A cég június elején kapta meg a szabadalmi hivatal áldását egy megoldásra, amelyet mintha a koronavírus miatt kialakult kényszerhelyzetre találtak volna ki.

Bár a szabadalmak jó részét sosem használják fel kereskedelmi forgalomba kerülő megoldásokban, a nagyvállalatok nem hiába "űznek sportot" abból, hogy minél több ötletükre rákerüljön az illetékes hivatal pecsétje. Hiszen sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, és mire támad hirtelen akár tömeges igény. Valami ilyesmi történt az Apple-lel is, amikor pár nappal ezelőtt egy két évvel korábbi beadványára bólintottak rá az amerikai szabadalmi hivatal munkatársai.

Mesterséges csoportszelfik

Cupertino még 2018 nyarán adott be kérelmet "szintetikus csoportszelfik" generálására alkalmas szoftveres megoldása levédésére. A szabadalmi leírásból az nem derül ki, hogy a lehetőséget iPhone-on, iPaden, esetleg mindkét mobil eszközön tervezik bevetni, mindenesetre a koncepció lényege az lenne, hogy a felhasználók képét úgy rendezné az algoritmus egy fotóra, hogy azok egyébként nem tartózkodnak egy helyen.
 

Illusztráció a szabadalmaztatott program működéséről


A leírás alapján a közös fotó elkészítéséhez fel lehet használni korábban rögzített állóképeket, videófelvételekt, vagy éppen élő közvetítésből származó felvételeket is. A felhasználók mind a saját képüket, mind a csoportszelfit elmenthetik, megoszthatják másokkal. A mesterségesen összeálló fotónál lehetőség lenne egyedi szerkesztésre, azaz például a felhasználó módosíthatja a képen szereplők elhelyezkedési sorrendjét. 

Megelőzték korukat

Mivel a világ lakosságának tetemes része az elmúlt heteket, hónapokat kényszerűségből jobbára otthon töltötte, így a fenti megoldásról azt lehetne hinni, hogy erre a kényszerhelyzetre találták ki. Való igaz, mostanában nem sok egymásba kapaszkodó mosolygó ember került egy képre, pedig igény nyilván most is bőven lenne a csoportos szelfikre. De hogy azt már fentebb említettük, itt inkább egy érdekes egybeesésről beszélhetünk, hiszen a cég még 2018 júliusában adta be igényét a szabadalomra.

Ettől függetlenül nem biztos, hogy záros határidőn belül ebből bármi kézzelfoghatóval előáll az Apple, hiszen a szabadalmak sajátossága, hogy jó részük maximum a céges irattárat és nem a konkrét portfóliót gazdagítja.

Konzumer tech

A gyerekek adatait se kímélik az úgynevezett harmadik felek

Egy amerikai non-profit szervezet friss kutatásából kiderül, hogy a gyerekeknek és tanároknak szóló, iskolai vagy oktatási célú appok is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.