Tavaly minden korábbi eredményt megdöntő bevételről számolhatott be az alapítvány. Itt az ideje életet lehelni a Firefoxba!

Meglehetős késéssel, de annál nagyobb örömmel számolt be a Mozilla Foundation a 2016-os bevételeiről. A szervezet a 24 százalékos forgalomemelkedéssel minden idők legjobb eredményét hozta, ami számszerűleg 520 millió dollárt jelent. Ezzel párhuzamosan ugyan növekedtek a kiadások is, de a bevételeket alulmúló mértékben. A 337 millió dolláros 2015-ös eredmény tavaly 361 millió dollárra kúszott fel; mivel azonban a bevételek arányosan nagyobbat nőttek, ezért az emelkedő profitrátával mindenki elégedett lehet az Alapítványnál. És ez a "mindenki" most már valóban elég sok embert jelent: az év végére 1200 fősre duzzadt a Mozilla dolgozóinak létszáma.

De honnan jön és mire megy el a pénz?

A Firefox nyílt forrású szoftver, így szabadon letölthető. Felmerül a kérdés, hogy honnan van akkor bevétele a Mozillának? Nos, a pénz zöme az olyan keresőmotorokkal kötött megállapodásából származik, mint amilyeneket a Google-lel, a Yahoo-val, a DuckDuckGo-val, a Baiduval és a Yandexszel hozott tető alá a szervezet. A Firefox címsorán keresztül indított keresésekre adott találatok reklámokkal együtt jelennek meg, így a hirdetők pénzén osztoznak a webes óriások a Mozillával. Érdekesség, hogy az egyik legnagyobb ilyen megállapodást nemrég dobta sutba az Alapítvány: a 2014-ben aláírt, ötéves, Yahoo-val kötött egyezséget az elmúlt hónapban mondta fel, hogy visszatérhessen a Google-höz.

Hiába azonban a pénzügyi fronton elért eredmény, a Mozilla nem nyugodhat meg. De nem is dőlhetett hátra sosem: az alapítványnak egy évtizede a Microsoft dominanciáját kellett megtörnie. Az Internet Explorer megroppantásával azonban nem várt helyről érkezett a következő nagy játékos: a Google Chrome böngészője törekszik az elmúlt években olyan egyeduralomra, mint amit a redmondi browser esetén tapasztalhatott anno az internet népe.

Eközben azonban az alapítvány kicsit mintha elhanyagolta volna zászlóshajóját, a Firefoxot. A túlzott memóriaéhségéről közismertté vált alkalmazás szerencsére felébredt Csipkerózsika-álmából: pár hete jelent meg az 57. változata, mely akkora újítást jelentett, hogy külön nevet is kapott. A Firefox Quantum a fejlesztői szerint nem csak 30 százalékkal kevesebb RAM-ot igényel riválisaihoz képest, de önmaga korábbi átlagos webmegjelenítési sebességét is kétszeresen tudja felülmúlni.

Az eredmények eléréséhez újra kellett írni a böngészőmotort. Az új motor alkalmazásával nem csak a teljesítmény, hanem a megjelenés minősége is javult. Letisztultabb, egyszerűbb felület tárul azok szeme elé, akik bizalmat szavaznak az új Firefoxnak.

Kihívások

"Komoly kockázatot láttam abban, hogy a Mozilla nem fogja túlélni" – nyilatkozta az év első felében Chris Beard, a Mozilla Fundation vezetője egy interjúban. Most azonban mintha kicsit megnyugodtak volna a kedélyek; a magabiztos pénzügyi eredmények minden bizonnyal segítettek kicsit lehűteni az aggodalmakat. Denelle Dixon, a Mozilla jogi vezetője szerint a szervezet jelenleg rendben van, biztosak a jövőjében, kereskedelmi kapcsolataik lehetővé teszik a folyamatos növekedést.

Mindazonáltal van még mit javítani a böngésző részesedését illetően. A StatCounter adatai szerint októberben is csökkent valamelyest a PC-n keresztül webező, Firefoxot futtató felhasználói tábor. Ugyanakkor a NetMarketShare – mely a meglátogatott oldalak száma helyett a felhasználói számot méri – egy kicsi javulást tudott kimutatni. A mérősite állítása szerint a PC-s piacon 13 százalékos részesedéssel bír a Tűzróka.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy önmagában a böngészővel nem lehet megközelíteni legfőbb riválisait. Ezért a szervezet más, kapcsolódó területeken is igyekszik előre lépni. Nemrég jelentette be például Common Voice kezdeményezésének közzétételét. A 20 ezer önkéntes 400 ezer felvétele, mellyel több mint 500 órányi emberi beszédet elemezhettek ki a Mozilla kutatói, jobbá teheti a beszédfelismerést. Ez az adathalmaz most bárki számára elérhető, egyben a legnagyobb ilyen jellegű gyűjtemény.

Mennyire hatékony az erre az adatokra alapuló, saját fejlesztésű Deep Speech módszer? 10 százalékos hibaarányt tűztek ki a Mozilla szakértői, mint elérendő célt, ehhez képest az alapítvány 6,5 százalékról tudott végül beszámolni. Ráadásul nem is különösebben erőforrás-igényes: akár egy mobil eszközön vagy egy Raspberry Pi készüléken is el tud futni az egyelőre angol nyelvre korlátozott Deep Speech.

Piaci hírek

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.