A Maceket is elérte az új zsarolási típus. Az időzítés valószínűleg szándékos: a napokban mutatták be a vállalat új termékeit.

Jól időzített zsarolás áldozatává vált az Apple. A tavaszi nagy bejelentésekhez időzítve (a vállalat többek között a saját M1-es CPU-jára épülő iMacet, iPad Prót és Apple TV-t is bemutatott) egy vélhetőleg orosz hekkercsoport a Dark Weben közzétett néhány részletet a MacBookok összeszerelési útmutatójából. Ahogy a 9to5mac a The Record értesülésire hivatkozva írja, a REvil néven ismert zsarolóvírust használó kiberbűnözői csoport állítása szerint az Apple egyik gyártópartnerétől, a Quantától szerezte meg a dokumentációt. A bűnözők a Quantától állítólag 50 millió dollárt követelnek, de hogy az Apple-t mekkora összegre zsarolják, egyelőre ismeretlen. Ha a vállalat május elsejéig nem fizet, nyilvánosságra hozzák az ellopott anyagokat, melyek között még piacra sem dobott gépek tervrajzai is vannak.

Így a héten kettős bemutató zajlott: az Apple az új eszközeit, a REvil hekkercsoport pedig közel két tucat képernyőmentést mutatott be, melyeket a tervrajzokból készítettek. A hekkerek azzal is a gyors fizetésre szeretnék szorítani a Quantát és/vagy Tim Cookékat, hogy beígérték: az ultimátum lejártáig naponta tesznek közzé részleteket a dokumentumokból.

A támadást elismerték, minden másról hallgatnak

A sajtót sem az Apple, sem a Quanta nem terhelte részletekkel. Előbbi vállalat csak annyit nyilatkozott, hogy vizsgálják az esetet, míg a Quanta legalább azt elismerte, hogy támadás érte a hálózatát, melynek során pár szerverükhöz hozzáférhettek illetéktelenek, de ennek a vállalatra nézve nincsen anyagi vonzata (értve ezalatt valószínűleg a váltságdíjat). A 9to5mac közöl egy részletet a REvil zsaroló leveléből, mely szerint a csoport több nagy márkával tárgyal értékes és személyes adatok értékesítéséről.

A REvilnek van gyakorlata az ilyen akciókban. A múlt hónapban ugyanígy zsarolták meg az Acert. Tervrajzokat loptak, és azok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőztek. A váltságdíj akkor is 50 millió dollár volt. Az Apple esetében nagyobb lehet a tét, hiszen most csak a bérgyártótól követelnek ennyit.

Mint szakértők írják, a Quanta elleni támadás azért is aggasztó, mert az Apple mellett olyan meghatározó cégeknek dolgozik még mint a Dell, a HP, a Lenovo, az LG  vagy a Microsoft. A REvilhez kötődő bűnözői csoportról pedig már lehet tudni, hogy ha fizetnek is az áldozatok, nincs garancia arra, hogy nem hozza nyilvánosságra az ellopott bizalmas információkat.

Biztonság

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.