Az előrejelzések igen nagy szórással tippelik meg a virtuális valóságot a felhasználók szeme elé varázsoló eszközök piacát, az biztos, hogy óriási tolongás indul az egyre hízó piaci tortáért.

Néhány hét múlva érkezik a boltokba a Sony konzoljával párosítható virtuálisvalóság-sisak, ami az előzetes várakozások szerint valósággal felrobbantja az alakulóban lévő új technológiai szegmenst.

Cunamiként zúdul piacra a PSVR

A TrendForce idén nyári felmérése szerint az októberben megjelenő Sony Playstation VR (PSVR) valósággal letarolja az utolsó negyedévben a fejre szerelhető, komplett virtuális eszközök piacát. Az előrendelések mennyiségéből úgy kalkulálnak, hogy akár 6 millió darab is elfogyhat a termékből. Mivel idén a teljes prémium kategória eladását 9 millióra becslik, így könnyű kiszámolni, hogy a japán vállalat három hónap alatt a szektor kétharmadát elfoglalja majd.

A Sony mellett a 2016-os piacon a Facebook által felvásárolt Oculus számítógéphez köthető Rift sisakjával, illetve a pénzügyi problémái miatt a Vive VR-ben nagyon bízó HTC van jelen. Az említett piaci előrejelzés szerint az Oculus 2,3 milliót, a HTC pedig nagyjából 700 ezer darabot értékesíthet idén.

A hatalmas lendület alapját egyrészt a PlayStation konzolok óriási, megközelítőleg 50 milliós felhasználói bázisa, másrészt a kedvező árazás adja. A PSVR kiskereskedelmi ára 399 dollár, miküzben az Oculus Riftért 599, a HTC Vive-ért pedig 799 dollárt kérnek. Mindehhez az is hozzátartozik, hogy a japánok terméke önmagában nem használható, mivel ahhoz szükség van egyrészt egy PS konzolra, valamint az ahhoz csatlakoztatható kamerára és Move/DualShock kontrollerre.

Eltérő számok, egyező trendek

Érdekes módon a VR-eszközök idei potenciálját egy tavaszi előrejelzés lényegesen kisebbre becsülte. A Strategy Analytics áprilisi jelentése mindössze 1,7 millió eladott eszközzel számolt, elsősorban a termékek túlságosan magas árára alapozva. Ezzel nagyjából egy időben az IDC szintén kiadott egy prognózist, amelyben a számítógéphez, konzolhoz köthető fejfedők eladásait 2 millió fölé tették. Ezek alapján akár túlságosan optimistának is tűnhet a TrendForce nyári becslése, de könnyen lehet, hogy a jelentések között eltelt időben ennyit fordult a világ, és végül mégis nekik lesz igazuk.

Azt viszont sehol nem vitatják, hogy az elkövetkező években hatalmas bakugrásokkal fog nőni ez a terület. Egyre több olyan, telefonnal működő, olcsó megoldás jelenik majd meg, mint amilyen a Samsung Gear VR. Ezek pedig egyfajta ugródeszkaként funkcionálhatnak ahhoz a drágább, magasabb minőségű termékkategóriához, amelyet például a PSVR képvisel. Néhány éven belül várhatóan sok tízmillió eszközt értékesítenek majd, a szektor forgalma pedig gyorsan a 70-80 milliárd dolláros szint közelébe ugrik. Ez utóbbiból egyébként nem a hardvergyártók fognak elsősorban profitálni, hanem a termékekre szoftver készítő szállítók, akik 2020-ban már várhatóan a bevételek legalább 60 százalékát fogják zsebre tenni.

Konzumer tech

Kiosztották az idei Gyurós Tibor-díjakat

A hagyományokhoz híven, idén is az IVSZ éves konferenciáján, a Mentán adták át a hazai informatikai élet kíválóságait elismerő díjakat.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.