Sokak számára meglepő, de vajon hányan tudták, hogy a Microsoft többet kaszál minden androidos telefon eladása után, mint amennyit a Windows Phone 7-es készülékekből profitál?
A HTC az Android alapú készülékek egyik legnagyobb gyártója, legalábbis a készülékek darabszámát tekintve mindenképpen. A Citi elemzője, Walter Pritchard egy friss összefoglalójában arra mutatott rá, hogy a Microsoft minden eladott androidos HTC telefon után 5 dollárt vág zsebre, amiből egy nem épp elhanyagolható összeg kerekedik ki. A tajvani gyártó ugyanis eddig körülbelül 30 millió androidos okostelefont szállított, így innen 150 millió dollár csoroghatott be a redmondi vállalat számlájára.


Majdnem ingyenes Ha a számok mögé nézünk, a dolog persze már nem annyira meglepő. Az Android operációs rendszer ugyanis csak első látásra tűnik ingyenesnek, egyes elemei azonban más gyártók által bejegyzett szabványokon alapulnak. Pontosan ugyan nem tudni, milyen "alkatrészekről" van szó, ám a Microsoft nyilatkozatai szerint a felhasználói felület egyes elemeitől a rendszer motorjáig több helyen is dolgoznak a Microsofthoz köthető megoldások.

Bár az Androiddal kapcsolatban a Microsoft több szálon is egyeztet a különböző gyártókkal, a HTC-vel már 2010 áprilisában eljutottak a hivatalos megállapodásig, ekkor került pecsét a készülékenkénti 5 dolláros "jutalékra" is.

Sokat akar a szarka Pritchard szerint a HTC ráadásul kifejezetten jól jött ki az üzletből - valószínűleg annak köszönhetően, hogy igen korán beadta a derekát, és a Microsoftnak a korai, de biztos pénz fontosabb volt a bizonytalan, ám nagyobb összegnél. Az elemző szerint a Microsoft a többi androidos gyártótól már jóval izmosabb részesedést szeretne kicsikarni: értesülései szerint készülékenként 7,50 és 12,50 dolláros összegek szerepelnek a különféle gyártók felé küldött megállapodási tervezetekben.

Az Android előzés után is gyorsít
WP7-es szőnyegbombázásra készül a Nokia
Friss Mango érkezik a Windows Phone 7-hez

Az első negyedévben a Microsoft mindössze 1,6 millió Windows Phone 7 licencet értékesített a készülékek gyártói felé, ám azt nem hozták nyilvánosságra, mennyit keresnek pontosan egy WP7-es mobilon. Az elemzői vélemény azonban egyelőre minimális profitot tart lehetségesnek, mivel a vállalat a nyereség nagy részét visszaforgatja saját operációs rendszerének promóciójába és az új változat, a Mango fejlesztésébe. Egyelőre ugyanis még a régebbi Windows Mobile változatokból is több, csaknem kétmillió fut a világon, mint ahány WP7 alapú készüléket forgalmaztak.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.