Az Alibaba cloud szogáltatásokat nyújtó üzleti egysége négy új adatközpont megnyitásával készíti elő globális hadjáratát.

Kína egyik legjelentősebb vállalkozása szépen halad a világuralmi tervek megvalósításában. Az amerikai tőzsdén jegyzett Alibaba hétfőn négy újabb adatközpont megnyitását jelentette be, amelyekkel immár minden kontinensen lesz lokális jelenléte a felhő alapú szolgáltatások kiszolgálására.

Erős hátországra építhetnek

Az Aliyun, vagy más néven Alibaba Cloud a gigászi cégcsoport egyik legígéretesebb üzletága jelenleg. A bevételek immár hatodik negyedéve folyamatosan három számjegyű növekedést mutatnak. Ez jelenleg elsősorban a nagyon erős belföldi jelenlétnek köszönhető, hiszen a kínai kormányzat előszeretettel hoz helyzetbe helyi szereplőket a nemzetközi szállítók kárára. A folyamatos expanzióhoz viszont mindenképpen szükség van a hátárok átlépésére, amihez nagyon jól jön majd a mostani bővítési kör. 

A vállalat hétfői bejelentése szerint Németországban, Dubaiban, Ausztáliában és Japánban áll munkába egy-egy központ. Az új létesítmények egy része helyi partnerek segítségével létesül. Európában például a Vodafone-nal társulnak a kínaiaik. A fejlesztések részét képezik annak a korábban bejelentett programnak, amelynek keretében 1 milliárd dollárt költenek a globális pozíció megerősítésére. 

Szép remények

Jelenleg az Alibaba az ötödik legnagyobb cloud szolgáltató a világon, ám ez mindössze 1-2 százalékos részesedést jelent. A világpiacot ugyanis a két legnagyobb szereplő, az Amazon és a Microsoft dominálja. Mérete és erős háttere alapján viszont egyáltalán nem indul rossz esélyekkel a kínai hódítás. A Canalys előrejelzése szerint a négy év múlva várhatóan 135 milliárd dollárt megmozgató cloud piacon már 7-8 százaléknyi részesedése lehet az Alibabának. 

A növekedés nagyságrendjére jellemző, hogy miközben tavaly az első félévben még 500 millió dollár alatt volt a bevétel, a legutóbbi, idei harmadik negyedévben már súrolták a 1,5 milliárdot. Ez pedig már a pénzét jellemzően e-kereskedelmi tevékenységből szerző Alibabánál is szemmel látható summa.

Mindenki helyezkedik

De nem az Alibaba az egyetlen cég, amelyik megpróbál a cloud piaci általános pezsgéséből hasznot húzni. Az Alphabet, azaz a Google anyacége például korábban tucatnyi új adatközpont megnyitását jelentette be, amelyek közül kettőt idén, a maradékot pedig jövőre adják át, amivel majdnem megduplázza eddigi kapacitását. Összehasonlításképpen: az Alibabának a mostaniakkal együtt lesz 14 központja, amelyekből 6 hazai pályán működik.

A Synergy piackutató szűk egy évvel ezelőtt lajstromba vette a 17 legnagyobb cloudos szolgáltató adatközpontjait. Ebből kiderült, hogy a dobogós helyeken osztozó Amazon, Microsoft és IBM mindegyike legalább 40 létesítménnyel rendelkezik világszerte. Persze ezen a piacon nem csak az adatközpontok számával lehet versenyezni, de az biztos, hogy ezen a fronton is sokat kell fejlődni azoknak, akik vastag szeletet szeretnének elrabolni a vezetők tortájából.

Cloud & big data

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.