Jelentős eredményt ért el a Samsung a parazitakapacitással vívott harcban.

Már nem csak a kísérletek és az első tesztek sikeresek a második generációs 10 nanométeres csíkszélességű DDR4 DRAM kapcsán, hanem a tömegtermelést is elindította a Samsung. Az okostelefonok és tabletek miatt kialakult memóriaéhségen valamelyest csillapíthat ezáltal, de azért a modulok árának drasztikus csökkenésére a közeljövőben nem szabad számítani.

Minden paraméterében jobb

A világ első, második generációs 10 nm gyártási eljárással készülő, 8 gigabites DDR4 DRAM-ja a dél-koreaiak szerint a valaha volt legnagyobb teljesítményre képes a maga kategóriájában (az elődöt 10 százalékkal haladja meg ebben a tekintetben), miközben az egyik legenergiahatékonyabb – az első generációs változathoz képest 10 százalékkal jobb - működést valósítja meg. 10 nanométeres gyártási eljárásának köszönhetően mindezt minden korábbinál kisebb méretben biztosítja.

Gyoyoung Jin, a Samsung Electronics memóriafejlesztésért és –gyártásért felelős részlegének elnöke szerint a DRAM skálázhatóság egyik fő korlátját sikerült meghaladni a technológia továbbfejlesztésével. A második generációs 10 nanométeres DRAM-ok termelésének felpörgetésétől a versenytársak megelőzését várja Jin. Ezt elősegíti, hogy a megújult technológia alkalmazása a korábbi gyártási eljárásnál 30 százalékkal nagyobb termelékenységet nyújt.

Az új chip másodpercenként 3600 megabites sebességre képes lábanként, miközben az előző eljárással készült lapkák maximuma 3200 Mbps-nál tetőzött. Ennek eléréséhez számos fejlesztést kellett végrehajtania a Samsung mérnökeinek, ráadásul az EUV eljárás elhagyása mellett. Az extrém ultraibolya fény alkalmazása egyébként 2014-ben mutatkozott be, és azóta széles körben használt módszerré vált a modern chipgyártásban. Amint arról mi is írtunk, valahol 5 nanométeres csíkszélesség környékén lehet a technológia határa.

Régi bűvész, új trükkök

Több új módszert is bevetettek a Samsungnál a nagy tempó és az alacsony fogyasztás elérése érdekében. Az egyik ilyen az úgynevezett nagyérzékenységű memóriacella „adatérzékelő” rendszer (high-sensitivity cell data sensing system). Ez pontosabb meghatározást tesz lehetővé az adatok memóriacellában való tárolásával kapcsolatban, ami végső soron nagyobb áramköri integrációt és megnövekedett gyártási teljesítményt eredményez.

A másik újítás air spacer (kb. légszigetelés) névre hallgat, melyet az úgynevezett parazita (vagy szórt) kapacitás jelentőségének csökkentésére vetett be a távol-keleti chipgyártó. Utóbbi az elektronikai elemek és a környezetük között kialakuló, a miniatürizálás fejlődésével egyre komolyabb fejtörést okozó nem kívánt kapacitás, melynek kordában tartásával minden, az elektronikai iparban érintett szereplő kénytelen megküzdeni.

Visszatérve az air spacer módszerhez: a Samsung közlése szerint nem csak a DRAM skálázhatóságára van jó hatással, de a gyors memóriacella-működést is elősegíti. Alkalmazásával a vállalat gyorsabb ütemben vezetheti be a következő generációs DRAM lapkákat és rendszereket, beleértve a DDR5, HBM3, LPDDR5 és GDDR6 szabványokat. Ezzel nem csak a nagyvállalati szerverek, szuperszámítógépek és HPC rendszerek profitálhatnak a technológiai fejlődésből, de a mobil eszközök és nagyteljesítményű grafikus vezérlők is hasznukra fordíthatják a most ismertetett előnyöket.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.