Sokak számára meglepő, de vajon hányan tudták, hogy a Microsoft többet kaszál minden androidos telefon eladása után, mint amennyit a Windows Phone 7-es készülékekből profitál?
A HTC az Android alapú készülékek egyik legnagyobb gyártója, legalábbis a készülékek darabszámát tekintve mindenképpen. A Citi elemzője, Walter Pritchard egy friss összefoglalójában arra mutatott rá, hogy a Microsoft minden eladott androidos HTC telefon után 5 dollárt vág zsebre, amiből egy nem épp elhanyagolható összeg kerekedik ki. A tajvani gyártó ugyanis eddig körülbelül 30 millió androidos okostelefont szállított, így innen 150 millió dollár csoroghatott be a redmondi vállalat számlájára.


Majdnem ingyenes Ha a számok mögé nézünk, a dolog persze már nem annyira meglepő. Az Android operációs rendszer ugyanis csak első látásra tűnik ingyenesnek, egyes elemei azonban más gyártók által bejegyzett szabványokon alapulnak. Pontosan ugyan nem tudni, milyen "alkatrészekről" van szó, ám a Microsoft nyilatkozatai szerint a felhasználói felület egyes elemeitől a rendszer motorjáig több helyen is dolgoznak a Microsofthoz köthető megoldások.

Bár az Androiddal kapcsolatban a Microsoft több szálon is egyeztet a különböző gyártókkal, a HTC-vel már 2010 áprilisában eljutottak a hivatalos megállapodásig, ekkor került pecsét a készülékenkénti 5 dolláros "jutalékra" is.

Sokat akar a szarka Pritchard szerint a HTC ráadásul kifejezetten jól jött ki az üzletből - valószínűleg annak köszönhetően, hogy igen korán beadta a derekát, és a Microsoftnak a korai, de biztos pénz fontosabb volt a bizonytalan, ám nagyobb összegnél. Az elemző szerint a Microsoft a többi androidos gyártótól már jóval izmosabb részesedést szeretne kicsikarni: értesülései szerint készülékenként 7,50 és 12,50 dolláros összegek szerepelnek a különféle gyártók felé küldött megállapodási tervezetekben.

Az Android előzés után is gyorsít
WP7-es szőnyegbombázásra készül a Nokia
Friss Mango érkezik a Windows Phone 7-hez

Az első negyedévben a Microsoft mindössze 1,6 millió Windows Phone 7 licencet értékesített a készülékek gyártói felé, ám azt nem hozták nyilvánosságra, mennyit keresnek pontosan egy WP7-es mobilon. Az elemzői vélemény azonban egyelőre minimális profitot tart lehetségesnek, mivel a vállalat a nyereség nagy részét visszaforgatja saját operációs rendszerének promóciójába és az új változat, a Mango fejlesztésébe. Egyelőre ugyanis még a régebbi Windows Mobile változatokból is több, csaknem kétmillió fut a világon, mint ahány WP7 alapú készüléket forgalmaztak.

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.