Tavaly minden korábbi eredményt megdöntő bevételről számolhatott be az alapítvány. Itt az ideje életet lehelni a Firefoxba!

Meglehetős késéssel, de annál nagyobb örömmel számolt be a Mozilla Foundation a 2016-os bevételeiről. A szervezet a 24 százalékos forgalomemelkedéssel minden idők legjobb eredményét hozta, ami számszerűleg 520 millió dollárt jelent. Ezzel párhuzamosan ugyan növekedtek a kiadások is, de a bevételeket alulmúló mértékben. A 337 millió dolláros 2015-ös eredmény tavaly 361 millió dollárra kúszott fel; mivel azonban a bevételek arányosan nagyobbat nőttek, ezért az emelkedő profitrátával mindenki elégedett lehet az Alapítványnál. És ez a "mindenki" most már valóban elég sok embert jelent: az év végére 1200 fősre duzzadt a Mozilla dolgozóinak létszáma.

De honnan jön és mire megy el a pénz?

A Firefox nyílt forrású szoftver, így szabadon letölthető. Felmerül a kérdés, hogy honnan van akkor bevétele a Mozillának? Nos, a pénz zöme az olyan keresőmotorokkal kötött megállapodásából származik, mint amilyeneket a Google-lel, a Yahoo-val, a DuckDuckGo-val, a Baiduval és a Yandexszel hozott tető alá a szervezet. A Firefox címsorán keresztül indított keresésekre adott találatok reklámokkal együtt jelennek meg, így a hirdetők pénzén osztoznak a webes óriások a Mozillával. Érdekesség, hogy az egyik legnagyobb ilyen megállapodást nemrég dobta sutba az Alapítvány: a 2014-ben aláírt, ötéves, Yahoo-val kötött egyezséget az elmúlt hónapban mondta fel, hogy visszatérhessen a Google-höz.

Hiába azonban a pénzügyi fronton elért eredmény, a Mozilla nem nyugodhat meg. De nem is dőlhetett hátra sosem: az alapítványnak egy évtizede a Microsoft dominanciáját kellett megtörnie. Az Internet Explorer megroppantásával azonban nem várt helyről érkezett a következő nagy játékos: a Google Chrome böngészője törekszik az elmúlt években olyan egyeduralomra, mint amit a redmondi browser esetén tapasztalhatott anno az internet népe.

Eközben azonban az alapítvány kicsit mintha elhanyagolta volna zászlóshajóját, a Firefoxot. A túlzott memóriaéhségéről közismertté vált alkalmazás szerencsére felébredt Csipkerózsika-álmából: pár hete jelent meg az 57. változata, mely akkora újítást jelentett, hogy külön nevet is kapott. A Firefox Quantum a fejlesztői szerint nem csak 30 százalékkal kevesebb RAM-ot igényel riválisaihoz képest, de önmaga korábbi átlagos webmegjelenítési sebességét is kétszeresen tudja felülmúlni.

Az eredmények eléréséhez újra kellett írni a böngészőmotort. Az új motor alkalmazásával nem csak a teljesítmény, hanem a megjelenés minősége is javult. Letisztultabb, egyszerűbb felület tárul azok szeme elé, akik bizalmat szavaznak az új Firefoxnak.

Kihívások

"Komoly kockázatot láttam abban, hogy a Mozilla nem fogja túlélni" – nyilatkozta az év első felében Chris Beard, a Mozilla Fundation vezetője egy interjúban. Most azonban mintha kicsit megnyugodtak volna a kedélyek; a magabiztos pénzügyi eredmények minden bizonnyal segítettek kicsit lehűteni az aggodalmakat. Denelle Dixon, a Mozilla jogi vezetője szerint a szervezet jelenleg rendben van, biztosak a jövőjében, kereskedelmi kapcsolataik lehetővé teszik a folyamatos növekedést.

Mindazonáltal van még mit javítani a böngésző részesedését illetően. A StatCounter adatai szerint októberben is csökkent valamelyest a PC-n keresztül webező, Firefoxot futtató felhasználói tábor. Ugyanakkor a NetMarketShare – mely a meglátogatott oldalak száma helyett a felhasználói számot méri – egy kicsi javulást tudott kimutatni. A mérősite állítása szerint a PC-s piacon 13 százalékos részesedéssel bír a Tűzróka.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy önmagában a böngészővel nem lehet megközelíteni legfőbb riválisait. Ezért a szervezet más, kapcsolódó területeken is igyekszik előre lépni. Nemrég jelentette be például Common Voice kezdeményezésének közzétételét. A 20 ezer önkéntes 400 ezer felvétele, mellyel több mint 500 órányi emberi beszédet elemezhettek ki a Mozilla kutatói, jobbá teheti a beszédfelismerést. Ez az adathalmaz most bárki számára elérhető, egyben a legnagyobb ilyen jellegű gyűjtemény.

Mennyire hatékony az erre az adatokra alapuló, saját fejlesztésű Deep Speech módszer? 10 százalékos hibaarányt tűztek ki a Mozilla szakértői, mint elérendő célt, ehhez képest az alapítvány 6,5 százalékról tudott végül beszámolni. Ráadásul nem is különösebben erőforrás-igényes: akár egy mobil eszközön vagy egy Raspberry Pi készüléken is el tud futni az egyelőre angol nyelvre korlátozott Deep Speech.

Piaci hírek

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.