Közeledik október 26-a, a Windows 8 és ikertestvére, a Windows RT hivatalos startja: velük együtt jön az új operációs rendszerekre épülő tabletek első hulláma is. Összegyűjtöttük az eddig ismert legfontosabb modelleket.
Bármennyire is próbálkozott a Microsoft már a Windows 7 idejében is azzal, hogy a tabletpiacra érezhető hatást gyakoroljon, az Apple-t támadó gyártók eddig Androiddal fegyverkeztek fel. A Windows 8 és a Windows RT azonban úgy látszik, megtöri a táblagépek windows-fóbiáját, egyre többen jelentenek be új windowsra épülő tableteket. Nézzük a legfontosabbakat!

Microsoft Surface RT A legnagyobb érdeklődés természetesen a Microsoft saját logós megoldását övezi. Egyrészt sokan arra számítanak, hogy a sajátmárkás megközelítés miatt egy kifejezetten kidolgozott, az új Windows képességeit a legapróbb részletekig kidolgozott modell jelenik meg, bár mások azért aggódnak, hogy a központosított megközelítés hosszabb távon elijesztheti a windowsra épp csak rákapó többi gyártót.A 10,6 hüvelykes kijelzővel érkező eszköz processzorának és memóriájának adatai nem ismertek, annyit azonban tudni, hogy lesz rajta microSD bővítőhely, USB 2.0 és microHD csatlakozó, valamint az operációs rendszer mellett előre telepítve kapjuk meg vele az Office 2013 otthoni és oktatási verzióját. A Microsoft szerint az árazás a "hasonló kategóriájú tabletekkel megegyező" lesz - az első modellek október 26-án, a Windows 8 indulásával egy napon kerülnek a boltokba.

Asusok az ablakban Az Asus az utóbbi években tabletfronton az androiddal szállított hibrid tablet-netbook család, a transformer sikerének örülhetett. A Tablet 600 külsőre hasonló lesz, a táblagéphez szintén csatolhatunk egy billentyűzettel egybeépített dokkolót. A 10,1 hüvelykes Super IPS+ kijelző felbontása 1366x768 képont lesz, processzora Nvidia Tegra 3, melyhez 2 gigabájt RAM és 32 GB tárhely tartozik. Hátlapján 8, előlapján 2 megapixeles kamerát találunk, de a Windows RT-t futtató gép extrái között az NFC chip is megtalálható.Az Asus 810 kevésben (és mégis oly sokban) különbözik testvérétől: az Intel Atom processzorra épülő tablet tárhelye és memóriája a Tablet 600-éval azonos, az 1366x768 pixeles kijelző azonban kicsit nagyobb, 10,6 hüvelykes átmérőjű lesz. A billentyűs dokkoló mellé itt már Wacom érintőtoll is jár, ám a legnagyobb különbség, hogy RT helyett ez az eszköz Windows 8-at futtat majd. Az ár és a forgalmazás kezdetének dátuma egyelőre egyik modell esetében sem ismert.

A titkoztatos HP Slate A HP júniusban jelentette be, hogy windows-alapú tabletet készít, ám kifejezetten üzleti felhasználók számára. Részleteket azonban még egyáltalán nem közöltek, csupán kiszivárgott fotókon bukkant fel a láthatóan nagyra szabott eszköz, és pletykaszintű információk jelentek meg arról, hogy 10 hüvelyk feletti kijelző, Intel Clover Trail Atom processzor és ebből következtethetően Windows 8 Pro lesz a rejtőzködő táblagépben.Koreai hibrid A Samsung windowsos tabletes tervei kissé ködösek, ugyanis júniusban a Computexen két olyan modellt mutattak be, amelyről kifejezetten keveset árultak el, ráadásul emellé megjegyezték azt is, hogy a prototípusok még sokban változhatnak a megjelenésig. A kiállított modellek, a Series 5 Hybrid PC és a Series 7 Hybrid PC egyaránt Windows 8-at futtatnak, tehát minden bizonnyal Intel processzorra épülnek. Mindkettő 11,6 hüvelykes érintőkijelzővel rendelkezik, és az Asus sikerét megirigyelve billentyűzettel kombinált dokkoló csatlakoztatható hozzájuk.Részletes szivárgás Júniusban egy kifejezetten sok részletet megvillantó specifikáció került nyilvánosságra a Dell év végére időzített windowsos táblagépéről. A kétmagos, 1 gigahertzes Intel Clover Trail Atom processzorra épülő ezsközbhen maximum 128 gigabájtos SSD és 2GB RAM dolgozik, a Windows 8 csempéit 1366x768 képpontos, 10,1 hüvelykes kijelzőn lehet vegzálni. A táblagép minden bizonnyal az üzleti szegmenst célozza majd meg, mivel multimédiás képességei mellett opcionálisan ujjlenyomat-olvasóval is rendelhető, de különféle titkosításis és lezáró megoldások is elérhetők lesznek benne. Megjelenése a dokumentumok szerint az idei év végén, de legkésőbb 2013 első negyedévében várható.Izomtábla A Fujitsu július elején mutatta be új táblagépét, amely igazi izomkolosszusnak ígérkezik: Atom helyett ugyanis a tabletekhez képest igen erős Core i3 és i5 processzorokkal rendelhető majd a Stylistic Q702. Az erőgépben 4 gigabájt RAM, 64 illetve 128 GB SSD, USB 2.0 és 3.0 portok mellett dokkoló csatlakozó is található, melyhez az egyre divatosabbá váló billentyűzetes megoldást illeszthetjük.Bár ez a tablet már egyes országokban kapható, egyelőre természetesen Windows 7-tel szállítják, ám október 26-tól már Windows 8 Pro kerül rájuk, és természetesen a Windows 7-es vásárlók itt is igénybe vehetik a Microsoft hiperolcsó frissítési lehetőségeit.

Másodjára, mással A Lenovo is bejelentette az androiddal szállított ThinkPad Tablet utódját: az egyszerűen ThinkPad Tablet 2 névre keresztelt modellel Intel Clover Trail, 2 gigabájt RAM, 64 GB tárhely, 10,1 hüvelykes WXGA kijelző mellett billentyűzetes dokkoló, érintőceruza, valamint NFC chip, LTE / HSPA+ modem, USB és SD csatlakozók és tonnányi extra üzleti funkció jár. Bár árazása és pontos megjelenése még nem ismert, a források szerint a vállalati táblagép már a Windows 8 október végi startjára készen állhat a szállításra.Minden szinten startra kész a Windows 8
Október végétől jönnek a Windows 8-as gépek
Csak közelharcban lehet majd Surface-t szerezni?

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.