgatókönyv, hogy az Amazon kezében ennyi érzékeny adat összpontosulhat. De mi történik akkor, veti fel a The Intercept, ha mindez a kormányzat kezébe kerül? Az ilyen adatok birtokában szinte azonnal ki tudják szűrni az Amazon-felhasználók közül, és képesek azonosítani például az Egyesült Államokban lévő összes spanyol származású embert.

Az Amazon és az amerikai kormányzat együttműködéséről nagyon keveset lehet tudni. Azt azonban igen, hogy a felhőszolgáltatás terén elég szoros a kapcsolat, az AWS-nek van kifejezetten kormányzati igényekhez igazított szolgáltatása, az AWS GovCloud, amihez tavaly jött még egy titkosszolgálati felhő is.

Az Amazon – ellentétben például a Google-lel vagy az Apple-lel – nagyon keveset árul el arról, hogy hányszor, milyen ügyben kértek tőle felhasználói adatokat kormányzati szervek, és a kérelmek hány felhasználói fiókot érintettek. De mivel minden cégnél nőtt az adatkérések száma, nem lehet kétségünk afelől, hogy az Amazonnál is hasonló a tendencia.

Egyre többet lehet olvasni arról, hogy az NSA (National Security Agency) dolgozik egy olyan rendszeren, amellyel elkészíthetné az összes amerikai állampolgár egyedi hangképét, amihez az Amazon és a Google hangadatai óriási segítséget tudnának adni.

Ebben a történetben csupán egyetlen reménysugár van: bár az Amazon hangalapú elemző rendszerének a szabadalmi leírása már ott van a szabadalmi hivatal adatbázisában, ez még nem garancia arra, hogy meg is építi a rendszert. Ez azonban sovány vigasz.

Cloud & big data

Lebuktatta az OpenSignal az amerikai 5G-t, alig gyorsabb a 4G-nél

A felhasználók agyának rózsaszín köddel borításában profik a szolgáltatók. Meglehet, túl bonyolult is a technológia.
 
Míg korábban a kínálat szűkösségén fanyaloghattunk, most inkább a bőség zavara viheti tévútra a vállalatokat.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.