Egyre több területen áll rosszul a kínai távközlési gyártók szénája – az Egyesült Államokban folyamatosan igyekeznek kigolyózni a termékeiket, mivel ezek állítólag "illegális kínai kémek", és a Huawei Ausztráliában is nemzetbiztonsági kockázatként szerepel. A vállalat javítana megítélésén, nagyobb átláthatóságot ígér.
A Huawei szeretné tisztázni azokat a vitatott kérdéseket, amelyek miatt egyes célpiacain problémái adódtak. A kínai gyártó esetében nem versenytárs vagy szabadalom-birtokos támad, az okok sokkal inkább állambiztonsági szinten mozognak. Nemrég az Egyesült Államokban zárult le egy tizenegy hónapon át tartó kongresszusi vizsgálat, amely végül megállapította, hogy több kínai gyártó, többek között a Huawei is túlságosan a kínai állam befolyása alatt működik, ezért az általuk szállított eszközök nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek. Hasonló vádakat Ausztráliában is megfogalmaztak, ezért a Huawei teljes átláthatóságot ígér.Nem kell kémeket látni A Huawei Ausztráliában közzétett friss nyilatkozatában arra a vizsgálatra válaszol, amelynek végén – szintén nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – kizárták a kínai vállalatot az ausztrál nemzeti szélessávú program kiépítésére szóló pályázat résztvevői közül. A 38 milliárd dollár összértékű programban a vállalat hivatalosan azért nem vehet részt, mert "rosszindulatú felhasználásra lehetőséget adó biztonsági rések" találhatók telekommunikációs termékeikben. Ugyanezt az indokot használta az Egyesült Államokban lezárt vizsgálat indoklása is, tehát egyértelműen sehol sem szerepel a kémtevékenység kifejezés.

Ennek ellenére a Huawei szóvivője szerint egyre nagyobb presztizs- és piacvesztést okoz számukra, hogy a vállalatot kínai állami bábként aposztrofálják. Az ausztrál kormányzat számára azt javasolják, állítsanak fel egy biztonsági kockázatokra szakosodott központot, melynek készségesen átadják eszközeik összes adatát, eszközeik terveit és szoftvereik forráskódjait. Hasonló szervezet nemrég kezdte vizsgálni a Huawei megoldásait Angliában, és a vállalat természetesen az Egyesült Államok számára is kész biztosítani ezt a lehetőséget.

A szóvivő szerint a Huawei bízik az átláthatóság növelését követően abban, hogy a vizsgálatok is igazolják az aggályok alaptalanságát. Emellett saját részükről megígérte, hogy javítanak kommunikációjukon, hogy ezzel is megkönnyítsék a valós információk elterjedését, valamint eloszlassák a tévhiteket.

Biztonsági kockázatot jelentenek a kínai telkók Amerikában
A Cisco szerint veszélyesre nőtt a Huawei


Ilyen, amikor a katonák a maguk kezébe veszik az innovációt

Az amerikai tengerészgyalogosoknak elegük lett abból, hogy lassan és irdatlanul drágán kapják meg a pótalkatrészeket. Huszárvágással megoldották a problémát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.